Obiceiuri și tradiții de Înălțarea Domnului. Ce NU ai voie să faci în această zi

Obiceiuri și tradiții de Înălțarea Domnului. Ce NU ai voie să faci în această zi

Viorica Ghinea, redactor

Potrivit credinței ortodoxe, după 40 de zile de la Învierea Mântuitorului se sărbătorește Înălțarea Domnului. Se fac aceleași pregătiri culinare ca de Paște și se spun urările „Hristos s-a înălțat!” și  „Adevărat s-a înălțat!”.

Citește ce tradiții și obiceiuri se respectă de Înălțarea Domnului!

Informații generale despre Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului reprezintă ziua în care Iisus Hristos s-a urcat la ceruri, iar în popor mai poartă și numele de Ispas. Oamenii spun că acesta a fost un cioban care, stând ascuns după niște pietre, a văzut minunea Înălțării.

În toate lăcașurile sfinte ortodoxe, de Înălțarea Domnului se face și pomenirea eroilor români căzuți în luptă de-a lungul timpului. De asemenea, în popor există credința că în această zi sfântă se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată în prezent. Aici este vorba despre acele spirite care nu își găseau liniștea și provocau necazuri oamenilor și animalelor.

Obiceiuri și tradiții de Înălțarea Domnului

Există o mulțime de obiceiuri și tradiții dedicate acestei zile sfinte, care mai de care mai interesante, menite să aducă sănătate și bucurie. Mai jos vei descoperi câteva dintre acestea.


Sursa foto: crestinortodox.ro

- De Înălțare, în unele zone din țară, oamenii își leagă frunze de nuc peste mijloc. Se spune că și Iisus le-a purtat în momentul când s-a ridicat la cer.

- Fetele și băieții din unele localități din Transilvania și Argeș merg noaptea, în ajunul sărbătorii, în pădure, ca să ia ramuri de alun. Despre ele se spune că au puteri magice și că trebuie păstrate alături de busuiocul sfințit la Bobotează.

- La sate se spune că nu este bine să mai semeni ceva după această dată, deoarece recoltele nu vor da roadele dorite.

- Pentru a avea spor în casă, gospodinele împart în această zi căni cu lapte în care se fierbe păsat.

- Tot pentru a avea spor în casă, femeile refuză să împrumute sare ori să dea foc din casă (chibrituri, brichete). De altfel, nu este bine să se înstrăineze niciun obiect. Se spune că vor avea loc ghinioane legate de înțelegere și spor.

- În această zi este bine să împarți persoanelor care nu mai sunt printre noi brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu.

- Vitele înseamnă mult pentru oamenii de la țară, astfel că există câteva obiceiuri dedicate lor de Înălțarea Domnului. Spre exemplu, ele se bat ușor cu leuștean pentru a se îngrășa. De asemenea, li se taie păr din vârful cozilor și se îngroapă într-un furnicar. Cu această ocazie se spune următoarea frază: „Să dea Dumneze să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!”

- Cei care se roagă pentru sănătatea lor este bine să culeagă ierburi cu proprietăți terapeutice în această zi. Se spune că efectele lor sunt și mai puternice.

Mai știi și alte tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului? Tu respecți vreunul dintre ele?

Articolul urmator
Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului! Poate face minuni dacă este rostită din suflet
Cea mai puternică rugăciune de Înălțarea Domnului! Poate face minuni dacă este rostită din suflet
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?
Incepe quiz
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.