Semnificatia zilei de nastere: cum poate afecta personalitatea

Miercuri, 13.01.2016
de Diana Solomon

Semnificatia zilei de nastere a fost studiata inca din cele mai vechi timpuri si continua si astazi sa provoace curiozitatea multor persoane. Cu toate acestea, inca mai sunt oameni care pun simbolismul acestei zile pe seama unor explicatii invaluite in misticism. Insa numeroase studii au demontat aceste credinte si au aratat ca numerologia sau ordinea in care ne-am nascut poate afecta in mod direct personalitatea fiecaruia dintre noi.

Semnificatia zilei de nastere

Studiiile au demonstrat ca, in cazul familiilor cu mai multi copii, ordinea in care acestia au fost nascuti are un impact asupra modului lor de viata.

Ziua de nastere: calitatile pe care le poate dobandi primul nascut

Cercetatorii au observat de-a lungul anilor ca primii nascuti au mai multe sanse sa dobandeasca aceste tipuri de calitati:

- rezultate academice uimitoare si ambitie;
- un simt puternic al responsabilitatii si maturitate;
- abilitati de leadership mai dezvoltate. 

Pe langa aceste calitati, primul nascut se va bucura de mai multa atentie din partea parintilor, dar si a rudelor, pentru ca reprezinta o noutate pentru familie, iar aceasta va fi entuziasmata. Insa, la polul opus atentiei cu care sunt coplesiti cei mai mari din familie, parintii vor avea de la acestia asteptari mult mai mari decat de la ceilalti copii. Din fericire, de cele mai multe ori, acest lucru nu are o conotatie negativa, pentru ca primii nascuti se vor stradui sa nu dezamageasca, astfel ca vor reusi sa duca la capat lucrurile pe care si le-au propus.

Ziua de nastere: calitatile pe care le poate dobandi al doilea nascut

Asa cum primul nascut are mai multe sanse sa aiba calitatile de mai sus, cel de-al doilea poate fi:

- mai cooperativ;
- flexibil si sociabil;
- capabil sa isi faca noi prieteni si sa mentina legaturile cu acestia foarte usor. 

Pentru ca, de obicei, atentia este centrata pe primul nascut, de la care parintii au cele mai mari asteptari, mijlociul familiei va avea o atitudine mai relaxata si, deseori, va avea un nivel al ambitiei si al concurentei mai scazut fata de fratii mai mari. De asemenea, pentru ca nu simt ca li se acorda suficienta atentie din partea membrilor familiei, acestia vor cauta prietenie si intelegere la prieteni si cunostinte.

Ziua de nastere: calitati pe care le poate dobandi mezinul familiei

Ultimii nascuti sau cei mai tineri membri ai familiei tind sa aiba urmatoarele calitati:

- sunt fermacatori si placuti de toata lumea;
- exista sanse sa fie mai creativi decat fratii mai mari;
- au un simt puternic al sigurantei si al increderii;
- sunt mai putin responsabili sau maturi fata de fratii mai mari.

Asadar, cei mici vor avea mai multe sanse sa fie mai rasfatati, iar cum cei mari se vor simti responsabili pentru ei, mezinii nu vor simti nevoia sa aiba o atitudinea prea matura.

Ziua de nastere: calitati pe care le are unicul copil al familiei

Pentru cei singuri la parinti, asteptarile din partea familiei vor fi deseori mari, dar, spre deosebire de primii nascuti, acestia nu vor trebui sa „lupte” pentru atentia adultilor. De asemenea, cei care sunt unici la parinti vor avea tendinta sa imite comportamentul adultilor, prin urmare, vor fi responsabili si isi vor asuma mai des anumite sarcini importante, formand astfel un mediu foarte bine structurat in cadrul familiei. Pe de alta parte, acestia vor avea mereu nevoia de a controla lucrurile, iar atunci cand se intampla anumite evenimente neasteptate se simt deranjati.

Totusi, pe langa ordinea in care am fost nascuti intr-o familie mai numeroasa si calitatile pe care le putem obtine, fie ca suntem unici la parinti, fie ca suntem cei mai mari sau mezinii, personalitatea mai poate fi influentata si de alte elemente precum genul, statutul social si economic sau chiar numarul de copii dintr-o familie.

Insa este de asteptat ca nu toate rezultatele observate de specialistii in psihologie sau sociologie sa se potriveasca exact si personalitatii tale si, cu siguranta, ziua de nastere nu iti va afecta evolutia si modul in care iti vei petrece viata. Prin urmare, aceste lucruri vor depinde de tine.

Tu te regasesti in semnificatia zilei de nastere si crezi ca aceasta iti poate afecta personalitatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (3)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!