Obiceiuri de Sfantul Andrei: ce sa NU faci in aceasta zi

Obiceiuri de Sfantul Andrei: ce sa NU faci in aceasta zi

Viorica Ghinea, redactor

Sfantul Apostul Andrei, sarbatorit pe 30 noiembrie, este considerat patronul spiritual al romanilor, avand in vedere ca el este cel care a propovaduit crestinismul pe meleagurile noastre. Legat de aceasta sarbatoare, exista mai multe superstitii si traditii care mai de care mai interesante. Citeste care sunt obiceiurile de Sfantul Andrei si ce nu ar trebui sa faci sub nicio forma in aceasta zi. Afla ce ti se poate intampla daca nu respecti traditiile!

Superstitii si obiceiuri de Sfantul Andrei

In traditia populara, noaptea zilei de 30 noiembrie este numita si Noaptea Strigoilor, astfel ca exista multe superstitii si obiceiuri legate de ea. Mai mult, lumea celor vii intra in contact cu cea a spiritelor. Specialistii spun ca dacii venerau lupul in aceasta zi, astfel ca a ramas credinta ca acest animal isi poate indoi gatul si „isi vede coada", devenind mai rapid. Si de aici au pornit cateva obiceiuri pe care nu trebuie sa le faci in aceasta zi. Le gasesti in lista de mai jos.

Sfantul Andrei
Sursa foto: ortodoxia.md

De Sfantul Andrei nu este bine sa lucrezi in casa sau sa te duci la munca, neavand voie nici macar sa maturi. Traditia spune ca te vei imbolnavi de Ignat - ziua taierii porcilor (20 decembrie). De asemenea, nu este bine sa te indepartezi de casa, mai ales noaptea, cand spiritele rele ies din cimitire si pocesc oamenii. Se mai spune ca pot sa „fure" potenta barbatilor si sa faca rau animalelor din gospodarie.

Superstitiile spun ca nu ai voie nici macar sa duci gunoiul afara. Batranii spun ca in aceasta zi Sfantul Andrei imparte lupilor prada pentru iarna care urmeaza, permitandu-le sa umble prin gospodarii, astfel ca nu este bine sa fii prin preajma.

De asemenea, in aceasta zi nu este bine sa imprumuti pe nimeni si nici sa oferi pomana, indiferent de imprejurare.

grau incoltit

Superstitiile si obiceiurile de Sfantul Andrei nu se termina aici. Traditia spune ca trebuie sa ai multa grija sa nu te zgarii, altfel vei avea ghinion tot anul. La popul opus, cel mai indragit obicei (prin care oamenii afla daca vor avea noroc anul viitor) este punerea graului la incoltit.

Inainte, in mediul rural, cand traditiile erau respectate cu sfintenie, femeile nu indrazneau nici macar sa isi pieptene parul din teama ca le va ocoli norocul.

Daca stai la curte, ai grija sa nu lasi afara lopeti, furci, topoare si alte obiecte de acest tip pe care le folosesti in gospodarie. Se spune ca ele vor fi armele strigoilor morti si ca ii vor ataca la rascruce de drumuri pe strigoii vii.

In plus, incepand din aceasta zi si pana la Craciun, femeile nu au voie sa toarca sau sa teasa.

Aceste superstitii si obiceiuri de Sfantul Andrei sunt respectate mai mult in mediul rural si nici acolo in toate zonele tarii. Tu cunosti si alte traditii legate de aceasta sarbatoare?

Citeste si ce obiceiuri de iarna exista la romani!

Articolul urmator
Totul despre Sfântul Alexie și povestea din spatele apelativului ”Omul lui Dumnezeu”
Totul despre Sfântul Alexie și povestea din spatele apelativului ”Omul lui Dumnezeu”
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?
Incepe quiz
Ce schimbare de look trebuie sa-ti faci?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.