„Unde plecăm atunci când plecăm” de Narcisa Cîrligeanu, o poveste de dragoste dincolo de timp

„Unde plecăm atunci când plecăm” de Narcisa Cîrligeanu, o poveste de dragoste dincolo de timp

Redactor Andreea Baluteanu

Serile de iarnă, friguroase și cețoase, ne îmbie sufletul la visare, la periplu prin tărâmuri de vis, dincolo de banalele noastre contururi trupești, bătând la ușa eternității. Iar „Unde plecăm atunci când plecăm” este una dintre aceste istorisiri care fac inima să cânte, care ridică întrebări și sugerează răspunsuri, satisfăcându-ne pofta ancestrală de poveste.

Visezi la dragoste profundă, nepieritoare, soiul acela care transcede timpul? Vrei să te scufunzi în istorisirea unei femei excepționale? Tânjești la un roman care să te apropie de firea ta românească, care să îți ostoiască dorul de acea Românie de altădată, a generozității, a trudei neostoite și a credinței? Le vei găsi laolaltă pe toate într-una dintre cele mai frumoase cărți pe care ne-a fost dat să le citim, „Unde plecăm atunci când plecăm” de Narcisa Cîrligeanu!

Ce ți-e menit să citești, vei citi

„Unde plecăm atunci când plecăm” de Narcisa Cîrligeanu pune accent în mod discret, dar atât de revelator, pe ideea de destin. Avem o soartă, una care e înscrisă cu fir de foc sau în ape tulburi ori limpezi undeva, departe, dincolo de conștiința noastră. Și, așa cum personajele scriitoarei se regăsesc în țări diferite, la zeci de ani distanță, în alte trupuri și minți, dar cu aceleași suflete, și noi credem cu toată tăria că ne-a fost menit să citim această carte.

femeie care citeste o carte acoperita de o patura crem, alaturi de un caine si o cana de cafea

„Unde plecăm atunci când plecăm” jonglează cu două planuri narative. Primul dintre ele, cel principal, aparține Nataliei, o tânără doctor cu specializare în neurochirurgie. Cel de-al doilea se pleacă în fața strălucirii bunicii sale, Smaranda, o femeie cu inimă de aur și suflet oțelit, deportată în timpul comunismului alături de soțul său, un învățător blând, în îndepărtata Siberie.

Natalia, eroina de la care vei avea ce învăța, este o tânără cu un aspect plăcut și cu o minte briliantă. Absolventă de medicină, înființează de una singură secția de neurochirurgie de la Bacău. Solitară, Natalia nu simte nevoia de a se apropia de bărbați și pune lipsa de interes față de relații pe seama handicapului său fizic, un șchiopătat ușor, pe care nimeni nu și-l explică. Cu toate acestea, fata trezește dragostea unuia dintre amicii din facultate, „ușuraticul” Dinu, obișnuit cu petrecerile și cu viața de huzur, ce o urmează în îndepărtata Moldovă doar pentru a-i cuceri inima.

Incipitul romanului ne-o dezvăluie pe o Natalia realizată la București, sub oblăduirea profesorului Emil Florea, iar reușitele de la Bacău le întrezărim doar prin tehnica flashback-ului. Confesându-se prietenei sale, frumoasa și strălucitoarea Ana, Natalia încearcă să își explice lipsa de interes amoros, în timp ce amica sa, specializată în psihologie, vrea să pună un diagnostic clinic pe vidul sufletesc de neînțeles al eroinei noastre.

Ușor, ușor, părăsim universul încă în formare al Nataliei și pornim pe firul istoriei într-o perioadă încă și mai fremătătoare, cea a deportării chiaburilor în Siberia, una dintre rănile adânci provocate de comuniști, un gol ce mai palpită încă în inima celor înstrăinați de vatra strămoșească. O cunoaștem pe fascinanta Smaranda, bunica Nataliei, o tânără hotărâtă nevoită să își croiască din frânturi de nimic o viață în îndepărtata Siberie. Însărcinată și proaspăt văduvă, după ce soțul nu făcuse față chinuirilor deportării, Smaranda este salvată de Natașa, o rusoaică eroină de război, taciturnă și posomorâtă, ce ascunde însă un secret ce îți va da lumea peste cap.

