„Până la sfârșitul timpului” de Raluca Alina Iorga, romanul care schimbă fața istoriei

„Până la sfârșitul timpului” de Raluca Alina Iorga, romanul care schimbă fața istoriei

Redactor Andreea Baluteanu

Ce înseamnă istoria pentru tine? O materie obligatorie pe care trebuia să o studiezi în școală? Sau ceva mult mai palpabil, mult mai real, mai mult decât o poveste sau o legendă, un trecut reînviat care, în unele momente, îți dă fiori?

Ne-am obișnuit să privim marile figuri istorice în termeni simpli, uneori chiar clișeistici. Ștefan s-a bătut cu turcii și a clădit mănăstiri, Mircea i-a ținut piept lui Baiazid și era înțelept. Ce știi despre Vlad Dracul? Că îi plăcea să tragă oamenii în țepe și să se războiască cu turcii, imaginea care a rămas posterității ce l-a numit, simplu, Dracula.

De Vlad Țepeș vom discuta azi, deoarece el este strălucitul erou al unui roman pe care nu îl vei lăsa din mână, „Până la sfârșitul timpului” de Raluca Alina Iorga. O poveste romantică, un roman de ficțiune istorică stropit de câteva tușe de fantasy, o biografie ce își dorește să reveleze partea nevăzută a istoriei: cartea a cărei recenzie ți-o prezentăm azi are toate virtuțile pentru a depăși în popularitate chiar faimosul roman „Dracula” al lui Bram Stoker.

O iubire care dăinuie până la sfârșitul timpului

Figura lui Vlad Țepeș i-a fascinat pe istorici și pe scriitori deopotrivă. S-au mai scris cărți romantice care îl au drept erou, iar sus-numitul „Dracula” e doar cel mai celebru dintre ele, așa că ipoteza conform căreia voievodul muntean ar fi trăit o mare iubire nu ne este străină. Dar atunci când e țesută atât de frumos și de emoționant precum o face Raluca Alina Iorga, povestea e nouă și e atât de vie.

fata imbracata intr-o rochie alba care priveste un castel medieval in zare, ilustratie fantasy

„Până la sfârșitul timpului” îi este dedicată lui Vlad Țepeș, căreia autoarea îi închină câteva rânduri dătătoare de fiori în suflet: „Sper că acum ți-ai găsit drumul spre Lumină și ești liber. Ne vom revedea într-o zi…”. Și tocmai această pasiune infuzată în fiecare rând face ca narațiunea să fie atât de captivantă și, mai important, atât de autentică.

Primele pagini ale romanului sunt ancorate însă în prezent, iar narațiunea intimă, la persoana întâi, îți dă senzația că ești pe punctul de a descoperi singură misterul vieții prințului român. Naratoarea, o tânără care s-a simțit întotdeauna profund legată de domnitorul cu spirit de dragon, vizitează Sighișoara în timpul festivalului medieval alături de prietena sa cea mai bună, iubitul acesteia și Rareș, un tânăr pe care îl place, dar căruia nu are curajul de a-i destăinui sentimentele.

În viziunea autoarei, Sighișoara este un oraș magic, iar costumele medievale pe care le îmbracă oamenii ce sărbătoresc conferă o atmosferă mistică, acel farmec atemporal care se imprimă, precum praful de zână, în toate paginile romanului. Lăsându-și pașii să o poarte dincolo de celebrare, dincolo de muzică și de zgomot, protagonista noastră urcă treptele scării acoperite și ajunge sus, pe culmea pe care Biserica din Deal străjuiește întreaga Sighișoara. Așezându-se pe iarba moale de lângă zid, fata visează la ceea ce a fost, într-un decor care ne aprinde și nouă, cititorilor, dorul în suflet.

Dar „Până la sfârșitul timpului” prinde aripile fanteziei atunci când nimeni altul decât Vlad Dracul se materializează în fața eroinei. Nu o arătare, nu un tânăr actor, nici măcar o fantomă, ci un suflet captiv, căruia minciunile, ura și trădările i-au refuzat veșnicia. Un etern prizonier, obligat să aștepte și să joace jocurile altora, ca în timpul vieții, Vlad poate fi însă eliberat de către cea care îl iubește mai presus de fire, deși nu înțelege de ce.

„Într-o zi, printre miile și miile de minciuni, cineva tot va scrie adevărul despre mine”. Aceasta este și menirea protagonistei romanului: să găsească rămășițele omenești ale lui Vlad, să le îngroape la cetatea Poenari și să permită astfel sufletului său să zboare către infinit, deasupra munților, pădurilor și pământurilor pe care le-a iubit atât. Dar, până atunci, fata trebuie să se confrunte cu dușmani văzuți și nezăvuți, cu ochi roșii și demonici, care iau uneori chipul celor dragi. Doar un singur om o va ajuta, iar la gât îi strălucește medalionul simbol al Ordinului Dragonului, decorat cu o cruce masivă de aur și ființa fantastică, înaripată, străjer al credinței și al vitejiei acelor oameni excepționali.

Ființele supranaturale, dușmanii însetați de sânge și chiar cei dragi vor încerca să o împiedice pe protagonista rămasă anonimă, un alter ego al autoarei, să își îndeplinească misiunea. Ajungând la ruinele curții domnești de la București, construită de Vlad pentru a fi mai aproape de turcii de dincolo de Dunăre, eroina face un salt înapoi în timp și prin ochii ei trăim viața lui Vlad Dracul, cu aventuri, trădări, durere, dragoste și, mai ales, sacrificiu pentru un popor înzestrat cu de toate, dar născut sub o stea întunecată.

