Superstitii de Sfantul Ion: ce e bine sa faci si ce sa eviti ca sa-ti mearga bine

Superstitii de Sfantul Ion: ce e bine sa faci si ce sa eviti ca sa-ti mearga bine

Eugenia Dinescu, redactor

7 ianuarie marcheaza sarbatoarea Soborului Sfantului Ioan Botezatorul, una dintre cele mai importante figuri ale crestinismului. Mai mult de doua milioane de romani isi serbeaza onomastica in aceasta zi, in timp ce pentru ortodocsii de rit vechi, astazi este sarbatoarea Craciunului. Sfantul Ion inchide ciclul sarbatorilor dedicate Nasterii Mantuitorului.

Fie ca esti sau nu o persoana religioasa, superstitiile perpetuate din generatie in generatie ne ajuta sa pastram un simt al ordinii intr-o lume in care putine lucruri se afla sub controlul nostru. Citeste in continuare si afla obiceiuri si superstitii de Sfantul Ioan care te vor ajuta sa ai un an plin de bun augur.

  

Sfantul Ioan Botezatorul este considerat ocrotitorul copiilor nou-nascuti, asa ca  se spune ca orice bebelus care vine astazi pe lume va fi ocrotit de rele. Fiind cel care L-a botezat pe Hristos, Sfantul Prooroc Ioan are grija ca micutii sa fie protejati si sa nu moara nebotezati.

Pentru a te feri de boli pe tot parcursul anului, traditia cere sa te stropesti cu agheasma noua inca din primul moment in care te trezesti. De asemenea, traditia mai spune ca este bine ca si locuinta (exceptand baia) sa fie stropita cu agheasma, pentru a tine dezastrele la distanta.

Potrivit unei alte superstitii de Sfantul Ion, astazi trebuie sa faci tot posibilul pentru a-ti cultiva buna-dispozitie. Razi cu pofta, altfel risti sa fii deprimata tot anul si in casa ta sa domine tristetea!

Nu se bea vin rosu. Simbolizand sangele varsat de Sfantul Prooroc Ioan, traditia cere ca licorile si alimentele de culoare rosie sa fie excluse astazi.

Nici varza nu se bucura de o conotatie pozitiva; conform scrierilor sfinte, Sfantului Prooroc Ioan i s-a taiat capul pe o varza de 7 ori, asa ca varza (in special cea rosie) se adauga listei alimentelor interzise astazi.

Vinul alb, in schimb, este permis. In Romania exista zone in care inca se mai pastreaza traditia “Iordanitului femeilor”, cand toate femeile din sat sunt invitate sa se adune pentru a petrece. In zori, ele ies pe strada, iar obiceiul le permite sa ii ameninte pe barbati ca ii arunca in rau. Pentru a scapa de pericol, barbatii trebuie sa le ofere o carafa de vin alb consoartelor.

In Bucovina si Transilvania, in ziua acestui praznic exista traditia “mesei moasei”, unde femeia care se ocupa in mod traditional de venirea pe lume a bebelusilor colinda casele proaspetelor mamici pentru a le invita la petrecere. In timpul mesei, moasa rupe dintr-un colac pregatit special si imparte cate o bucata fiecarei mamici. In functie de forma si dimensiunile bucatii care i-a revenit fiecarei mamici, se spune ca poate fi semnul care prevesteste o noua sarcina in viitorul apropiat.

Dupa ce ai aflat care sunt cele mai importante traditii si obiceiuri de Soborul Sfantului Ioan, acorda un moment pentru a celebra persoanele speciale din viata ta care ii poarta numele: iata care sunt cele mai frumoase mesaje pe care le poti trimite de Sfantul Ion!

Articolul urmator
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru! Ce să nu faci în această zi sfântă
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.