Un înger și-a câștigat aripile: cine este "mama" Tatiana, femeia care a crescut 25 de ani copii abandonați, victimă a incendiului de la Piatra Neamț

Un înger și-a câștigat aripile: cine este "mama" Tatiana, femeia care a crescut 25 de ani copii abandonați, victimă a incendiului de la Piatra Neamț

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Un incendiu devastator a avut loc sâmbătă la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Zece pacienți, diagnosticați cu Covid-19, și-au pierdut viața în urma tragediei în seara fatidică. Printre aceștia se află și "mama" Tatiana, o femeie care avea în grijă zeci de copii și care era așteptată cu sufletul la gură de familie să se însănătoșească și să meargă acasă.

Tatiana Gavril sau "mama" Tatiana, așa cum era alintată, și-a dedicat 25 de ani din viață îngrijirii copiilor orfani. Femeia, împreună cu soțul ei, tata Mihai, sunt fondatorii Casei Ray, un orfelinat din localitatea Dobreni care este "acasă" pentru zeci de copii nevinovați, uitați de părinții lor.

Sursa foto: Facebook

"Mama" Tatiana, îngerul de la secția ATI

Femeia  în vârstă de 67 de ani, avea șase copii biologici și alți câteva zeci pe care îi creștea ca și cum ar fi fost ai ei. La finalul lunii octombrie femeia fost infectată cu virusul Covid-19, alături de alți șapte copii de la cămin. Doar ea a avut nevoie de internare acuzând dificultate în a respira. Însă din cauza faptului că starea ei de sănătate s-a înrăutățit în timpul internării, a fost transferată recent la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Piatra Neamț, se arată pe site-ul orfelinatului, Casa Ray. Familia o aștepta acasă. N-a mai apucat. A pierit în flăcările nemiloase, conectată la un aparat. 

Sursa foto: Imgur

La ceva timp după ce mama Tatiana a primit tratament, a început să se simtă mai bine și să dea semne de recuperare, însă a fost mutată în salonul care a ars, chiar sâmbătă, în ziua izbucnirii incendiului. Copiii săi de suflet, dar și soțul ei, o așteptau cu nerăbdare acasă, mai ales că în luna decembrie avea să își sărbătorească ziua de naștere.

"Aveam speranța că ne vom revedea cu bine acasă și îi vom sărbători aniversarea in luna Decembrie. O așteptam cu toții plini de nerăbdare și așteptam cu sufletul la gură, minut de minut vești bune despre ea, însă.. un trăznet ne-a lovit pe toți când am auzit că este un incendiu la spital, pe secția ATI de la etajul 2, loc în care fusese mutată chiar în acea zi... Am sperat până în ultima clipă, am strigat către Dumnezeu și am asteptat o minune, dar...

Mama și-a terminat alergarea, mama se odihnește acum, mama a scapat de orice chin și durere, mama a biruit, mama e încoronată în slavă!", este mesajul transmis de copiii orfani pe care "mama" Tatiana i-a crescut cu multă grijă și atenție, ca și cum ar fi fost ai ei. Familia îndurerată și zecile de orfani își plâng acum mama și așteaptă să o conducă pe ultimul drum.

Sursa foto: Imgur

Tatiana Gavril își va continua misiunea de pe Pământ în Ceruri de acum încolo, însă va rămâne mereu în sufletele copiilor amărâți pe care i-a ajutat să își formeze un drum în viață și i-a crescut mari. 

Alte șapte persoane, inclusiv Ioan Cătălin Denciu, medicul primar specialist care a încercat să salveze bolnavii din calea flăcărilor mistuitoare, sunt în stare gravă. Doctorul erou a fost transportat duminică dimineața în Bruxelles, Belgia, cu o aeronavă miliară. Medicul, în vârstă de 42 de ani, a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului și a fost transferat la Spitalul Militar Reine Astrid, după ce a încercat să salveze bolnavii din calea flăcărilor, împreună cu două asistente.

