Top 10 filme de vizonat după o plimbare sub luminile de Crăciun

Top 10 filme de vizonat după o plimbare sub luminile de Crăciun

Redactor Andreea Baluteanu

Luna decembrie vine în fiecare an cu schimbări mari, inspirate de magia luminițelor și decorațiilor specifice sărbătorilor de iarnă, cu mai multe cadouri oferite decât primite și, deloc surprinzător, cu multe filme de poveste. E momentul în care chiar și cei indiferenți față de cinematografie devin cinefili înrăiți. Frigul de afară și confortul din casă crează cadrul perfect pentru maratoane de filme în timpul liber. Aflându-ne în preajma sărbătorilor, dăm întâietate filmelor de Crăciun, fie ele comedii sau drame. Acest tip de pelicule ne binedispun și ne invită, chiar și pentru câteva ore, într-o atmosferă feerică. Dacă ai impresia că ai epuizat lista clasicelor de Crăciun, recreează magia sărbătorilor de iarnă și întoarce-te în timp cu animațiile celebre. Din bogăția de desene animate de pe piață, noi le-am ales pe cele mai potrivite acestui sezon.

1. Pinnochio

Bine-cunoscuta poveste a marionetei din lemn care prinde viață a fost prezentată pentru prima oară sub forma unui film animat în anul 1940, făcând referire la ceea ce înseamnă să dai dovadă de curaj, corectitudine și altruism. Pinocchio trece prin mai multe încercări în drumul său spre a deveni o ființă reală. Din punct de vedere cinematic, filmul a reprezentat o realizare importantă în animație grație efectelor ce evocau realist mișcarea vehiculelor, elementele naturale precum ploaia și fulgerul și fumul sau umbrele.

 2. The Lion King

Film de aventură, dramă, peliculă de familie, musical: The Lion King însumează genial caracteristicile tuturor acestor genuri. Și chiar dacă acțiunea se petrece în junglă, unde temperaturile diferă cu mult  față de cele pe care le resimțim noi acum, aventurile puiului de leu Simba și coloana sonoră transpun privitorul într-o lume magică, ce evocă perfect atmosfera sărbătorilor de iarnă. Tot în acest univers îi întâlnim prima oară și pe Timon și Pumba, faimosul duo de animăluțe care mai târziu devin unele dintre cele mai iubite personaje în jocuri video.

 3. Peter Pan

Ne referim, firește, la varianta din anul 1953, care a rămas la fel de vie în ochii noștri precum personajul în sine, cunoscut pentru faptul că refuză să îmbătrânească. În povestea originală, Peter Pan este liderul grupului său de prieteni, trăind împreună într-un ținut în care mai viețuiesc pirați, sirene, indieni și zâne. Filmul din 1953 a făcut istorie grație culorilor vibrante însoțite de muzică și efecte cum nu au mai fost văzute până atunci. Eroul poveștii îi invită pe prietenii săi în magica Țară de Nicăieri, explorând astfel un loc păstrat secret până la momentul respectiv. Ideea transformării Peter Pan într-un personaj care nu îmbătrânește niciodată a plecat de la o tragedie din viața scriitorului: la moartea fratelui său, mama sa l-a consolat spunându-i că, prin trecerea în neființă, va rămâne la aceeași vârstă pentru totdeauna!

 4. Toy Story

Primul film din această serie a apărut în anul 1995, dând startul unei aventuri care continuă și astăzi. Prima poveste din serie îl are drept erou pe cowboy-ul Woody, cea mai iubită jucărie a lui Andy, ce prinde viață după plecarea acestuia și e admirat de întreaga suflare a celorlalte păpuși, dar care trebuie în curând să se confrunte cu un rival: astronautul Buzz-Fulgerul, ce devine preferatul lui Andy. În Toy Story 2, Woody este răpit de un colecționar de jucării, care profită de faptul că Andy e plecat în tabără. Cea de-a treia parte e construită în jurul plecării lui Andy la colegiu: jucăriile se trezesc într-o grădiniță, amenințate de curiozitatea elevilor, și vor ajunge în urma unor aventuri extraordinare să formeze un cazino, în care o jucărie See'n Say devine roată de ruletă, iar blindurile sunt folosite ca baterii. Abia așteptăm în 2019 lansarea Toy Story 4, în care o nouă jucărie se alătură găștii deja formate.

5. Ernest&Celestine

Cea mai frumoasă expresie a prieteniei e legătura strânsă care se formează între două ființe cum nu se poate mai diferite, iar această animație o ilustrează atât de emoționant. Ernest e un urs, iar Celestine un șoricel, ceea ce nu îi oprește să formeze o prietenie în calea căreia nu poate sta nimeni. Filmul animat din 2012 are ceva din spiritul vechilor animații, iar acțiunea se petrece iarna, surprinsă în cadre cu fulgi uriași, atât de realistic redați, motive suficiente pentru a include Ernest&Celestine pe lista de pelicule de vizionat acum.