Pe cont propriu și la zeci de ani distanță, fiecare femeie înflorește în felul său. Având pregătire de soră medicală, Smaranda o ajută pe Natașa, la rândul său asistentă pe front, să adune plante medicinale și să conceapă, în pivnița și în sauna improvizată din satul siberian, leacuri valoroase. De partea cealaltă, în Bucureștiul de după revoluție, Natalia își îmbogățește constant experiența și, inspirată de Dinu, începe să viseze la o specializare în străinătate, în mult mai avansata Anglie.

Atunci când, în Bristol, Natalia întâlnește într-o biserică ortodoxă un străin chipeș cu glas de înger, ce pare atât de cunoscut sufletului său, intuiești că ai întors nu numai fila cărții, dar și pe cea a destinului. Vei fi fermecată, fără voia ta poate, de o poveste sensibilă, croită parcă anume să facă sufletul să cânte.

Și totuși, unde plecăm atunci când plecăm?

Dragostea e în cartea Narcisei Cîrligeanu un sentiment înălțător, care leagă destine dincolo de timp, sfidând comunismul, revoluțiile, războiul. Dar la fel de importante sunt rădăcinile, ideea de apartenență la un popor, cu ale sale credințe și valori, care ne este insuflată de scriitoare încă de la primele pagini.

Unde plecam atunci cand plecam de Narcisa Cirligeanu

Sursa foto: Facebook

Firește că apreciem superba poveste de dragoste dintre Natalia și Grișa, care te așteaptă gata să te facă praf de stele în ultima parte a romanului, însă îi mulțumim scriitoarei mai ales pentru că a reușit să ne invoce în fața ochilor o porție de Românie pe care am uitat-o. De la Smaranda cea care aducea lumină oriunde pășea la Natalia care parcă își regăsește identitatea în Anglia cea rece, sufletul eroinelor vibrează de atâta „românism” încât va stârni un elan de patriotism și în inimile cele mai înstrăinate de țară. Călătorind alături de acei români buni, peregrinând prin satele românești, regăsind un strop din credința strămoșească în biserici, „Unde plecăm atunci când plecăm” este, în primul rând, o odă adusă unei Românii la care tânjim fără să o știm.

Personajele sunt al doilea atu al acestei minunate cărți. Rotunde, așa cum le șade bine, Natalia și Smaranda, alături de Natașa, pe care va trebui să ai răbdare să o descoperi în finalul cărții, sunt pe cât de diferite, pe atât de asemănătoare. Narcisa Cîrligeanu ne oferă nu una, ci trei protagoniste model, și de la fiecare ai de învăța: lecțiile dragostei și ale încrederii într-o speranță fie ea și fragilă ca un fulg de nea de la Smaranda, determinarea și încrederea în forțele proprii de la Natalia, bunătatea și spiritul de sacrificiu de la Natașa. Valori poate uitate azi, dar atât de necesare unui prezent complicat. În fața „icoanelor” feminine, figurile masculine pălesc, dar, cu toate acestea, vom fi primele care te vom înțelege dacă faci o pasiune pentru Grișa.

În cele din urmă, o felicităm pe autoare pentru finețea cu care leagă aceste povești. Ițele care te vor duce spre marea revelație, intuită sau nu, sunt cusute cu talent de „croitoreasă” a scriiturii. Nu vrem să îți divulgăm niciunul dintre magicele secrete ale cărții, îți spunem doar că fiecare întrebare va primi un răspuns, că fiecare mister va fi explicat până la mult-așteptatul deznodământ.

Cu excepția unuia. Nu știm încă „Unde plecăm atunci când plecăm”, dar poate că nici nu trebuie. Poate că esențial este nu unde ne ducem, nici de unde venim, ci unde ne aflăm și, mai important, în compania cui. La fel de prețioasă precum o clipă trecătoare, cartea Narcisei Cîrligeanu e acel roman superb de degustat într-o seară rece, când imaginația ta e flămândă după o poveste la care vei vrea să te reîntorci mereu și mereu.

Dacă ești curioasă ce minuni ascunde această lansare UP, poți achiziționa „Unde plecăm atunci când plecăm”, de pe site-ul editurii.

Surse foto: iStock, Facebook

Articolul urmator
Iubirea trece prin stomac! O femeie din Cluj a pus bazele unei afaceri unde face buchete inedite cu...salam 
Iubirea trece prin stomac! O femeie din Cluj a pus bazele unei afaceri unde face buchete inedite cu...salam 
Cat esti de realista atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Cat esti de realista atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.