Poze cu Satana: iată cum era văzut în diferite culturi

Poze cu Satana: iată cum era văzut în diferite culturi

Redactor Alexa Galgau

Indiferent despre ce religie vorbim, fiecare în parte a cuprins reprezentări mai mult sau mai puțin exacte ale Răului, care în creștinism este întruchipat de Satana ori de Diavol. Imaginea demonului înfricoșător, care încearcă mereu să atragă oamenii în ispită, este bine întipărită în mințile noastre, însă te-ai întrebat vreodata cum arăta Diavolul în viziunea altor religii?

Descoperă câteva poze cu Satana și află dacă Răul a luat forme asemănătoare în diferitele culturi ale lumii!

Poze cu Satana: Răul în diferite culturi

Satana în zoroastrism

Zoroastrismul este una dintre cele mai vechi religii din lume, fiind practicată de mai bine de 3000 de ani; chiar și în prezent mai există adepți ai acesteia. A luat naștere în Iranul preistoric și în zonele iraniene sudice, iar din multe puncte de vedere este o religie monoteistă, fiind precursoarea altor sisteme religioase importante, precum creștinismul, iudaismul sau islamismul. Este considerată o religie duală, din cauza faptului că ideologia ei se bazează pe lupta dintre cei doi copii gemeni ai zeului creator Ahura Mazda, Spentu Mainyu și Angra Mainyu (Ahriman). Acesta din urmă este reprezentarea Răului în zoroastrism, fiind echivalentul Satanei din creștinism. El este reprezentat ca o ființă cu coarne, cu un chip înspăimântător și trăs[turi care îmbină umanul cu animalicul.

   

 

Poze cu Satana în buddhism

În buddhism, Răul nu este întocmai un demon care intervine concret în viețile oamenilor, ci mai degrabă reprezintă o porțiune a minții care împiedică omul să atingă Nirvana, considerat a fi Raiul în această religie orientală. Cunoscut sub numele de Mara, Răul este reprezentat de toate distragerile pe care le întâmpinăm în drumul nostru spre Iluminare, conform buddhiștilor. Astfel, în buddhism, „Satana” poate fi reprezentat de pasiunea excesivă, aversiune, foame și sete, dorință, teamă, lascivitate, dragoste prea mare de sine, lene etc. Conform legendei, când Buddha însuși era aproape de Iluminare, Mara i s-a arătat în timpul meditației, încercând mai întâi să îl atragă cu lucruri pe care toți oamenii și le doresc, iar apoi încercând să îl sperie. În ciuda acestor distrageri, Buddha a reușit să își continue drumul către Nirvana și a ajuns Iluminat, încercând apoi să îi ajute și pe ceilalți oameni să atingă binele suprem și să nu se lase atrași de capcanele lui Mara. Acesta este o metaforă pentru gândurile și dorințele care ne mânează în viață și nu ne permit să fim fericiți.

Mara este înfățișat ca o creatură cu mai multe capete, având o figură înfricoșătoare.

Satana în creștinism și iudaism

Despre Diavolul din creștinism probabil că știi deja multe, iar reprezentările grafice ale acestuia sunt nenumărate. Adesea întruchipat ca un om cu coarne și cu copite, uneori negru, alteori roșu, Diavolul creștin a fost și este în continuare un subiect al fascinației oamenilor de pretutindeni, iar artiștii din cele mai vechi timpuri au încercat să îl reprezinte în diferite moduri, însă cel mai adesea sub înfățișări grotești, care să ilustreze cât mai fidel Răul.

Satana în religiile nordice

În religiile nordice, Satana era reprezentat ca un mare dragon care trăia la una dintre rădăcinile marelui copac cosmic, Yggdrasil. Nidhogg, conform mitologiei germanice, locuia în cea mai joasă dintre cele nouă lumi, mâncată de îngheț și întuneric, unde se hrănea cu cadavrele oamenilor.

Mulți autori creștini l-au descris pe Diavolul creștin ca fiind un dragon, însă, în mitologia nordică, Nidhogg nu este considerat a fi Răul absolut, ci este mai degrabă integrat în ciclul firesc al existenței, pentru că se hrănește cu morții. De altfel, mitologia nordică se distinge adesea prin faptul că zeii nu reprezentau binele sau răul absolut, ci pentru că aveau, la fel ca oamenii, o latură bună și una întunecată.

Satana în Egiptul Antic

În Egiptul Antic s-a practicat o religie politeistă, oamenii venerând un număr mare de zeități, fiecare cu rolul ei în mersul lumii. Echivalentul Diavolului creștin este Seth, așa-numitul zeu al morții, care apare adesea în contrast cu Osiris, zeu care reprezenta viața, fertilitatea și puterea. Seth este ușor de recunoscut în reprezentările grafice timpurii, datorită urechilor sale lungi și pătrățoase, dar și a chipului de animal.

Aceste poze cu Satana în diferite religii ne arată că Răul este privit diferit în fiecare cultură. Ție care reprezentare ți se pare cea mai înfricoșătoare?

Surse foto: daftarche.com, qarrtsiluni.com, wikipedia.org, existentialbuddhist.com, pinterest.com, holyblasphemy.net, khanacademy.org, amun-ra-egyptology.blogspot.com, mygodpictures.com,

Articolul urmator
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.