Recomandări de cărţi pentru plajă: 8 titluri care îţi vor face vara mai frumoasă

Recomandări de cărţi pentru plajă: 8 titluri care îţi vor face vara mai frumoasă

Eugenia Dinescu, redactor

Pe lângă lotiunea cu SPF şi ochelarii de soare, kit-ul tău de vacanţă nu este complet în absenţa unei cărţi bune.  Fie că eşti adeptă cărţilor electronice sau le preferi pe cele tipărite, ţi-am pregătit 10 recomandări de cărţi care îţi vor face în mod sigur vara mai frumoasă.

Descoperă-le pe toate în rândurile următoare!

Junot Diaz, Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao

Adaptarea unui băiat în pragul adolescenţei, originar din Republica Dominicană, la cultura americană nu este deloc uşor.  Adaugă acestui lucru faptul că Oscar este supraponderal, întruchipează toate stereotipurile pe care le asociezi cu un tocilar şi faptul că este familia lui pare urmărită de un blestem şi totul devine cu atât mai complicat.

Însă caracterul de bildungsroman al cărţii este  doar cel mai superficial strat al poveştii –  viaţa lui Oscar se împleteşte cu episoade din vieţile surorii şi mamei sale, care trădează o capacitate supraomenească a întregii familii de a face faţă durerii.

Într-o epopee bogată în detalii şi o proză plină de originalitate, povestea familiei lui Oscar este de multe ori hilară, doar ca să îţi frângă inima în următorul moment. Junot Diaz a primit a primit Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 2008 pentru “Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao”.

Alain de Botton, Eseuri de îndrăgostit

Anumite cărţi necesită puţină răbdare; altele te seduc încă de la primele rânduri, iar acesta este şi cazul volumului de debut al filosofului preferat al publicului larg, Alain de Botton.  Trecând prin fiecare etapă a unei poveşti moderne de iubire – de la primul sărut, la conflicte şi despărţire - de Botton reuşeşte să identifice şi să aducă un plus de claritate acelor aspecte eluzive ale unei relaţii, care rămân de obicei nespuse.

Povestea de iubire dintre Chloe şi narator alternează cu introspecţii despre mecanismul relaţiilor, invitându-te să adopţi o perspectivă post-romantică asupra dragostei. “Eseuri de îndrăgostit” se citeşte uşor şi este companionul ideal pentru un sejur de o săptămână, însă nu te lasa păcălită de acest aspect: în ciuda faptului că lectura nu îţi va ridica dificultăţi, îţi va rămâne în minte mai mult decât o iubire de-o vară.

Haruki Murakami, Dans dans dans

Pregăteşte-te să fii transportată de pe plajă într-un univers cu adevărat exotic, graţie realismului magic pe care doar Haruki Murakami îl poate împleti atât de firesc într-un peisaj cotidian. În “Dans dans dans”,  protagonistul încearcă să îşi regăsească o fosta iubită, pe Kiki, care a dispărut fără  urmă.

Însă în acest periplu el va întâlni o suită de personaje eclectice, care îl vor învaţa câteva lucruri despre nevoia conexiunilor umane, dar şi despre comodificarea lucrurilor care ne umanizează, într-o lume capitalistă. Fără să îţi dezvăluim prea mult, îţi putem promite că “Dans dans  dans” te va face să îţi doreşti să te aventurezi şi în alte etaje ale hotelului în care eşti cazată. Atenţie, însă: ai putea nimeri într-un univers paralel, în care doar un personaj ciudat îmbrăcat într-o piele de oaie îţi va fi ghid.

Francoise Sagan, Bonjour tristesse

Din lista de recomandări de cărţi pe care să le citeşti în această vară nu ar putea lipsi “Bonjour tristesse”,  una dintre cărţile care ilustrează cel mai bine sindromul Peter-Pan şi încercarea de a păstra o inocenţă deja pierdută. Anxietate, ennui, Riviera Franceză, alcool, iubiri de-o vară şi un stil de viaţă plin de glamour – toate o tentează pe Cecile, care ar prefera orice decât să înveţe pentru examenul de filosofie. 

Atunci când vacanţa idilică pe care o petrece alături de tatăl sau este întreruptă  de venirea lui Anne, Cecile simte că intrarea acesteia în viaţa lor va aduce un val de  responsabilităţi şi nevoie de maturizare. Însă planul ei de a-şi împiedica tatăl să se recasatorească cu Anne ia o turnură întunecată.  Deşi reuşeşte să scape de responsabilităţi, urmările deciziilor sale o vor urmări  pentru restul vieţii. Eşti sigură că vrei să afli ce se poate ascunde în mintea unei adolescente de 17 ani?

