„Pisica lui Dalai Lama”, de David Michie, cartea pe care trebuie să o citească orice iubitoare de pisici

„Pisica lui Dalai Lama”, de David Michie, cartea pe care trebuie să o citească orice iubitoare de pisici

Redactor Andreea Baluteanu

Care este cea mai fierbinte dorință a noastră? Să aflăm ce e în mintea fermecătoarelor pisicuțe, firește. Dacă ai visat și tu să afli ce gândește fascinanta felină, acum ai ocazia! În plus, îți poți desăvârși cunoștințele despre spiritualitate și mindfulness, poți avea privilegiul de a păși în casa lui Dalai Lama și poți deveni, per total, o persoană mai fericită și mai echilibrată! Nu crezi că e posibil un asemenea cumul de minuni? Citește mai jos recenzia noastră la „Pisica lui Dalai Lama”, de David Michie, pentru a te convinge!

În mintea unei pisicuțe de rasă nobilă!

Te-ai întrebat vreodată dacă Dalai Lama are o pisică? În fond, de ce nu ar avea? Este exact chestiunea pe care nobila PSS (Pisica Sfinției Sale, așa cum a fost poreclită noua noastră naratoare preferată de către călugării lui Dalai Lama) ne-o adresează! Până la urmă, de ce ar fi nelalocul său ca una dintre ființele considerate superioare ale umanității, miticul Dalai Lama, să aprecieze o adevărată zeiță, pisica?

pisica lui dalai lama

Odată puse astfel la punct, și pe bună dreptate, avem privilegiul de a afla povestea de viață a lui PSS. Trebuie să îi fim recunoscătoare pentru acest dar nimeni alteia decât lui Reese Witherspoon (ghicim numele ei din aluzii indirecte, deoarece PSS e foarte discretă). „Ce are de-a face blonda actriță cu povestea noastră?”, te vei întreba. Se pare că era prin preajma pisicii noastre narator, în timpul unei vizite la Dalai Lama, și, întrebându-se retoric oare câte lucruri ar putea povesti PSS, dacă ar putea vorbi, i-a incitat pisicuței dorința de a scrie o carte.

Aflăm astfel că originile pisicii, deși nobile, provenind din rasa de Himalaya, cu ochi albaștri ca safirul și blană moale, lucioasă și pufoasă, erau umbrite de faptul că fusese născută pe străzi, în New Delhi, și furată de lângă mama sa de niște copii sărmani. Suferind un asemenea ultragiu, mică și descumpănită, pisicuța noastră vedetă fusese scăpată pe jos, ceea ce i-a provocat un defect la picior care o va supăra toată viața. Necazurile nu i s-au oprit însă aici, deoarece răpitorii săi au decis să o vândă, atât pe ea, cât și pe frații săi, dar, fiind amețită din cauza căzăturii, pisicuța nu a mai prezentat niciun interes și, considerată a fi o marfă proastă, a fost învelită în ziar și aruncată la gunoi.

Nu am fi fost însă martorii unei cărți de o asemenea frumusețe, dacă Dalai Lama nu ar fi trecut tocmai atunci prin zona tragediei suferite de micuța pisicuță. Din fericire, intuind necazul în care se afla, Sfinția Sa a cumpărat-o și de aici a început epopeea norocului fabulos și a înălțării spirituale pe care felina o va cunoaște.

Prin intermediul vocii pisicești, cunoaștem interioarele templului lui Dalai Lama, luăm contact în mod direct cu personalitatea și stilul său de viață, dar aflăm și detalii despre călugării care îl înconjoară și despre specificul existenței budiste. PSS va fi adorată, va cunoaște dragostea, dar și umilința, va lua contact cu vizitatorii celebri ai lui Dalai Lama, a căror identitate o va trece cu delicatețe sub tăcere, și, cel mai important, va învăța principalele filosofii budiste, inoculându-le și în îndepărtata noastră lume. Ce ți-ai putea dori mai mult?

