Te visezi scriitoare? Află „Cum se scrie un best seller” de la Monica Ramirez

Te visezi scriitoare? Află „Cum se scrie un best seller” de la Monica Ramirez

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă (mai) ai nevoie de încă un duș rece în realitatea noastră cernită, iată-l: românii citesc puțin și scriu încă și mai puțin, comparativ cu media europeană. Însă, așa cum orice medalie are un revers, și crunta afirmație de mai sus e acompaniată de un „dar” salvator: citim puțin și scriem încă și mai puțin, dar există oameni minunați care se străduiesc să ne readucă pe calea cea bună.

Într-un asemenea moment, cartea Monicăi Ramirez, „Cum se scrie un best seller: Tehnica americană de scriere creativă cu ajutorul căreia poți transforma o idee într-un roman de succes” vine precum o gură de aer proaspăt, inhalată cu nesaț după dușul rece de mai sus. Transformându-se încă de la primele pagini într-o adevărată Biblie pentru scriitorul aspirant și pentru expertul în condei, deopotrivă, manualul de scriere „bună” ne transmite acel mesaj de care aveam atâta nevoie: da, se poate!

De la idee la best seller: calea pavată pe care să pășești cu deplină siguranță

Poveștile bune au existat dintotdeauna”, ne spune Monica Ramirez și înclinăm să îi dăm dreptate, chiar și în nu atât de fecunda lume literară în care citim și scriem (unii dintre noi). La fel de adevărat este că majoritatea dintre noi am avut la un moment dat o idee capabilă să genereze un roman de succes, ițită precum un fir strălucitor din amalgamul de miliarde de gânduri care și-au găsit găzduire în mintea noastră. Fie că ne-a fost stârnită de un eveniment ce ne-a marcat, de o știre oarecare din ziar sau poate de deznodământul nedorit al unei cărți citite (oare câte „eu aș fi procedat altfel” au născut scriitori capabili?), se prea poate ca măcar o dată să ne fi spus: „aș putea scrie un roman de succes plecând de la ideea asta”.

femeie care citeste in pijama pe marginea unei sobe acoperita cu pled si pe covor de blana

Sigur că de la idee la faptă e drum lung și aici intervine Monica Ramirez, precum o zână binefăcătoare a condeielor înzestrate, gata să dirijeze sau să corecteze cu bagheta sa magică cursurile cărților noastre. E limpede că autoarea ne vrea un popor de scriitori și e la fel de indiscutabil că tare ne mai dorim să îi dăm ascultare.

Și nu s-ar fi putut găsi persoană mai potrivită care să ne servească drept ghid pe acest frumos, dar atât de provocator drum al scrierii unei cărți. Autoarea seriei „Alina Marinescu”, „Emma Moss” și „Gemini”, dar și al volumului de povestiri „Parallel” sau al romanului de dragoste și aventură „Cealaltă jumătate de vis”, Monica Ramirez se poate lăuda cu realizări impresionante pentru un scriitor român: a debutat în SUA și a publicat 9 cărți în „țara tuturor posibilităților”. Un motiv în plus să te încrezi fără rezerve în sfaturile sale; pentru autoare, sintagma „tehnica americană” nu e un concept pompos, un termen la modă menit să atragă, ci o serie de reguli înțelese și stăpânite la perfecție, dar, mai important, transmise mai departe cu aceeași acuratețe.

Astfel, „Cum se scrie un best seller” poate fi rezumat drept un „mic manual de reguli de bază” pentru ca orice potențial autor să scrie cartea mult visată. Nu te teme, Monica Ramirez nu intenționează să asfixieze în corsete rigide talentul și imaginația ta, ci doar să le dea formă, să le canalizeze într-o direcție de succes, să le șlefuiască până ce vor străluci ca diamantele.

Fără să intrăm în prea multe detalii, îți prezentăm în rândurile de mai jos câteva dintre aceste reguli. Schițele noastre sumare prind însă viață în interiorul cărții, pe care îți recomandăm cu căldură să nu o ratezi.

Scrisul vine de undeva din interior!

