Top 10 carti pe care trebuie sa le citesti in 2016!

Top 10 carti pe care trebuie sa le citesti in 2016!

Cristina Babii

La an nou, carti noi! Desi nimeni nu poate prezice cu exactitate titlurile care vor avea succes intr-un nou an literar, noi am incercat sa intocmim o lista de preferinte cu cele mai fermecatoare si utile carti din 2016 pe care trebuie sa le citesti. Ce moment mai frumos decat acela in care iti pregatesti un ceai caldut si, ferita de agitatia cotidiana, te refugiezi cu o carte pe brate, mai ales una cu un iz atat de nou. Citeste alaturi de noi top 10 carti pe care sa le citesti in 2016!

Cele mai asteptate carti din 2016

10. Alexander Chee, „The Queen of the Night”/ Regina noptii

 

La mai bine de un deceniu de cand a publicat ultimul roman, Alexander Chee revine cu o poveste de aproape 600 de pagini. Actiunea se petrece in Franta la mijlocul secolului XIX si o are in prim plan pe cantareata de opera pariziana Lilliet Berne, care tanjeste sa devina legendara.

Personajul atat de atragator este inspirat de Jenny Lind, o faimoasa cantareata de opera suedeza. Vocea lui Lilliet este considerata a fi un blestem - fiind orfana, calatoreste spre Paris, unde se impune ca o curtezana excelenta la echitatie, servitoare a imparatesei si, in cele din urma, cantareata de opera. Intr-o noapte, un scriitor ii marturiseste ca o vede potrivita pentru un rol portretizat intr-unul din romanele sale. Atunci cand Lilliet il intreaba despre ce este vorba in poveste, are impresia ca ii ilustreaza intreaga viata, cu toate secretele ascunse, cunoscute de doar patru persoane. Sa fie o coincidenta? O cursa? Sau o tradare?

Chee isi asaza naratiunea prin imagini din al Doilea Imperiu Francez, cu toata stralucirea si exagerarea lui. In pofida cadrului setat in secolul XIX, povestea este extrem de actuala - o privire magistrala catre transformare si efectele sale neprevazute.

9. Javier Marias, „Thus Bad Begins”/ Astfel ia nastere raul

 

In Spania anilor '80, asistentul faimosului producator de filme Eduardo Muriel cade in capcana unei povesti de dragoste complicate - un triunghi amoros tulburator. In timp ce sotia lui Muriel se trezeste in patul mai multor barbati, Juan este rugat de sotul gelos sa afle tot ce poate despre unul dintre prietenii ei vechi, care pare inexplicabil de legat de regimul francez. Javier Marias are un talent pentru a explora relatiile nelinistite si exact asta pare sa fie si povestea de fata.

8. Dana Spiotta, „Innocents and Others”/ Inocentii si ceilalti

 

Dana Spiotta si-a facut simtita absenta de cand a lansat romanul „Stone Arabia”, in 2012. Anul acesta se intoarce cu „Innocents and Others”, una dintre cele mai asteptate carti din 2016, care a atras atentia datorita unui pasaj publicat in The New Yorker. Protagonistii din ultimul roman, Meadow si Carrie - cele mai bune prietene care cresc impreuna in anii '80, urmand ca mai tarziu sa isi manifeste un real interes pentru productia de film - se intalnesc cu singuratica Jelly.

Prin intermediul acestor trei femei, Spiotta exploreaza problemele deceptiei autoimpuse. Pe fondul lumii de cinema, autoarea evoca imagini puternice care ne arata ce se intampla atunci cand relatiile se deterioreaza.

7. Elizabeth Strout, „My name is Lucy Barton”/ Ma numesc Lucy Barton

 

In „My name is Lucy Barton” Elizabeth Strout, ajunsa la al cincilea roman din cariera, dupa ce „Olive Kitteridge” i-a adus premiul Pulitzer, ne arata cum o simpla vizita la spital devine prilejul celei mai tandre relatii din cate exista - cea dintre mama si fiica.

Lucy Barton este internata si isi revine incet dupa o operatie complicata. Mama ei, cu care nu a mai vorbit de ani intregi, vine sa o viziteze. Barfele inocente despre oamenii din copilaria lui Lucy, petrecuta in Amgash, Illionois, par sa readuca la viata legatura dintre cele doua. Insa dincolo de suprafata zace o tensiune si un dor care i-au marcat viata lui Lucy: fuga ei de familia cu probleme, dorinta de a deveni scriitoare, casnicia, dragostea pentru cele doua fiice. Tesand aceasta poveste puternica, o descoperim pe Lucy asa cum este: atenta, profund umana si cu adevarat de neuitat.

6. Don DeLillo, „Zero K”

 

Maestrul literaturii postmoderniste se intoarce cu cel mai asteptat roman al sau din ultimii ani. „Zero K” il infatiseaza pe Jeffret Lockhart, care calatoreste spre o fortareata indepartata pentru a-si vizita tatal miliardar si pe mama sa vitrega muribunda. Scopul acestei fortarete este de a conserva trupurile fara viata pana cand noi progrese ale medicinei vor putea sa le invie secole mai tarziu. Desi romanul nu trateaza in mod direct probleme biomedicinei si ale tehnologiei, procuparea principala si totodata sinistra este sa raspunda la intrebarea: „De ce oamenii sunt legati de o viata pecetluita de moarte?” 

