Traditii si obiceiuri de Martisor

Traditii si obiceiuri de Martisor

Redactor Alexa Galgau

Fiecare se bucura de revenirea la viata a naturii, iar noi, romanii, avem o sarbatoare dedicata primei zile de primavara: Martisorul. In vreme ce este foarte placut sa primim ca dovezi de afectiune delicatele podoabe legate cu snur bicolor, trebuie sa stim si care sunt radacinile acestei traditii cu care ne mandrim.

Afla mai multe despre Martisor si obiceiurile si traditiile de 1 martie, in cele ce urmeaza!

Miturile si simbolurile legate de Martisor

Unul dintre cele mai incantatoare mituri despre Martisor este cel cu tanarul care a eliberat Soarele din mainile unui zmeu. Povestea spune ca, intr-o zi, Soarele a coborat pe pamant sub infatisarea unei fete foarte frumoase, care a fost rapita si tinuta captiva de catre un zmeu. Desigur, fara soare pe cer, veselia omenirii s-a transformat in mahnire, iar natura a intepenit din cauza lipsei caldurii si luminii.

Imagine martisor

Vazand toate urmarile disparitiei Soarelui, un erou a pornit in salvarea acestuia. Dupa o lupta indelungata cu zmeul, a reusit sa il infranga si sa elibereze fata, care indata s-a transformat in mult iubitul Soare si s-a intors pe cer. In vreme ce oamenii si natura au revenit la viata, tanarul nu a apucat sa se bucure prea mult de fapta sa, deoarece a fost rapus de ranile provocate de crancena lupta cu zmeul. Sangele acestuia s-a scurs pe zapada, iar in locul respectiv ar fi rasarit ghiocei. Legenda spune ca, pentru a cinsti curajul eroului salvator, oamenii poarta snurul impletit din ata alba si ata rosie. Rosul aduce aminte de sacrificiul tanarului, iar albul reprezinta culoarea ghiocelului si simbolizeaza un nou inceput.

Mai exista un mit foarte frumos legat de Martisor, provenit din Republica Moldova. De data aceasta insa, lupta se da intre Primavara si Iarna. Se spune ca in prima zi a lunii martie, pe cand se plimba prin natura, Primavara a observat un ghiocel iesind din zapada. Atunci s-a decis sa il ajute si sa dea la o parte zapada si ramurile spinoase care il impiedicau sa rasara complet. Aceasta hotarare a infuriat-o pe Iarna, care a pornit un viscol pentru a distruge delicata floare. Primavara a acoperit cu mainile ei ghiocelul deja inghetat si, ranindu-se in maracinii pe care incerca sa ii dea la o parte, a patat floarea cu o picatura de sange fierbinte. Ghiocelul a inviat imediat, iar Primavara a invins Iarna. Culorile martisorului simbolizeaza acest triumf.

Indiferent de mitul de care ne legam, martisorul este un simbol al reinnoirii si al soarelui de primavara, care aduce la viata natura. In folclorul romanesc fiecarui anotimp i se asociaza o culoare: primaverii culoarea rosu, verii culoarea verde, toamnei culoarea albastru, iar iernii culoarea alb. Snurul traditional de care se leaga martisorul este simbolul tranzitiei de la iarna la primavara.

Semnificatie culorilor snurului mai este interpretata si altfel in traditia autohtona: imbinarea eterna a principiilor masculin si feminin. Rosul este pasiunea femeii, iar albul reprezinta intelepciunea barbatului, ambele fiind necesare pentru o armonie universala.

Ce nu stiai despre martisor: traditii si obiceiuri

Cu siguranta ai purtat o parte din martisoarele pe care le-ai primit pana acum, insa stii si de ce exista acest obicei?

Martisor de 1 Martie

Intorcandu-ne la semnificatiile Martisorului, ne aducem aminte ca soarele face parte din simbolistica acestei podoabe. De aceea, prin purtarea martisorului se spune ca apropii soarele de tine. In popor, fetele poarta martisorul ca sa nu le arda soarele. Prin traditie, martisorul este considerat obiect sfant, ca o cruce sau o icoana. Desi martisorul original era un ban de argint, reprezentand puritatea si aducand aminte de forma soarelui, acest aspect a fost uitat in favoarea obiectelor care mai de care mai colorate si mai iesite din comun, fiind din ce in ce mai populare martisoarele handmade .

Daca te intrebi pana cand se poarta martisorul, traditia spune ca acesta trebuie legat de mana in prima zi a lunii martie si dat jos abia atunci cand infloresc copacii si natura isi arata, in sfarsit, biruinta asupra iernii. In acel moment are loc un obicei foarte frumos: martisorul se leaga de ramurile unui pom inflorit pentru a aduce noroc si belsug.

Dincolo de toate aceste informatii despre martisor, el ramane un semn de afectiune de la cei dragi si simbolizeaza biruinta primaverii asupra iernii, caldura binefacatoare a soarelui si puritatea sufleteasca. De fiecare data cand primesti un martisor, gandeste-te ca ai primit de fapt o mica particica din soare! 

Daca vrei sa daruiesti, la randul rau, martisoare deosebite, descopera care sunt cele mai populare modele de martisoare

Sursa: wikipedia.org, crestinortodox.ro

Articolul urmator
Legatura misterioasă dintre Fecioara Maria si Lună: Întâlnirea semnificațiilor sacre și a feminității divine
Legatura misterioasă dintre Fecioara Maria si Lună: Întâlnirea semnificațiilor sacre și a feminității divine
Ce spune igiena ta personală despre tine
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.