Reguli de etichetă care şi-au păstrat importanţa şi azi

Reguli de etichetă care şi-au păstrat importanţa şi azi

Redactor Andreea Baluteanu

În prezent, multe dintre regulile de etichetă care erau sfinte pentru înaintaşii noştri şi-au pierdut din importanţă! Deşi tot mai multe persoane consideră că libertatea şi egalitatea sunt principii care trebuie să stea înaintea manierelor, nouă ne place să credem să o adevărată doamnă nu va fi niciodată demodată.

Descoperă mai jos câteva reguli de etichetă aplicabile şi azi!

Reguli de etichetă pe care trebuie să le cunoşti

„Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt” este citatul care ne inspiră să ne desăvârşim manierele! Iată cum trebuie să te comporţi în societate, ca să fii considerată o doamnă!

Reguli de etichetă privind înfăţişarea ta

Este considerat de prost gust să fii îmbrăcată vulgar sau să porţi bijuterii ostentative. Pe vremuri, diamantele erau considerate „prietenele nocturne” ale unei fete, dar azi pot fi purtate şi ziua. Fake-urile sunt încă interzise!

Regulile de etichetă spun şi că o igienă temeinică a rămas o obligaţie socială. Mirosul de transpiraţie nu poate fi ascuns nici de cel mai scump parfum (citeşte aici cum să miroşi mereu bine).

Plasele pe care le primeşti la supermarket pot fi folosite şi ulterior, dar niciodată pe post de geantă.

Chiar dacă ai impresia că vestimentaţia de casă îţi aparţine ţie şi numai ţie, regulile de etichetă spun că nici măcar în propriul domiciliu nu ai un control total: purtarea pijamalelor din zori şi până în seară este considerată un faux pas!

Reguli de etichetă la birou

Alături de colegi ne petrecem cea mai mare parte activă a zilei, aşa că este necesar să îi respectăm. Regulile de etichetă ne avertizează că nu poţi discuta la telefon în open space, mai ales cu voce tare. Deşi codul bunelor maniere nu tolerează nici mâncatul la birou, programul actual încărcat a determinat acceptarea sa în societate: nu consuma totuși alimente grele care miros sau mâncăruri din caserolă, ci limitează-te la un sandvici!

Dacă îţi aduci mâncare gătită de acasă, depoziteaz-o în frigiderul comun pe durata a două-trei zile şi arunc-o singură, nu aştepta ca personalul angajat să îţi debaraseze resturile aflate într-un stadiu accentuat de descompunere.

Reguli de etichetă în mijloacele de transport în comun  

Îţi petreci dimineţile mohorâte în metrou, cu căştile în urechi, fără să te uiţi în stânga şi în dreapta? Ai putea încălca uşor câteva reguli de etichetă!

Să oferi locul persoanelor mai în vârstă, copiilor sau femeilor însărcinate este o regulă de etichetă care sperăm că nu se va demoda niciodată. O adevărată doamnă nu va sta jos, în timp ce o bătrânică abia se mai ţine pe picioare în faţa sa.

Persoanele din mijlocul de transport în comun nu trebuie să îţi cunoască pe de rost toate problemele de familie, aşa că evită să vorbeşti la telefon cu voce tare. Dacă ai lovit pe cineva sau i-ai invadat spaţiul intim, cere-ţi scuze politicos, chiar dacă ai căştile în urechi.

Reguli de etichetă atunci când ieşi în oraş

Ai ieşit să te distrezi şi să te relaxezi - cine îţi poate impune ceva? Codul bunelor maniere, sperăm noi!

Este nepoliticos să întârzii! Nu vei arăta ca o vedetă care se lasă aşteptată, ci ca o persoană fără cei şapte ani de acasă. Cele 15 minute sunt încă tolerabile, dar tot ceea ce depăşeşte acest interval şi nu are o scuză plauzibilă (traficul ar trebui să fie un pretext interzis prin lege) este un semn de proastă creştere.

Feminismul a „scos în afara legii” cavalerismul de modă veche şi mulţi bărbaţi au renunţat să ne mai deschidă uşile de teamă să nu ne supere. Dacă ai întâlnit totuşi un gentleman, acceptă cu naturaleţe gestul său și nu îi arunca remarci zeflemitoare, pentru că eşti o femeie modernă.

Regulile de etichetă spun că cel care a făcut invitaţia trebuie să şi plătească. Însă această normă este rareori valabilă în prezent. Cu toate acestea, dacă prietena sau tipul cu care te întâlneşti insistă să plătească, este de prost gust să refuzi cu obstinaţie.

Credem că nu mai este nevoie să îţi spunem că telefoanele sunt tabu atunci când te întâlneşti cu prietenii tăi. Ar trebui să fii mai interesată de compania lor, nu de „peretele” de Facebook.

Ştim că îţi adori animalul de companie, dar regulile de etichetă consideră (pe bună dreptate) că nu ar trebui să îl transformi în membru al găştii şi să îl aduci mereu ca însoţitor.

Dacă eşti invitată la un eveniment sau mergi la cineva în vizită, fă-ţi apariţia însoţită de un mic dar: un buchet de flori, o sticlă cu vin sau un desert. Dacă nu poţi ajunge, informează-ţi întotdeauna gazda. Este considerat de prost gust să anulezi în ultimul moment apariţia la un eveniment care a necesitat o planificare detaliată.

Azi poate fi la modă să fii „slobodă la gură”, dar o adevărată doamnă nu va bârfi, nu va vorbi despre bolile ei, nu îşi va lăuda excesiv copiii şi nu va acapara discuţia, râzând tare şi ostentativ. Poate că următoarele subiecte nu mai sunt considerate în continuare tabu - vârsta, starea financiară, certurile în familie, religia, dragostea, cadourile şi căderea în dizgraţie -, dar trebuie abordate cu delicateţe.

Tu ce părere ai despre aceste reguli de etichetă? Le mai consideri actuale?

Articolul urmator
Reguli de conduită în societate: cele 3 întrebări pe care NU trebuie să le adresezi niciodată nimănui
Reguli de conduită în societate: cele 3 întrebări pe care NU trebuie să le adresezi niciodată nimănui
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.