„Dragoste în vremea holerei”, una dintre cele mai iubite cărți ale lui Gabriel Garcia Marquez

„Dragoste în vremea holerei”, una dintre cele mai iubite cărți ale lui Gabriel Garcia Marquez

Redactor Andreea Baluteanu

Publicată în 1985, „Dragoste în vremea holerei” este a doua cea mai cunoscută carte a scriitorului sud-american, după, bineînțeles, „Un veac de singurătate”. Spre deosebire de opera de bază a realismului magic, „Dragoste în vremea holerei” reprezintă o narațiune a iubirii, în toate formele ei, de la cea timidă a adolescenței la cea depravată, de la iubirea mistuitoare, pe post de obsesie, la cea matură, intimă și profundă. Îndrăgostește-te și tu de unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste în rândurile ce urmează!

O iubire care așteaptă 55 de ani, 9 luni și 4 zile

Gabriel Garcia Marquez a fost recompensat cu premiul Nobel pentru literatură în 1982, iar în 1985 publica una dintre operele sale reprezentative, „Dragoste în vremea holerei”, dovedind că cel care se apucase de scris în joacă, pentru a demonstra unui amic că generația sa încă mai e capabilă să nască opere nemuritoare, nu avea nici cea mai mică intenție de a se opri vreodată.

dragoste in vremea holerei carte
Foto: Pinterest @ Tricia Ekholm

Iar romanul său începe cu aceeași forță pe care prozatorul a insuflat-o în toată opera sa! După suicidul prietenului său Jeremiah de Saint-Amour, doctorul Juvenal Urbino, un octogenar încă în putere, înțelege cu adevărat natura pasageră a vieții și iminența morții sale. Iar gândurile i se reflectă curând în realitate, pentru că, încercând să își recupereze papagalul dintr-un copac din grădină, cade de pe scară și sfârșește tragic.

Abia după ce ucide rapid două personaje, Garcia Marquez își permite să ne poarte pe urmele iubirii cu mai mult de o jumătate de veac în urmă, când soția lui Juvenal Urbino, Fermina, era doar o adolescentă impulsivă și fermecătoare. Este momentul în care intră în scenă Florentino Ariza, un tânăr bastard, cu o înfățișare serioasă și o inimă pătimașă, care o zărește din întâmplare și se îndrăgostește de ea. După ce o curtează insistent prin scrisori, el reușește să îi obțină acordul de a coresponda și, cu timpul, între cei doi se naște o dragoste întreținută de puterea cuvântului, de aprobarea Ferminei și de romantismul lui Florentino.

Cu concurența mătușii fetei, Escolástica, cea care le servește drept intermediar, Florentino și Fermina se apropie tot mai mult, deși nu reușesc niciodată să se întâlnească în intimitate, până ce începutul lor de romanță este descoperit de tatăl fetei, Lorenzo Daza, proprietar al unei afaceri legale cu catâri și al altora, mai puțin legale. Nedorind să își dea fata unui bărbat clar inferior ei pe scara socială, bărbatul își duce fiica într-o călătorie prin ținuturile natale, sperând că astfel o va face să uite. Cu toate acestea, cei doi îndrăgostiți continuă să corespondeze, iar scrisorile lor devin tot mai pasionale.

În cele din urmă, Fermina se întoarce acasă și, văzându-l pe Florentino, are deodată o revelație: că dragostea ei a fost doar un vis, iar relația dintre ei este imposibilă. Îi întoarce scrisorile și îl roagă să o lase în pace, însă Florentino, deși distrus, se îmbată cu speranța că ea nu poate fi decât a lui și că, la un moment dat, se va lăsa cucerită.

Spre disperarea sa, în urma unei erori medicale care o face suspectă de holeră, Fermina este consultată de doctorul Urbino, tânăr, recent întors din Europa, cu o mentalitate progresistă și modernă și, deși la început se opune avansurilor pe care acesta i le face, acceptă în cele din urmă să se mărite cu ei.

Anii trec, iar cei doi soți trăiesc zile fericite și zile mai puțin fericite, timp în care Florentino are sute de relații sexuale, pe care le ascunde din dorința de a-i arăta Ferminei că îi este în continuare fidel. Singura sa năzuință este ca Juvenal să moară și astfel el să aibă ocazia de a-i arăta din nou văduvei cât o iubește. Va fi însă posibil ca dragostea sa să aibă un final fericit?

Dragostea, ca o epidemie de holeră

De data aceasta, Gabriel Garcia Marquez nu mai vrea să ne convingă că dragostea e un demon, ca într-un alt roman celebru al său, ci că reprezintă o adevărată boală, nu doar a spiritului, dar și a trupului. Astfel, titlul „Dragoste în vremea holerei” nu este ales numai datorită poeziei sale, ci are reverberații peste tot în roman: atunci când e dezamăgit prima dată în dragoste, Florentino Ariza suferă atât de tare, încât simptomele seamănă cu holera. De partea cealaltă, iubirea mai realistă și rece a doctorului Juvenal Urbino se asemănă cu firea sa lucidă, dornică să vindece epidemiile de holeră și detașându-se astfel de romantismul rivalului său, Ariza.


Foto: Gabriel Garcia Marquez (Pinterest @ Radmila Stankovic)

Romanul excelează și prin multiplele ipostaze ale dragostei pe care ni le prezintă! Dacă ne fascinează iubirea ca obsesie a lui Florentino Ariza față de Fermina Daza, întemeiată pe iluzii și pe fantezii, dorința sa nestrămutată de a o aștepta o viață întreagă, dacă e nevoie, nu același lucru putem spune despre cea depravată, despre multiplele aventuri erotice ale protagonistului, dintre care unele chiar ne înfioară (vei vedea spre sfârșitului romanului despre ce e vorba). Avem, de asemenea ,de-a face și cu dragostea protectoare și, bineînțeles, cu cea adevărată, matură.

Deși atât de plin de referințe la adresa iubirii, „Dragoste în vremea holerei” nu idealizează acest sentiment. Descoperim, în parte, exact aceeași perspectivă pe care autorul ne-a prezentat-o în „Despre dragoste și alți demoni”: că, deși pură ca sentiment, dragostea e adesea murdărită de experiența noastră pe pământ, de defectele sau lipsurile noastre. Sau, dimpotrivă, că acest sentiment nobil ne salvează, ne mântuiește toate păcatele. Până la urmă, interpretarea rămâne proprie și chiar marele scriitor columbian ne avertizează: „Să nu cădeți în capcana pe care v-am întins-o”.

Romanul nu e însă doar o mărturisire a amorului; vei fi fascinată de bogăția de detalii, de peisajele exotice ale Cartagenei, de opulența florală, de mirosul de portocali sau, dimpotrivă, de mizerie, de infecțiile provocate de nerespectarea regulilor elementare de igienă, pe care Garcia Marquez le descrie atât de plastic.

Din punctul de vedere al contextului, din preaplinul sentimentului care emană din tot romanul, „Dragoste în vremea holerei” poate deveni lectura ta de plajă a verii 2017! Descoperă și recenzia noastră la celălalt roman celebru al lui Marquez, „Despre dragoste și alți demoni”.

Surse foto: Pinterest, Pexels

Articolul urmator
Acatistul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. O simplă rugăciune adresată lui ar putea vindeca și cele mai urâte boli
Acatistul Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. O simplă rugăciune adresată lui ar putea vindeca și cele mai urâte boli
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.