6. Inside Out

În traducere, titlul filmului sună la fel de haios ca fiecare dintre personajele care reprezintă la nivel simbolic emoțiile umane: „Întors pe dos” e construit în jurul unei idei inedite care poate fi considerată o personificare jucăușă și, în același timp, un semnal de alarmă. În această perioadă a anului, în care devenim un pic mai sensibili decât de obicei, avem nevoie de un film în care furia, dezgustul, frica, tristețea și bucuria devin personaje ce se ceartă, discută, se sfătuiesc în mintea unei fetițe, alternând zâmbetele cu lacrimile. Ne vom identifica perfect cu situațiile ce par desprinse din viața reală, dar Inside Out va fi util mai ales pentru cei obligați să jongleze cu prea multe emoții, presați să le cenzureze pe cele negative și să altereze astfel imensul potențial de șlefuire a personalității pe care îl pot avea furia și tristețea.

7. Only yesterday

De Crăciun și mai ales la sfârșit de an suntem înclinați să reflectăm asupra trecutului, să facem o retrospectivă a întregului an și să punem în balanță experiențele pozitive și pe cele pe care le considerăm negative în aventura vieții noastre. A șaptea animație din lista noastră, o capodoperă japoneză, subliniază perfect aceste aspecte, fiind caracterizată de către criticul de film Roger Ebert drept o meditație profundă și melancolică asupra vieții. Existența unei tinere adulte este astfel prezentată într-un mod emoționant, colorat dar nu superficial, care te face să îți dorești să mai existe o continuare.

8. Cloudy with a chance of meatballs

„Stă să plouă cu chiftele” în această animație 3D inspirată dintr-o carte scrisă în 1978. Un inventator în devenire născocește zilnic ciudățenii care de care mai bizare și ajunge astfel la ideea transformării apei în mâncare, cu scopul de a-i face fericiți pe locuitorii orașului. Bineînțeles, totul o ia razna când se ajunge la un exces de alimente de care toată lumea vrea să scape, și curând personajele înțeleg că ce e prea mult strică. Cum de Crăciun una dintre activitățile noastre preferate este înfruptarea din bunătăți, pilda animației e mai potrivită ca niciodată. Cloudy with a chance of meatballs  te îmbie și cu o continuare, 4 ani după titlul original, în 2013.

9. Coco

Dacă nu ai reușit încă să bifezi animația ce  a câștigat premiul Oscar în acest an, e musai să o vizionezi acum. În această aventură animată răsturnările de situații se țin lanț pentru talentatul  tânăr Miguel, dar fiecare nouă provocare îl aduce mai aproape de dezlegarea unui mister ascuns de generații în familia sa. Deși acțiunea are loc în timpul sărbătorii mexicane Ziua Morților, filmul e cum nu se poate mai potrivit pentru Crăciun, emoționându-ne până la lacrimi grație evocării inspiraționale a amintirii celor dragi, care nu se mai află printre noi.

 10. Loving Vincent

O dramă plină de mister, ce are ca punct de pornire viața, opera și moartea controversată a pictorului de geniu Vincent van Gogh. Animația e fără urmă de îndoială inedită, fiind inspirată de picturile artistului ce îl au drept protagonist. Loving Vincent e primul lungmetraj „pictat”, fiecare cadru fiind reprezentat de o pictură în ulei(12 picturi pe secundă; 720 de picturi pe minut – un adevărat record). Festinul vizual creat s-a dovedit a fi cea mai bună modalitate de a prezenta biografia acestui mare artist, și un motiv pentru a-ți clăti ochii de Crăciun cu un strop de artă animată.

Sunt nenumărate motivele pentru care iubim animațiile: diferite de un film obișnuit, ne induc bună-dispoziţie, ne oferă pilde puternice, personifică situații sau personaje întâlnite zi de zi într-o manieră amuzantă, emoționantă, plină de umanitate. Dar poate cel mai puternic motiv pentru care adorăm filmele de acest gen este că exprimă în mod ideal sensibilitatea sărbătorilor de iarnă, scot la suprafață cele mai sincere emoții, transportându-ne în același timp în lumi pe care le-am vrea cât se poate de adevărate.

Surse foto: Unsplash

Articolul urmator
Cea mai fertilă femeie din lume. A intrat in Cartea Recordurilor după ce a născut 69 de copii
Cea mai fertilă femeie din lume. A intrat in Cartea Recordurilor după ce a născut 69 de copii
Ce cuplu din filme sunteti?
Incepe quiz
Ce cuplu din filme sunteti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.