„Bridget Jones, topită după el”: fericite sau nu că fenomenul anilor '90 s-a reîntors?

„Bridget Jones, topită după el”: fericite sau nu că fenomenul anilor '90 s-a reîntors?

Redactor Andreea Baluteanu

Ultimii doi ani au marcat o revenire spectaculoasă a trendurilor anilor '90, de la delicatele coliere choker la confortabilele hanorace şi revelatoarele crop topuri. Se pare că influenţele nouăzeciste nu s-au limitat însă doar la modă, ci au împânzit şi literatura, readucând-o la viaţă pe amuzanta, haotica şi mult iubita Bridget Jones, în „Bridget Jones, topită după el”! Ne bucurăm oare că Helen Fielding a decis să reînvie marele său succes chick lit? Află din rândurile ce urmează!

Bridget Jones s-a întors, dar a pierdut pe cineva pe drum

Nu ştim cum să o spunem, pentru că vestea ne-a lovit şi pe noi, ca un trăsnet, aşa că te vom informa cu aceeaşi lipsă de milă: Mark Darcy, îndrăgitul soţ al lui Bridget, unul dintre cele mai iubite personaje masculine din întreaga istorie a literaturii, a murit. „Bridget Jones, topită după el” începe la cinci ani de la decesul favoritului fanilor şi o regăseşte pe eroină în postura de mamă singură a doi copii, Billy şi Mabel, chinuindu-se să ajungă la timp cu ei la şcoală, dar şi cu câteva succese notabile, pe care nu le bifase în anii tinereţii.

Bridget e acum autoare de piese pe cale să fie ecranizate şi are un iubit cu 20 de ani mai tânăr, pe nume Roxster, care o adoră şi îi dăruieşte nopţi de pasiune. Ţi se incredibil şi revoltător? Nu a fost mereu aşa, ne asigură protagonista, care reface după câteva prime pagini, aproape şocante, parcursul tragic al vieţii ei după moartea lui Mark. Singură, trecută de 50 de ani, Bridget se luptă cu kilogramele în plus, cu tehnologia, cu disperarea singurătăţii şi cu nevoia de a se mai simţi dorită.

Moartea lui Mark, executată într-un mod demn de acest personaj atât de adorat, prin explozia unei mine în Sudan, acolo unde avocatul specializat în drepturile omului negocia eliberarea unor prizonieri, a lăsat-o pe Bridget cu doi copii, o avere frumoasă, care îi permite să nu mai lucreze şi să îşi angajeze o bonă, dar și cu un gol imens în suflet, pe care îl umple făcându-şi cont pe Twitter şi cunoscând, după o încercare amoroasă ratată, un puşti de 29 de ani care se îndrăgosteşte, contrar aşteptărilor, iremediabil de ea.

Povestea de dragoste continuă să fie desprinsă din universul roz, cu parfum de vată de zahăr al romanelor chick lit: pe Roxster nu îl deranjează nici ochelarii de citit, nici kilogramele în plus, nici copiii şi nici măcar păduchii pe care Bridget îi împrăştie cu voioşie printre personajele cărţii. Dimpotrivă, tânărul adoră inteligenţa, spiritul ascuţit şi voioşia lui Bridget şi se distrează de minune cu ea, în pat, la mese bogate şi prin puburi aglomerate. Bridget pare că şi-a recâştigat tinereţea şi că e într-o formă de zile mari, cu excepţia micilor întârzieri cu copiii la şcoală şi a boacănelor ei specifice, care îi atrag replicile savuroase, amuzat-ironice ale profesorului Wallaker.

Micuţa fantezie sclipitoare în care e antrenată matura Bridget e însă spulberată când scenariul pe care îl scrie e respins de casa de producţie, iar iubitul ei tinerel o informează că, deşi o adoră, nu ştie dacă relaţia lor poate supravieţui diferenţei de vârstă. Va trebui Bridget să se resemneze cu ideea că nu se mai trezi niciodată în braţele unui bărbat şi că nu se va mai bucura de dragoste sau poate zburdalnica noastră protagonistă să învingă şi 20 de ani de ani distanţă?

