Tu stii care sunt diferentele dintre destinul omului si soarta?

Tu stii care sunt diferentele dintre destinul omului si soarta?

Redactor Alexa Galgau

In acceptiunea generala, destinul si soarta au aceeasi semnificatie si termenii sunt folositi pentru a face referire la acelasi concept. Insa cele doua sunt, de fapt, fundamental diferite. Poate ca in vremurile moderne aceasta dezbatere nu este privita cu ochi buni de toata lumea, insa putini sunt cei care pot nega ca uneori vietile noastre nu par sa fie chiar intamplatoare. Daca si tu esti genul de persoana care crede intr-o forta universala superioara care ne influenteaza, atunci ar trebui sa stii sa distingi intre destinul omului si soarta!

Iata care sunt diferentele!

Destinul omului versus soarta: care este diferenta?

Chiar daca pana si in DEX cei doi termeni sunt definiti asemanator, exista o diferenta importanta intre soarta si destin.

Soarta reprezinta cursul prestabilit al vietii tale, pe care nu il poti schimba indiferent de actiunile tale. Destinul, pe de alta parte, reprezinta o serie de evenimente din viata ta, la care participi activ pentru ca ele sa aiba loc. Cu alte cuvinte, in vreme ce soarta nu poate fi „atinsa” de om, destinul este influentat de actiunile acestuia. De aceea, oamenii care au tendinta de a crede mai degraba in soarta privesc viata cu o oarecare resemnare si poate nu fac eforturi prea mari, pentru ca oricum deja totul a fost stabilit pentru ei. De aici a pornit si fatalismul, credinta ferma ca, indiferent ce face, omul nu are niciun fel de putere asupra propriei sale existente si este doar o marioneta in mainile fortei divine care i-a stabilit deja viitorul. La polul opus, cei care cred in destin privesc totul ca o oportunitate si stiu ca au un rol important in indeplinirea scopului lor. Cei doi termeni au capatat sensuri diferite chiar si in filosofie, desi de-a lungul istoriei au fost folositi pentru a exprima acelasi concept. Arthur Schopenhauer, de exemplu, considera ca destinul omului este o manifestare a vointei de a trai, care poate insemna trairea scenariului sortii sau, dimpotriva, iesirea din acest scenariu prin arta, moralitate ori ascetism.

Ca exemplu, deja stim ceva despre soarta noastra ca oameni, chiar daca nu in detaliu: fiecare va trebui la un moment dat sa moara. Nu putem schimba acest aspect si, desi stim ca asa se petrec lucrurile, ne este in continuare greu sa ne acceptam soarta sau, daca o acceptam, tindem sa renuntam la a mai trai din plin, pentru ca stim ca se va sfarsi totul. Aceasta este o atitudine fatalista, care nu poate sa faca decat rau. Soarta, chit ca ne referim la deznodamantul biologic al vietii umane sau la ceva ezoteric, din moment ce nu poate fi influentata, nu ar trebui sa ne preocupe. Dorinta de a dezvalui soarta a dus la aparitia tuturor metodelor de divinatie, printre care ghicitul in carti, in globul de cristal, in palma si asa mai departe. Citeste AICI mai multe despre ghicitul viitorului si cele mai folosite practici de divinatie! Orice om care si-ar dori sa isi cunoasca soarta cu exactitate ar trebui sa isi puna intrebarea: „Pot trai stiind exact ce mi se va intampla si cand mi se va intampla?”. Raspunsul este cel mai probabil „Nu”.

Din punct de vedere conceptual, destinul are conotatii mult mai pozitive decat soarta. Este vorba despre ceea ce ar trebui sa faci cu viata ta, despre scopul tau existential. Noi ne putem modela si influenta destinul. Chiar daca suntem destinati sa avem succes sau sa gasim marea iubire, acest lucru nu se intampla fara contributia noastra. Nu putem sa stam pe canapea si sa asteptam ca destinul sa „ne bata la usa”. Destinul omului este creat prin ganduri, valori, sentimente si actiuni. Este un potential pe care il ai, dar pe care trebuie sa il atingi si sa il modelezi. A crede in destin inseamna a munci pentru el, a descoperi sensul vietii noastre si a face aceasta calatorie a vietii nu intamplator, ci constienti de ea si de usile care ni se deschid si ni se inchid. Destinul este, asadar, destinatia noastra. Daca ne oprim in mijlocul calatoriei si ne asezam la marginea drumului, ceea ce ne ramane este doar soarta, de care oricum nu am fi putut scapa.

Asadar, destinul omului reprezinta potentialul nostru spiritual sau mental, pe cand soarta este un dat al vietii. Omul poate sa traiasca in resemnare si sa nu isi indeplineasca destinul sau poate sa se dezvolte continuu si sa isi descopere calea, pentru a trai o viata plina si frumoasa.

Tu crezi in destin si in soarta?

Articolul urmator
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.