Pentru a-ți învăța cuvintele „să cânte”, așa cum ne sugerează autoarea, e musai să le simți, mai întâi. Înlănțuiește fraze artistice, descrieri plastice și dialoguri cu aromă de „muzeu” și rezultatul va fi un cititor care cască de plictiseală. Povestește din și cu suflet, plăsmuind povestea în străfundurile imaginației, stropind-o cu apă vie și jertfindu-i părți din tine ca să crească mare și frumoasă, și poți da naștere unui roman de succes. Sau, mult mai simplu și mai bine spus, „Începeți cu emoția aceea pură. Și apoi transformați-o în cuvinte”.

Citește mult și scrie la fel de mult!

Oricine poate deveni scriitor, spune Monica Ramirez, dar trebuie să aibă o bază. Așa cum o balerină sau un sculptor are nevoie de studii pentru a se desăvârși, și un scriitor trebuie să își cultive talentul. Pe lângă cursurile de scriere creativă, citește mai mult decât toți cei pe care îi cunoști. Nu degeaba un cititor de cursă lungă știe să recunoască un roman bine scris cu același instinct ireproșabil ca un editor cu experiență.

imagine retro cu masina de scris alaturi de condei si de poza inramata

Cărțile nu se scriu, ele se rescriu.

Un sfat care ne-a deschis ochii de potențiali scriitori se referă la necesitatea de a polei constant opera ta. Privește-ți cartea ca pe propriul copil; nu l-ai trimite să înfrunte lumea fără cei șapte ani de acasă sau fără școală, nu? Departe de noi ideea de a-ți minimiza reușita! Ai scris o carte? Felicitările noastre! Dar abia acum începe adevărata muncă, ne convinge Monica Ramirez, când vei corecta, vei tăia în propria carne vie, vei edita, vei adăuga, vei schimba și vei perfecționa.

Alte reguli de urmat

Ce ne place cel mai tare la „Cum se scrie un best seller: Tehnica americană” de Monica Ramirez este că nu reprezintă doar un manual de sfaturi, ci un îndreptar cât se poate de precis. Autoarea nu împrăștie cuvinte frumoase sau trucuri demne de magicieni de la înălțimea piedestalului scriitorului realizat și consacrat, ci oferă exemple practice și edificatoare.

Afli astfel cum să dezvolți o idee de bază, cum să creionezi locul și timpul acțiunii, cum să conturezi personajele, cum să scrii propriu-zis cartea și cum să o corectezi. Bonus: Monica Ramirez împărtășește din experiența sa editorială și ne clarifică procedeul corect al trimiterii unui manuscris spre publicare sau, altfel spus, „codul de bune maniere” al scriitorului în devenire.

Vei găsi la fel de utilă și secțiunea în care autoarea corectează cel mai des întâlnite greșeli din manuscrisele scriitorilor aspiranți. Da, nu se spune „lacrimile se scurg pe obraji” și dacă te zgâria pe urechea fină de cititor această expresie, aveai toate motivele din lume. „Cum se scrie un best seller: Tehnica americană” de Monica Ramirez adună o pleiadă de astfel de exemple, din care ai ce învăța.

Cert este că, dacă nu ți se face un chef nebun să scrii o carte după ce ai citit manualul de reguli al Monicăi Ramirez, nu e bai. Mai parcurge „Cum se scrie un best seller: Tehnica americană” încă o dată și sigur va începe să te „chinuie talentul”. Noi abia așteptăm să citim ceea ce ai să ne povestești, și tare ne mai gâdilă fiorul mândriei de a fi participat, indirect, la nașterea viitorului autor de romane de succes românești. Cizelează-ţi stilul cu cartea recomandată de noi azi: cu un asemenea avânt, cui i-ar mai fi greu să zboare până la stele?

Poți comanda „Cum se scrie un best seller: Tehnica americană” de Monica Ramirez de pe site-ul editurii UP! Spor la citit, spor la scris, spor la fermecat! Semnat, cu înmiită plăcere, viitorii tăi cititori! 

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Predicțiile numerologice pentru iulie 2023. Află dacă cifra destinului tău îți poartă noroc în această lună
Predicțiile numerologice pentru iulie 2023. Află dacă cifra destinului tău îți poartă noroc în această lună
Ce poveste se va scrie despre tine după moarte?
Incepe quiz
Ce poveste se va scrie despre tine după moarte?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.