Jeffrey este in mod evident ancorat in lumea celor vii, instrainat de determinarea tatalui sau de a lupta cu moartea. Aflat in tinuturile obscure ale Orientului Mijlociu, Jeffrey incearca de nenumarate ori sa se apropie de tatal sau, sa creeze o legatura, insa nu reuseste. O opera provocatoare care lasa cititorii cu mai multe intrebari decat raspunsuri, indrazneata, intima, eleganta. Neaparat una dintre cartile pe care trebuie sa le citesti in 2016!

5. Julian Barnes, „The Noise of Time”/ Sunetul timpului

 

In primul roman publicat dupa „The Sense of Ending” (Sentimentul unui sfarsit), Julian Barnes povesteste viata lui Dmitri Shostakovich, faimosul compozitor rus care s-a luptat toata viata cu controlul absolut pe care politica l-a avut asupra muzicii sale. „Barnes a scris o carte extrem de ambitioasa”, scrie The Independent, una dintre cele mai apreciate carti din 2016, un hibrid literar cu care suntem obisnuiti - biografia fictionala.

Romanul acesta, exact ca predecesorul, ne arata amploarea unei vieti in paginile unei carti subtiri scrise la persoana a treia, pe un ton destul de intim. Cititorul are ocazia sa il vada pe faimosul compozitor in trei momente critice ale vietii sale - este un roman care urmareste batalia de o viata a constiintei unui om, a artei sale, alaturi de exigentele insuportabile ale totalitarismului.

4. Paul Goldberg, „The Yid”/ Evreul

 

Moscova, februarie 1953. Cu o saptamana inainte de moartea lui Stalin, ultimul sau pogrom. Trei gangsteri ai guvernului ajung in mijlocul noptii pentru a-l aresta pe Solomon Shimonovich Levinson, actor al fostului Teatru de Stat Evreiesc. Insa Levinson, desi un om batran, este veteran din trei razboaie si reactia sa socanta pune in miscare o serie de evenimente atat caraghioase, cat si mortale. Toate acestea se petrec pe masura ce Levinson aduna un grup care sa il ajute sa puna la punct un plan genial: asasinarea lui Stalin, inainte ca acesta sa demareze „Solutia finala”, un genocid cu consecinte teribile.

Goldberg a mai scris doua carti despre regimul sovietic, in calitate de reporter. El este, la randul sau, un emigrant rus care a fugit in America in anul 1973. Numele parintilor sai erau pe lista lui Stalin.

3. Jonathan Safran Foer, „Here I am”/ Iata-ma

„Here I Am” este primul roman al lui Jonathan Safran Foer dupa o pauza de 11 ani si este una dintre cele mai asteptate carti din 2016. Actiunea are loc in Washington si urmareste dezintegrarea unei familii de evrei americani pe parcursul unei luni, pe masura ce divortul si tragedia le acapareaza viata. Intre timp, un puternic cutremur zguduie Orientul Mijlociu si fundatiile politice ale Israelului - in joc se afla acum chiar definitia cuvantului „acasa” si fundamentala intrebare despre cate se pot indura intr-o viata. Eric Chinski, editorul lui Foer, spune despre „Here I am” ca este „plina de inventivitate si de imaginatie intensa”.

2. Annette Gordon-Reed si Peter S. Onuf, „Most Blessed of the Patriarchs”/ Cel mai binecuvantat dintre patriarhi

 

Gordon-Reed a primit doua distinctii importante, printre care si premiul Pulitzer, pentru „The Hemingses of Monticello: An American Family” (Sclavii din Monticello: o familie americana), in 2008. Onuf, pe de alta parte, este expert in politica lui Thomas Jefferson, al treilea presedinte al Americii. Reinterpretarea lor inovatoare asupra vietii si filosofiei lui Jefferson exploreaza toate „rolurile” pe care acesta le-a jucat. Cei doi autori pun accent pe imperiul imaginatiei presedintelui american, creat din cartile pe care le-a citit, din muzica preferata, oamenii pe care i-a iubit si admirat, experientele sale ca revolutionar, calatoriile sale in strainatate, precum si din postura de conducator al Americii. Practic, acopera in totalitate viata lui Jefferson, de la originile sale din Virginia si anii petrecuti in Paris pana la conceptiile personale despre sclavie si rase. Este un studiu fascinant care ne convinge sa regandim perceptia asupra lui Jefferson.

1. Marie NDiaye, „Ladivine”

 

Marie NDiaye, nascuta in Franta, a castigat mai multe premii literare si a ajuns si pe lista scurta pentru Premiul International Man Booker. Prima scena din noul sau roman din 2016 o infatiseaza pe Clarisse Riviere, care calatoreste spre Bordeaux, pentru a o vizita pe mama sa Ladivine. Acolo, Clarisse se intoarce catre identitatea sa din copilarie, Malinka. Fata o considera pe mama sa un subiect de rusine, asa ca vizitele pe care le face sunt secrete, ascunse de noua sa familie. Vecinii mamei sale au invatat sa nu ii adreseze un cuvant Clarissei, fata cu pielea alba. Pe masura ce trece timpul, viata plina de minciuni o face pe tanara mai distanta si neglijenta. Sotul sau o paraseste si, ani mai tarziu, isi gaseste in mod tragic sfarsitul - dar asta nu reprezinta si sfarsitul pentru relatia atat de puternica dintre mama si fiica.

Asadar, bifeaza rapid lista cu cele mai asteptate carti din 2016! Asteptam sa ne spui care sunt titlurile pe care abia astepti sa le citesti in sectiunea dedicata comentariilor!

 
Sursa foto: dreambydaybookreviews.com, goldenguide.org.uk, time.com, wowblog.me, twitter.com, bbc.com, twitter.com, creativereview.co.uk, bestevents.us, bbc.com

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”
Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!
Incepe quiz
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.