Ioan Cătălin Denciu, medicul erou care și-a riscat viața pentru a salva alte persoane. Sursa foto: Imgur

În timpul zborului de la Iași către București a fost însoțit de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care i-a fost și coleg de facultate. Conform libertatea.ro, Nelu Tătaru a vorbit cu medicul Ioan Cătălin Denciu în timpul transportului, iar când ministrul l-a întrebat ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, medicul i-a răspuns doar atât: "Am încercat să salvez ce se mai putea".

Secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, reconfigurată fără aviz

Reprezentanții DSP au declarat că secția care a ars sâmbătă seara a fost reconfigurată chiar în ziua incendiului, iar pentru aceste modificări nu a fost cerut avizul necesar. Ludovic Orban a declarat, la rândul lui, că la Spitalul Județean de la Piatra Neamț au fost efectuate lucrări de construcție fără a se cere avizul Direcției de Sănătate Publică și al Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Rdicat.

"Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II - prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte opt paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III. Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ. Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor COVID pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020. Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi oricare unitate sanitară cu paturi au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale, avizul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene.", se arată în comunicatul DSP Neamţ.

Dumincă, 15 noiembrie, la unitatea medicală a avut loc o percheziție pentru ridicarea mai multor documente necesare stabilirii cauzelor care a determinat producerea incendiului de la secția ATI. Ancheta în curs este condusă de procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob, cei care s-au ocupat și de dosarele incendiilor petrecute la clubul Colectiv (2015) și Maternitatea Giulești (2010), scrie HotNews.ro.

Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate, iar audierile deja au început. Totodată, au finalizate deja primele patru dintre necropsiile dispuse, se arată în comunicatul PÎCCJ, citat de Digi24.

Cum poate izbucni un incendiu într-o secție ATI

Medicul-șef ATI Elena Copaciu, de la Spitalul Universitar de Urgență București, a explicat care ar fi posibilele cauze ce ar determina producerea unui incendiu la o secție de Terapie Intensivă. Specialistul avertizează că nu doar la ATI este riscul crescut, ci și la secțiile de tratare a Covid-19, unde pacienții primesc un flux mare de oxigen, numărul ajungând la 60 de litri de oxigen pe minut.

"În 1991, când am început pregătirea în specializarea ATI prima lecție a fost cea privind riscurile și pericolele din sălile de operație și ATI prin manipularea corectă a surselor de oxigen. E suficient să apară o singură scânteie și se declanșează un incendiu. Normativele impun ca fiecare pat de ATI să fie dotat cu cel puțin 12 prize. Și nici acestea nu sunt suficiente pentru toate dispozitivele-suport necesare susținerii funcțiilor vitale în cazul pacienților Covid. În secțiile ATI de la noi există și o sursă suplimentară de foc ce poate declanșa un incendiu.", a declarat medicul Elena Copaciu, pentru libertatea.ro.

Medicul a rememorat cum a fost la un pas de tragedie chiar într-o secție ATI de la Spitalul Universitar de Urgență București, din cauza unei lumânări așezate lângă patul unei paciente.

"Știu că este un subiect sensibil, deoarece toți aparținătorii pacienților critici doresc să fie aprinsă o lumânare. Cu câțiva ani în urmă, cearceaful unei paciente de-a mea a fost foc de la lumânare și vedeam îngrozită cum se extinde flacăra spre sursa de oxigen. Asistenta a luat-o la fugă, din fericire am reușit să arunc cearceaful pe jos și să sting focul. Nimeni nu a pățit nimic, dar aceasta este realitatea din secțiile ATI.", a continuat medicul, conform sursei citate. 

Surse articol: Libertatea / Casa Ray / Digi24

Surse foto: Imgur, Facebook

Articolul urmator
De la bărbierit zilnic la încredere deplină! Povestea inspiratoare a "femeii cu barbă" care are parte de iubire sinceră după ani lungi de suferință
De la bărbierit zilnic la încredere deplină! Povestea inspiratoare a "femeii cu barbă" care are parte de iubire sinceră după ani lungi de suferință
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.