Prințul cu privire de smarald și prințesa cu ochii ca cerul

Înainte de toate, „Până la sfârșitul timpului” de Raluca Alina Iorga este un roman de ficțiune istorică. Cu o bibliografie consistentă, autoarea ne invită să îl descoperim pe prințul muntean crescut la turci, ce refuză să se lase cucerit de bogățiile otomane așa cum a făcut-o fratele său, Radu cel Frumos. Între filele ce stau mărturie trecerii timpului facem cunoștință cu domnitorul însetat de răzbunare, cu sufletul bântuit de demoni și îngropat în întuneric, dar și cu bărbatul viteaz, drept și inteligent și cu Vlad cel îndrăgostit, trăind o iubire mai presus de viață.

inainte de timp de alina iorga, carte asezata in fata sobei

Sursa foto: Instagram Raluca Alina Iorga

Ceea ce este remarcabil e că niciuna dintre aceste personalități nu e falsă, nu miroase a construcție artificială și nici nu e detașată de celelalte. Domnitorul ce s-a sfădit cu o lume întreagă pentru mica sa țară, orfanul ce-a căutat să răzbune moartea tatălui și a fratelui mai mare, soldatul de fier ce dormea alături de mercenarii săi, patriotul ce jinduia la binele celor mulți și sărmani, îndrăgostitul ce își dăruia trupul și inima, dar nu și mintea, toți constituie același om fascinant și complex, mai presus de istorie. La cât de viu este Vlad din paginile „Până la sfârșitul timpului”, un personaj mai închegat decât toate celelalte la un loc, ne întrebăm dacă nu cumva Raluca Alina Iorga chiar este o vrăjitoare ce a alterat cursul istoriei sau un geniu care a descoperit mașina timpului.

Dar romanul va fascina în egală măsură și pasionatele de istorie. Am citit cu gura căscată și mintea fremătând relatarea bătăliilor cu turcii, redată în scene plastice, atât de realist descrise încât ni le dorim transpuse cât mai curând pe marile sau pe micile ecrane. Autoarea are o viziune cinematografică și ne ghidează cu abilitate într-o epocă necunoscută, în timpuri străvechi, dar care par atât de actuale.

Incitante sunt și portretele lui Mehmed al II-lea și Matei Corvin. Cuceritorul Constantinopolului, bărbatul care a îngenuncheat Imperiul Bizantin, este făcut șah mat de manevrele inteligente ale lui Vlad, dar nu e nicio secundă o construcție de carton, ci un personaj cu vise, ambiții și o latură umană neașteptată. De partea cealaltă, marele Matei Corvin, unul dintre cei mai străluciți regi ai Ungariei, conducător al Armatei Negre și protector al artelor, are un portret mult mai puțin flatant, dându-i lovitura de grație unui Vlad victorios pe câmpul de luptă, dar obligat să se retragă din Țara Românească din cauza lipsei de susținere internă. Tot un personaj „rotund”, cu bune și cu rele, este și Ștefan cel Mare, ce prinde viață între paginile cărții și este diferit de viziunea domnitorului „sfânt” și fără de pată pe care îl admiram la școală.

medalion cu cruce de aur si simbol al dragononului, simbolul Ordinului Cavalerilor Dragonulyi

Sursa foto: Instagram Raluca Alina Iorga

Autoarea are un talent deosebit în a contura toate aceste personaje catapultate într-o epocă dificilă, obligate să joace cu ceea ce le-a rezervat soarta, să sacrifice, să înșele, să trădeze sau, dimpotrivă, să răzbească și să strălucească. După ce paginile s-au sfârșit, cu respirația întretăiată, tânjești să pornești pe urmele domnitorului cu plete negre și privire verde de smarald și a prințesei sale cu ochi ca cerul. Iar dacă acest acest vis este imposibil (deși, așa cum ne-a convins Raluca Alina Iorga, nimic nu e imposibil), să purcezi în căutarea următoarei cărți despre Vlad nu e. Până la urmă, acesta e unul dintre cele mai mari daruri ale romanului: acela că te îndeamnă să citești și mai mult, că îți stârnește o sete de poveste, de aventură și de dragoste greu de ostoit.

Poate că, totuși, Raluca Alina Iorga chiar are sânge de zână, și ți-am rezervat bucățica de magie la sfârşit. Am avut privilegiul de a citi romanul său chiar într-o vacanță la Sighișoara, neprogramată și total în necunoștință de cauză. Coincidență sau nu? Până la urmă, poate că Vlad ne-a ales, cumva, pe toți. Te va alege și pe tine să îi afli povestea, să îi descoperi tulburările și suferințele, să cunoști omul din spatele istoriei, sufletul dinapoia țepelor și războaielor. Cu siguranță, „Până la sfârșitul timpului” de Raluca Alina Iorga te va face să percepi istoria altfel și, poate, să îți trăiești viața altfel, să prețuiești acest pământ scăldat în sângele celor care l-au iubit, să savurezi fiecare clipă-dar de undeva, de sus, de unde toți cei care au fost te privesc, contemplând părțile pe care le-au lăsat în tine.

Dacă ai poftă de o porție de istorie, de aventură, de iubire și de fantezie, „Până la sfârșitul timpului” de Raluca Alina Iorga te așteaptă pe site-ul editurii UP.

Surse foto: Pixabay, Instagram

Articolul urmator
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Apocalipsa lui Leonardo da Vinci: cum a prezis artistul sfârșitul lumii în Cina cea de Taină?
Ce ar schimba iubitul tau la tine?
Incepe quiz
Ce ar schimba iubitul tau la tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.