Recomandări de cărţi: John Kennedy Toole, Conjuraţia imbecililor

Ignatius J. Reilly, protagonistul  “Conjuraţiei imbecililor”, nu este tocmai un erou.  Dacă Ignatius are dreptate şi viaţa lui este dirijată de zeiţa Fortuna, înseamnă că aceasta nu face o treabă foarte bună. Deşi lucrează la o operă care speră că va revoluţiona lumea şi se consideră un geniu neînţeles, el este forţat să îşi găsească un job – de aici încep toate problemele, dar şi toate situaţiile amuzante. În plus, Ignatius nu îşi poate controla eructaţiile; în acelaşi timp, el este un adevărat erudit şi are o personalitate dificilă, dar pe care este imposibil să nu o îndrăgeşti.

Într-o poveste despre o societate segregată şi personaje cu adevărat colorate, inadaptare, situaţii absurde, stoicism, satiră şi ironie,  John Kennedy Toole reuşeşte să creeze o carte care are toate şansele să devină noua ta favorită. “Conjuraţia imbecililor” este cu adevărat amuzantă, dar nu va trece mult până când vei observa că peste fiecare pagină domneşte un aer de melancolie. Sfatul nostru?  Încearcă să nu citeşti “Conjuraţia imbecililor” în locuri foarte aglomerate sau în timpul mesei: râsetele pe care ţi le va provoca sunt incontrolabile!

Bohumil Hrabal, O singurătate prea zgomotoasă

  Capodopera lui Bohumil Hrabal va încăpea chiar şi în cel mai burduşit bagaj de vacanţă, dar ascunde o greutate mai mare decât ai putea intui la prima vedere.  O pleiadă de alegorii, simboluri şi semnificaţii  îţi vor aminti nu doar despre plăcerea, dar şi necesitatea, de a citi. Protagonistul Hanta se află într-o poziţie ingrată: pe de o parte, este un cititor avid, dar slujba îl forţează să distrugă cărţi într-o presă hidraulică.

Vara aceasta, lasă-l pe scriitorul ceh să te convingă că poezia poate lua uneori forma prozei şi permite-i personajului Hanta să te ducă în viaţă unui hermit care trăieşte o mulţime de alte vieţi prin intermediul cărţilor pe care le salvează.

Amanda Palmer, Arta de a cere

Numele Amandei Palmer îţi poate suna cunoscut din perioada în care era solista The Dresden Dolls, însă ultimii ani au marcat o evoluţie fulminantă a artistei. În “Arta de a cere”, soţia celebrului Neil Gaiman demonstrează că muzica şi arta performativă nu sunt singurele sale atuuri. Alegerea de a-şi finanţa proiectele prin Kickstarter au dat naştere unor experienţe pe care acum le împărtăşeşte într-o proză ce pare aproape confesională.

Amanda Palmer îţi cere atenţia pentru a-ţi povesti despre frumuseţea care nu se supune standardelor convenţionale, potenţialul care se ascunde în tine şi comunităţile pe care a reuşit să le creeze, oferindu-ţi în schimb o francheţe debordantă, inspirându-te şi mobilizându-te.  Dacă până acum te-ai străduit să păstrezi o imagine puternică şi independentă, “Arta de a cere” îţi va demonstra că a cere ajutorul celorlalţi nu este o dovadă de vulnerabilitate, ci dimpotrivă.

Ilf şi Petrov, Viţelul de aur

400 de pagini de râsete şi o proză efervescentă – este ceea ce te aşteaptă în “Viţelul de aur”, continuarea celebrului “Douăsprezece scaune”.  De această dată, Ostap Bender îşi propune să pună mâna pe un milion de ruble, o miză care îl va pune într-o mulţime de situaţii absurde şi creează interacţiuni cu personaje excentrice, cărora le este imposibil să îşi disimuleze propria natură.

Poţi ignora însă complet caracterul sau de satiră politică, pentru că Ilf şi Petrov o deghizează într-o lectură spumoasă, care nu îţi va răpi nimic din plăcerea relaxării.  Graniţele dintre satiră şi burlesc sunt estompate în “Viţelul de aur”, o carte care trebuie să îşi găsească locul în bagajul tău de vacanţă!

Tu ce alte recomandări de cărţi de vacanţă ai adaugă listei noastre? Spune-ne părerea ta în secţiunea dedicată comentariilor!

Surse foto: carturesti.ro, elefant.ro

Articolul urmator
52 de urări scurte de ziua de naștere care te vor ajuta să transmiți cele bune
52 de urări scurte de ziua de naștere care te vor ajuta să transmiți cele bune
Câte iubiri vei avea în vara 2024?
Incepe quiz
Câte iubiri vei avea în vara 2024?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.