Femeia la 50 de ani mai poate fi eroină romantică?

Aceasta a fost principala întrebare pe care „Bridget Jones, topită după el” ne-a suscitat-o! Iar răspunsul la ea este: cu siguranţă, da! Bridget nu s-a schimbat prea mult de când avea 30 de ani: e la fel de simpatică, aiurită, cu aceleaşi dileme şi nesiguranţe legate de sex, relaţii, literatură self help şi kilograme în plus. Replicile ei sunt la fel de savuroase. A fost prima eroină de literatură chick lit şi a rămas, fără urmă de îndoială, una dintre cel mai bine construite.

Iar stilul lui Helen Fielding nu dezamăgeşte: vivace, lejer, cu împunsături de autoironie şi cu pasaje care reflectă aceeaşi observaţie socială inteligentă care ne-a captivat în primele romane. Referinţele din cultura pop sunt uşor recognoscibile şi te vor face fie să ridici întrebător din sprâncene, fie să izbucneşti într-un râs sănătos. Mai mult, de această dată, autoarea reuşeşte să ne şi emoţioneze şi, cel mai probabil, nu vei încheia cartea fără câteva lacrimi. Dificultăţile pe care Bridget le trăieşte, în postura de părinte, trecerea de la dragostea covârşitoare faţă de copiii ei la episoadele de urlat în baie din cauza frustrării şi a nervilor, sunt atât de realiste, încât regăseşti uşor plăcerea de a citi de odinioară.

Dar – ştim că simţeaţi că urma un dar – problema principală cu „Bridget Jones, topită după el” este că încetează să mai fie autentică, în cea mai mare parte a scenelor. Şi totul porneşte, aşa cum fanii au bănuit înainte de lansare, de la vârsta înaintată la care se află eroina. Problema nu e că Bridget are 51 de ani, ci că se comportă în continuare ca şi cum ar avea 35. Personajul nu s-a maturizat aproape deloc, iar provocările vieţii de mamă şi de văduvă sunt întâmpinate cu aceeaşi atitudine a aiuritei Bridget, care pendula între Daniel şi Mark.

Iar dispariţia lui Mark este al doilea punct-minus al romanului. Factor de echilibru, personajul nu era doar o dragoste fierbinte a fanilor, ci şi un contrapunct al lui Bridget. Iar, din nou, problema nu este că Bridget nu poate funcţiona fără Mark, ci că Fielding nu reuşeşte să ne dea decât (prea) târziu un înlocuitor demn de acesta.

 

A photo posted by SEA OF BOOKS (@rituleh) on

Da, viaţa nu se termină după 50 de ani, iar femeile pot fi în continuare amante, soţii, mame, autoare, personalităţi de succes şi după acest prag. Da, ne-am fi dorit mult să facem cunoştinţă cu Bridget cea de la 50 de ani, cu sau fără Mark. Da, oricât de mult am fi suferit după ce am aflat că dragul nostru Mr Darcy contemporan a încetat din viaţă, am considerat premisa unui roman chick lit cu o eroină de 50 de ani îndrăzneaţă, actuală, ispititoare.

Dar, din păcate, am primit o Bridget de 50 de ani cu personalitate de 30 care eşuează, pentru prima dată, să bifeze cea mai importantă calitate a ei, cea care ne-a făcut să o iubim: nimeni nu se mai identifică cu ea. Nici adolescentele în căutare de repere care să le convingă că nesiguranţele sunt în regulă, nici tinerele care vor un personaj literar care să le valideze imperfecţiunile şi cu siguranţă nici fabuloasele femei de 50 de ani, care îşi trăiesc viaţa din plin.

De aceea, noi nu suntem fericite că Bridget Jones s-a întors!

Tu ce părere ai? Ai citit „Bridget Jones, topită după el”?

Citeşte aici şi recenzia noastră la „Me before you” („Înainte să te cunosc”).

Surse foto: Instagram, Pinterest, Pexels

Articolul urmator
Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?
Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?
Îți ghicim vârsta mentală după cum percepi lumea
Incepe quiz
Îți ghicim vârsta mentală după cum percepi lumea

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.