Sfinții Trei Ierarhi: tradiții și obiceiuri

Sfinții Trei Ierarhi: tradiții și obiceiuri

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

La data de 30 ianuarie, creștinii pomenesc nu unul, nu doi, ci trei sfinți care au mare însemnătate pentru Biserică – cei 3 sfinți Mari Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Aceștia, considerați cei mai mari învăţători şi păstori ai Bisericii, au parte și de o prăznuire separată, după cum urmează: Sfântul Vasile este pomenit la data de 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul este pomenit la data de 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur este pomenit de două ori, la data de 27 ianuarie şi 13 noiembrie.

Cei Trei Sfinți Mari Ierarhi au trăit cu toții în secolul al IV-lea, motiv pentru care acest veac este denumit „Secolul de aur al crestinismului”, când Biserica creștină de-abia era eliberată de prigonirile sângeroase ale împăraţilor romani, dar ajunsese lovită de un val puternic de erezii. Tot mai mulți creștini se abăteau de la dreapta credinţă, din cauza multitudinii de învăţături greşite primite de la diferiți cărturari. Astfel, Domnul Dumnezeu i-a învrednicit pe cei Sfinţi Trei Ierarhi să aducă înapoi poporul Lui pe calea cea dreaptă.

Cei Trei Sfinți Mari Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au fost cei mai mari învățători și păstori din istoria creștinătății și modele de viață duhovnicească, ei alcătuind dreptarele Ortodoxiei, vrednice de toată lauda şi încrederea, după care întreg creștinismul, până în zilele noastre, își ghidează pașii. Marii Ierarhi au dus o luptă grea şi neîncetată pentru adevărata înţelegere, pentru păzirea dreptei credinţe apostolice, cu privire, îndeosebi, la dogma Sfintei Treimi, cea mai de seamă taină a credinţei creştine.

Dar de ce sunt ei sărbătoriți împreună? Asta se întreabă toată lumea. Se spune că Sfinții Vasile, Grigorie și Ioan au apărut în visul unui mare episcop care a trăit în secolul al XI-lea, cerându-i acestuia să fie prăznuiți împreună. În mintea acestuia și-a făcut loc întrebarea: „Dar care dintre cei trei este mai mare, mai important?”. Iar această întrebare i-a măcinat ani de-a rândul pe creștini. Asta până când, pe rând, cei trei mari ierarhi și-au făcut apariția în visele episcopului din acele vremuri, Episcopul Euhaitelor, cel ce avea să fie Sfântul Ioan Mauropous, spunându-i același lucru: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare dintre noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește celor ce se învrăjbesc să nu se mai certe pentru noi. Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi și înștiințează cu aceasta pe creștini că noi, în fața lui Dumnezeu, una suntem”. 

Probabil cea mai înfricoșătoare credință legată de marele praznic al sărbătoririi celor trei Sfinți Mari Ierarhi,  Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, la data de 30 ianuarie, este aceea potrivit căreia oricine se ocupă de treburi casnice în această zi orbește.

În unele zone, tradiția spune că persoana care spală, mătură sau face orice fel de treabă în gospodărie în această sfântă zi atrage asupra gospodăriei sale și a celor care locuiesc în ea întâmplări nefericite de tot felul. Totodată, se spune că o femeie care nu respectă aceste reguli și face treburi casnice atrage ghinion mare de partea ei, riscând să rămână văduvă.

Apărător al văduvelor, Sfântul Grigorie Teologul sare în ajutorul acelora care ridică rugăciuni fierbinți către el în ziua de 30 ianuarie, ferindu-le de necazuri și probleme.

Femeile căsătorite trebuie să se roage astăzi pentru o relație liniștită, fără de probleme și certuri, cu partenerul de viață, iar mamele fetelor necăsătorite trebuie să se roage pentru fiicele lor, pentru a avea noroc în dragoste și a primi un partener bun și credincios.

Având legătură directă cu decizia celor trei mari ierarhi de a fi sărbătoriți împreună, de acest praznic creștinesc, persoanele care sunt certate trebuie să lase deoparte securea războiului și să se împace. Se sărbătorește reconcilierea, iar prietenii și rudele care au fost învrăjbite unul împotriva celuilalt lungă perioadă trebuie să revină la sentimente mai bune.

În ziua sărbătoririi celor trei Mari Ierarhi, tradiția spune că nu este bine să împrumuți nimănui lucruri din casă, pentru a te feri de pagube materiale pe viitor.

Pentru a obține iertarea divină, femeile care au făcut avort trebuie să facă pomeni în această zi. De asemenea, gospodinele dau de pomană la 3 bărbați alimente și obiecte în ziua sărbătoririi celor trei Mari Ierarhi în memoria celor decedați din familie.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Tată a trei băieți, preotul Vasile Ioana dă sfaturi de căpătâi părinților: „Nu deveniți slugile copiilor!”
Tată a trei băieți, preotul Vasile Ioana dă sfaturi de căpătâi părinților: „Nu deveniți slugile copiilor!”
Ar trebui să îți faci breton?
Incepe quiz
Ar trebui să îți faci breton?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.