Sfanta Maria Mica: traditii, obiceiuri si simbolistica

Sfanta Maria Mica: traditii, obiceiuri si simbolistica

Cristina Tarziu

Sfanta Maria Mica, sarbatorita pe 8 septembrie, marcheaza nasterea Fecioarei Maria si este prima mare sarbatoare din noul an bisericesc. Nasterea Maicii Domnului, Intrarea in biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Fecioarei Maria. Peste doua milioane de romani isi serbeaza onomastica in aceasta zi si numeroase traditii si obiceiuri sunt legate de ea.

 

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfanta Maria Mica

In scrierile apocrife se povesteste despre viata parintilor Fecioarei Maria, Ioachim si Ana, si lupta lor pentru a avea un copil, dar si despre dragostea lor pentru Dumnezeu. Respinsi si batjocoriti de oameni pentru ceea ce acestia numeau a fi un blestem, cei doi nu isi pierd credinta, ci continua sa se roage pana ce, ajunsi deja la batranete, ingerul Gavriil li se arata si le spune ca rugaciunea le-a fost ascultata si ca Dumnezeu le va da un prunc ce va fi alesul lui Dumnezeu. Desi Sfanta Scriptura nu vorbeste despre aceste evenimente, totusi cei mai multi credinciosi considera ca Sfanta Maria Mica este sarbatoarea cand rugaciunile femeilor care vor sa aiba copii sunt ascultate. Ascultate vor fi si rugaciunile femeilor insarcinate, pe care Fecioara Maria le va ajuta sa aduca pe lume copii sanatosi si sa aiba o nastere usoara, dar si a celor care isi cauta jumatatea.

Sfanta Maria Mica este sarbatoarea care marcheaza trecerea de la vara la toamna si reprezinta pentru multi romani inceputul anumitor activitati agricole - culesul strugurilor si al nucilor, semanatul graului (in zonele colinare), culesul anumitor ierburi medicinale.

Pentru a preveni accidentele si pentru a nu atrage raul in casa, in ziua de Sfanta Maria Mica nu se spala rufe, nu se face curatenie in casa sau alte treburi gospodaresti.

Se spune ca focul nu trebuie aprins in vatra in preajma acestei sarbatori si ca cei care gatesc la el vor atrage asupra lor bolile si raul.

Credinciosii tin candelele aprinse pe tot parcursul zilei si impart fructe si bucate pentru pomenirea mortilor.

Simbolistica: Sfanta Maria este Pururea Fecioara (cea care l-a zamislit pe Hristos fara prihana), este Nascatoare de Dumnezeu (se evidentiaza legatura puternica dintre Fecioara Maria si Hristos) si Cea plina de har.

Mai presus de toate, Sfanta Maria Mica este pentru credinciosi ziua in care se merge la biserica pentru a asculta slujba si pentru a te inchina la icoana Maicii Domnului. Este o celebrare a minunilor Dumnezeiesti, a credintei, a tot ceea ce este pur, frumos si sfant.
Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă în postul Crăciunului. Multe dintre ele te vor ajuta să ai un an nou rodnic și plin de noroc
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.