Scăldătoarea nepoatei, unul dintre cele mai străvechi obiceiuri româneşti

Scăldătoarea nepoatei, unul dintre cele mai străvechi obiceiuri româneşti

Redactor Andreea Baluteanu

Avem unele dintre cele mai frumoase tradiții din lume și sunt mulți experți etnografi care aplaudă faptul că în România încă se mai respectă multe dintre obiceiurile transmise din buni-străbuni. Printre acestea se numără și scăldătoarea nepoatei, un rit aproape pierdut, pe care sperăm să îl readucem astfel în atenție.

Află ce presupune scăldarea nepoatei, cine execută această tradiție și care este semnificația sa. Să ne inspirăm dintr-un trecut bogat, ca antidot la un prezent adesea mult prea sărac. Iată cum!

Scăldătoarea nepoatei, o tradiție încărcată de semnificații

Scăldătoarea nepoatei face parte dintre tradițiile românești aproape uitate. Ne asumăm să o readucem la viață prin rândurile de mai jos.

baie

Cine este „inițiatoarea” sa? Moașa. Una dintre cele mai importante persoane din viața copilului nou apărut pe lume, moașa e diferită în tradiția românească de accepțiunea sa occidentală: nu este doar femeia care ajută mama să dea naștere, dar și cea care îi va sta alături bebelușului toată viața.

Atenție, scăldătoarea nepoatei este o tradiție diferită de prima baie, care este realizată tot de către moașă, de data aceasta copilului. Scăldătoarea nepoatei o are în centrul atenției pe proaspăta mămică.

Conform Wikipedia, scăldătoarea nepoatei presupune îmbăierea de către moașă a mămicii. Gestul este întors cu noblețe și generozitate de către femeia care tocmai a născut, ce va spăla și ea mâinile moașei cu apă și săpun. Să nu cumva să arunci prosopul pe care l-ai primit de la moașă după naștere, fiindcă acum trebuie folosit ca să îi ștergi mâinile.

În alte interpretări, mămica toarnă apă sfințită pe mâinile moașei.

Cum este pregătită scăldătoarea nepoatei

Un moment de o încărcătură specială, practic o clipă de răsfăț de care proaspăta mămică nu va avea prea des parte în anii care urmează, scăldătoarea nepoatei urmează un ritual specific. Astfel, moașa pregătește apa caldă a băii și apoi presară în ea diverse plante. Ce poate alege? Mărar, mentă sau gălbenele sunt unele dintre opțiunile din tradiția populară.

Care este semnificaţia lor? Mărarul este inclus și în prima baie a copilului, oamenii din popor năzuind astfel că năzdrăvanul va fi la fel de plăcut precum „mărarul în bucate”.

Menta apare și ea în apa magică a primei băi, urmând să asigure celui mic o creștere sănătoasă. Prin extindere, menta din scăldătoarea nepoatei veghează ca mama să aibă viață lungă.

De partea cealaltă, gălbenelele erau considerate flori sacre, pline de înțelepciune, ce garantau, din nou, sănătate și viață curată. Ai fi putut regăsi un mănunchi mai semnificativ de daruri pentru draga și mult încercata mămică?

După ce se îmbăiază, mămica va fi stropită cu apă sfințită de către moașă, închizând astfel cercul care reflectă una dintre cele mai puternice forme de spiritualitate, cea reverberând din sufletul poporului.

Care sunt semnificațiile scăldătorii nepoatei

„Eternitatea s-a născut la sat” și suntem de părere că e musai să o ținem acolo. De aceea, ne plac tradițiile și suntem de-a dreptul încântate să săpăm adânc până la originea semnificației lor.

Astfel, se pare că scăldătoarea nepoatei nu e doar un prilej de relaxare și de purificare pentru mamă, ci și un dar pentru moașă. Se consideră că, prin actul de a spăla și a usca mâinile acesteia, femeia care a născut o eliberează pe moașă de păcatele sale, cea dătătoare de viață.

În cazul în care aceste interpretări nu mai surâd mentalității mult mai tolerante a epocii moderne, nu-i nimic. Nu ai păcătuit pentru că ai născut și nu trebuie să o purifici pe moașă de ceva ce nu ai făcut. Dar, cu toate acestea, nu ar fi atât de plăcut să te întâlnești cu prietena ta de suflet, să o lași să îți pregătească o baie aburindă și, cât timp tu te relaxezi și ea are grijă de copil, să înțelegi încă o dată profunzimea de netăgăduit a acestor tradiții pentru care trebuie să luptăm ca să le păstrăm nemuritoare?

Noi suntem de părere că scăldătoarea nepoatei e un obicei frumos și emoționant pe care nu ne-ar deranja deloc să îl onorăm cu venerație. Tu ce părere ai? Ai auzit despre această tradiție?

Vezi și ce ți-au prezis ursitoarele la naștere în funcție de zodie

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Nottingham
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Nottingham
Ce personaj din basmele romanesti esti?
Incepe quiz
Ce personaj din basmele romanesti esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.