Deși vacanța poate fi un moment ideal pentru a încerca preparatele locale, încearcă să eviți scoicile crude și alte fructe de mare negătite. Din cauza acestor alimente crude, poți face toxiinfecție alimentară!
Deși ai crede că apa este sigură peste tot în lume, țările din America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Asia nu au un sistem de filtrare prea bine pus la punct. Așadar, apa de la robinet din aceste țări poate conține bacterii, materii fecale și alți paraziți. Pentru a preveni situațiile neplăcute, încearcă să cumperi apă îmbuteliată și să fii atentă atunci când deschizi sticla, deoarece unii comercianți pot să îți vândă apă de la robinet în bidoane de plastic.
Dacă legumele sau fructele pe care vrei să le consumi nu au coaja groasă (așa cum este banana), atunci este indicat să nu le consumi. Astfel de alimente sunt salata, roșiile, ceapa sau ardeii.
Atunci când călătorești în alte țări, pare un obicei destul de comun să te oprești la producători locali și să cumperi lapte sau brânză. Totuși, este indicat să nu faci acest lucru, mai ales dacă ai copil, ești însărcinată sau ai un sistem imunitar fragil. Brânza nepasteurizată poate conține microorganisme care pot duce la pierderea sarcinii sau la numeroase infecții.
În țările în care apa potabilă nu este sigură, este mai bine să consumi băuturile la temperatura camerei și să eviți cuburile de gheață. Cercetările arată că persoanele care fac diaree din cauza bacteriei E.Coli consumă băuturi în care au fost adăugate cuburi de gheață. Diareea călătorului afectează între 30 și 70% dintre persoanele care merg în alte țări, iar printre simptome se numără diareea, febra și voma.
Bufeturile sunt o sursă sigură de boală. Dacă nu ești prea sigură de condițiile localului respectiv, este mai bine să eviți să mănânci într-un astfel de mediu. Mâncarea care stă într-o cameră încălzită poate fi contaminată foarte ușor.
Dacă vrei să bei ceva, atunci este mai bine să alegi o sticlă îmbuteliată. Fântânile cu băuturi trebuie evitate cu orice preț în țările în care apa nu este sigură pentru consum. Acest lucru este valabil și în cazul fântânilor cu suc.
Evită să mânânci pepene când te afli în altă țară. Pepenele este adeseori o sursă de E.coli, Salmonella sau norovirusuri, care se dezvoltă rapid chiar la temperatura camerei.
Specialiștii recomandă evitarea consumului de pește, fructe de mare, pui și alte alimente insuficient gătite. Dacă nu ai de gând să mănânci la un restaurant renumit, care respectă normele de igienă, atunci este mai bine să aștepți până ajungi acasă pentru a te bucura de mâncarea ta preferată.
Dacă germenii fac parte din felul de mâncare pe care tocmai l-ai comandat la restaurant, roagă chelnerul să îi elimine din farfurie. Germenii sunt foarte greu de curățat și sunt un mediu perfect pentru dezvoltarea unor bacterii precum Salmonella, Listeria sau E.Coli.