Tot ce trebuie sa stii despre cea mai inalta cladire din Bucuresti

Tot ce trebuie sa stii despre cea mai inalta cladire din Bucuresti

Cristina Babii

O plimbare prin Bucuresti te poarta in diferite epoci - de la spiritul negustoresc din Lipscani pana la cel modern din Dorobanti, este inevitabil sa nu te indragostesti de micul Paris. Printre cladirile emblematice (aici sigur ca intra si Casa Poporului) se numara si cea mai inalta cladire din Bucuresti si totodata din Romania.
Sky Tower, un turn de birouri cu o inaltime de 137 de metri si 36 de etaje, este un proiect ambitios care ascunde o multime de curiozitati. Hai sa le descoperim impreuna!|

Cea mai inalta cladire din Bucuresti a fost pana nu demult Bucharest Tower Centre, cu o inaltime de 120 de metri. Insa Sky Tower, detinut de Raiffaisen International Property, a preluat titlul in vara anului 2012. Situat in partea de nord a capitalei Romaniei, pe calea Floreasca, turnul urias din sticla este un obiectiv arhitectural care surprinde nu doar prin spectaculozitate, ci si prin ingeniozitate.

Curiozitati despre cea mai inalta cladire din Bucuresti

 

In cifre, Sky Tower arata cam asa:

- mai bine de 800 de muncitori care au pus cladirea pe picioare;

- 5 etaje situate la subsol, adanci de 60 de metri, adica aproximativ 40% din inaltimea totala;

- 50 000 de metri cubi de beton, suficient pentru constructia a 400 de case;

- 8 300 de tone de otel;

- daca am pune barele de otel cap la cap si le-am insira, am obtine un „lant urias” cu o lungime de 4 463 de kilometri;

- 17 250 de metri patrati de geamuri;

- 2 000 de kilometri de cabluri;

- 12 000 de corpuri de iluminat;

- 518 locuri de parcare.

 

Destul de impresionant, nu? Daca mai adaugam si investitia de peste 100 de milioane de euro necesara pentru ca proiectul sa fie dus la capat in doar 12 luni, atunci se justifica grandoarea cladirii, dincolo de impactul vizual, fireste.

„Captusit” in intregime cu geamuri, ai crede ca Sky Tower se transforma pe timp de vara intr-o adevarata sauna, nu-i asa? Ei bine, o alta solutie ingenioasa vine din tipul de sticla folosit, care, spre deosebire de cea traditionala, reflecta caldura solara si mentine o temperatura interioara scazuta. Extrem de util, daca ne gandim ca in interior se afla birouri in care lucreaza aproape 4 000 de oameni.

 

Intregul proiect a fost foarte bine gandit si din punctul de vedere al conservarii energiei. Datorita formei sale, Sky Tower permite ca in interior sa patrunda lumina naturala, reducand asttel consumul de energie cu pana la 30% fata de o cladire obisnuita.

Pe langa toate acestea, nu trebuie neaparat sa lucrezi in birourile inchiriate ca sa te bucuri de privelistea de pe cea mai inalta cladire din Bucuresti. Restaurantul panoramic situat la ultimele etaje ofera o priveliste care iti taie respiratia, dezvaluindu-ti Bucurestiul in toata splendoarea sa.

Adauga Sky Tower, cea mai inalta cladire din Bucuresti, pe lista de locuri pe care trebuie sa le vezi daca esti in micul Paris, chiar si in trecere! 

Sursa foto: realtime.ro, blogdebucuresti.ro, 500px.ro, onstructii-neamt.ro

Articolul urmator
„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend
„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.