Perioada Triodului: ce înseamnă și cum te ajută

Perioada Triodului: ce înseamnă și cum te ajută

Luiza Andronache

Perioada Triodului este una de „sfințire” a vieții, în care lăsăm pe planul doi preocupările cotidiene și ne preocupăm mai ales de cele ale sufletului, în plan personal.

femeie la geam

Repere istorice ale Triodului

Perioada Triodului are în centru Postul Mare, precedat de trei săptămâni de pregătire încadrate de Duminica Vameşului şi a Fariseului, a Fiului Risipitor, Duminica Înfricoşatei Judecăţi (sau a lăsatului sec de carne) și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (numită şi a lăsatului sec de brânză).

Etimologic, cuvântul „triod” provine din grecescul „triodion”, format din cuvintele „tria” (trei) și „odi”, ceea ce înseamnă cântare în trei ode sau strofe.

carte veche

Perioada Triodului este considerată de creștinii ortodocși drept cea mai frumoasă perioadă, pentru că ea ne pregătește pentru Sfântul și Marele Post al Învierii.

În limbajul bisericesc, Triodul mai este numit si cartea de cult care cuprinde cântările, citirile și regulile din perioada liturgică a Triodului. Denumirea cărții provine de la numărul cântărilor din canoanele Utreniei.

Scrierea celor mai multe canoane ale Triodului a fost făcută de Sfântul Teodor Studitul și de fratele acestuia, Iosif Studitul, care au completat cântările mai vechi ale Sfinților Cosma al Maiumei și Andrei Criteanul, din secolul al VIII-lea.

carte si lumanare aprinsa

Triodul este singura perioadă din cursul anului bisericesc în care se oficiază toate cele trei Sfinte Liturghii din cultul ortodox: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur şi a Sfântului Grigorie.

De asemenea, istoria ne mai spune că în secolul al IV-lea, după stabilirea datei sărbătorilor pascale, prin hotărârea primului Sinod Ecumenic de la Niceea, s-a trecut la organizarea unitară a acestor perioade de post prepascal, respectiv postul celor 40 de zile, postul catehumenilor și postul Săptămânii Patimilor. În această perioadă premergătoare, Biserica ne îndeamnă să ne pregătim pentru postire, dar ne și introduce în atmosfera Postului Mare.

Când începe Postul Paștelui în 2018

În acest an, Paştele ortodox se va sărbători pe data de 8 aprilie, iar Postul Mare are loc în perioada 19 februarie-7 aprilie. După Duminica de Lăsatul Secului de Carne (11 februarie), nu se mai mănâncă niciun fel de carne sau preparat din carne, în afara de pește la sărbătorile cu dezlegare, respectiv de Buna Vestire (Blagovestenie) și de Florii, intrarea Domnului în Ierusalim.

Urmează apoi Săptămâna Albă, în care se pot consuma lapte, brânză, unt, ouă, iar ea la alimentele de origine animală, ci mai ales pentru aproape și pentru sine.

În această perioadă suntem chemați la pocăință, rugăciune și iertare. De asemenea, este perioada care ne apropie și mai mult de Dumnezeu, iar Dumnezeu se apropie de noi, după cum spunea și Preasfinția Sa părintele Visarion.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară –, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

Utilizarea a două calendare diferite este și motivul decalajului acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Obiceiuri şi tradiţii în Post și în perioada Triodului

În unele zone rurale ale României, încă se mai păstrează ritualul ca, înainte de Postul Paştelui, toate rufele să fie spălate, iar vasele să fie opărite.

În această perioadă se spune că nu este bine să se facă nunţi, iar în a cincea săptămână de post încep Deniile, dată la care se spune că începe și curăţenia de primăvară.

Beneficiile postului pentru sănătate

Nenumărate studii au demonstrat până acum beneficiile pe care le aduce postul asupra sănătății. Cea mai recentă cercetare arată că alimentația vegetariană previne bolile degenerative.

legume gatite

Într-un studiu realizat de experți de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite ale Americii, s-a constatat că postul menține inima sănătoasă și îmbunătățește circulația sângelui.

Iată și alte beneficii ale postului:

Postul ajuta la detoxificarea organismului

Organismul uman se poate detoxifica singur, dar o dietă bogată în carne și slabă în legume și fructe îngreunează această funcție. De aceea, postul bazat pe o alimentație bogată în legume, fructe sau semințe poate contribui la procesul de eliminare a toxinelor din organism.

Postul ajută la slăbit

Cum bine se știe, fructele și legumele sunt mai sărace în calorii, iar consumul de lungă durată, pe lângă detoxificare, te poate ajuta și la pierderea kilogramelor în plus.

mar si dieta

Postul este benefic pentru sănătatea inimii

Mai multe studii au demonstrat că postul poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă. Oamenii de știință au descoperit că alimentația de post poate ajuta la scăderea trigliceridelor, a glicemiei și a riscului de boli cardiovasculare.

Aspectul pielii se îmbunătățește

Pentru că organismul se detoxifică mai eficient, și pielea își schimbă aspectul. În post, pielea capătă strălucire și devine mai sănătoasă.

Crește calitatea somnului

Pentru că digestia este mult mai eficientă, iar corpul are mai multă energie, anxietatea se diminuează și crește calitatea somnului, după cum au arătat nenumărate studii realizate de experți.

femeie dormind cu cainele

Perioada Triodului și Postul sufletului

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că postul trupului este hrana sufletului și că dacă postim trupește trebuie să ne înfrânăm de la păcate, pentru că degeaba postim de la alimente, dacă nu postim și cu gura, cu ochii și cu gândurile noastre. O vorbă veche din popor spune că „nu-i păcat ce bagi în gură, ci ce scoţi pe gură”.

maini de adult si copil

Așa că degeaba nu mănânci carne, dacă nu se schimbă ceva și în obiceiurile tale din plan spiritual.
Perioada Triodului presupune cugetare privind faptele noastre, credinţa şi gândurile pe care le avem în legătură cu oamenii din jurul nostru.

Vezi și care sunt cele mai delicioase și sățioase rețete de post!

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articolul urmator
Rugăciunea de la 12 noaptea te ajută să treci peste momentele grele
Rugăciunea de la 12 noaptea te ajută să treci peste momentele grele
Cum este viata ta in aceasta etapa?
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.