pisica lui dalai lama

Mindfulness și spiritualitate, în ritmul domol al torsului unei pisicuțe

„Pisica lui Dalai Lama” te cucerește, înainte de toate, cu vocea unică a naratorului său. De data acesta, nu mai privim povestea din perspectiva umană, ci din aceea a unei ființe magice, o pisicuță. PSS e strigată pe multe nume, se bucură de o origine nobilă și e o ființă absolut superbă, adorată și respectată, dar are, la rândul său, parte de micile sale momente de cumpănă! Te vei trezi zâmbind înduioșată, râzând în hohote și cutremurându-te de drăgălășenie de fiecare dată când pisicuța ne mai evocă o întâmplare din existența sa de felină: cum a vânat primul șoarece sau cum a scuipat oripilată primul ghem de blăniță. Dar vei fi de-a dreptul impresionată atunci când vei constata că ilustra naratoare se confruntă cu probleme pe care le suferim și noi, bietele muritoare de rând: se îndrăgostește sau se luptă cu kilogramele în plus.

Tonul relatării e duios, amuzant, plin de umor, fără a părăsi însă niciodată tărâmul magiei: cartea e scrisă cu atâta dragoste, încât îți va fi imposibil să nu experimentezi și tu această fericire pură de fiecare dată când vei mai întoarce câte o pagină.

Iubitor de pisici, David Michie a scris „Pisica lui Dalai Lama” în amintirea propriei feline, un superb exemplar din rasa Himalayană, precum protagonista noastră, pe numele său Princess Wussik of the Sapphire Throne (trad. red. - Prințesa Wussik a Tronului de Safir), care a murit, din păcate, la venerabila vârstă de 17 ani, înainte ca opera ce i-a fost dedicată să fie publicată. Autorul ne mai face însă un dar: nu ne face părtașe doar la universul ascuns al unei pisicuțe, ci și la învățăturile budiste, al căror discipol este la rândul său.

pisica lui dalai lama

Nu te aștepta însă la pasaje complicate, în care să fii îndemnată la sesiuni interminabile de meditație, pentru că vei lua contact cu practica mindfulness și a spiritualității dintre gheruțele unei pisicuțe. Atentă la ceea ce se întâmplă în jurul ei, PSS încearcă, la rândul său, să aplice filosofiile auzite, dar reușește și nu prea, la fel ca un biet om. Vei tresălta la marile sale succese și vei privi cu înțelegere și respect chiar și micile eșecuri. Cel mai important este că vei învăța, alături de ea, că generozitatea este cea mai importantă atitudine, că venerația de sine nu duce la nimic bun, că lăcomia te îmbolnăvește și că, deasupra tuturor, pentru a fi fericită, trebuie să dăruiești la rândul tău fericire. Să îi pui pe ceilalți mai presus decât pe tine te va urca pe culmile extazului, o filosofie numită, într-un chip delicios de PSS, drept „egoismul înțelept”.

Ce poate fi mai minunat decât o carte scrisă de o pisicuță și care ne schimbă viața, prin fericire și evoluție spirituală? „Pisica lui Dalai Lama” ne aduce certitudinea pe care o căutam: că pisicuța noastră e într-adevăr o ființă superioară (poate chiar nouă), dar ne dăruiește, în plus, bucurie, o perspectivă nouă asupra vieții și o experiență minunată, înainte de toate!

Dacă nu te-ai săturat de cărți (noi nu o vom face niciodată), descoperă aici recenzia noastră la „Casa Spiritelor”, o altă carte încărcată cu magie!

Surse foto: Pixabay, Instagram

Articolul urmator
Cadoul nonconformist al unui bărbat pentru iubita lui: i-a personalizat o pernă cu o inimă formată din părul lui de pe piept
Cadoul nonconformist al unui bărbat pentru iubita lui: i-a personalizat o pernă cu o inimă formată din părul lui de pe piept
Ce crede pisica ta despre tine?
Incepe quiz
Ce crede pisica ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.