Castelul Huniazilor: Incursiune legendara intr-un loc de basm, din Romania

Castelul Huniazilor: Incursiune legendara intr-un loc de basm, din Romania

Raluca Apostolescu

Castelul Huniazilor sau al Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Romania, o capodopera arhitecturala sinonima cu maretia, se afla si in topul celor de la Huffington Post al castelelor de basm, alaturi de alte resedinte regale impresionante, precum castelul Neuschwanstein sau Hohenschwangau. 

Castelul Corvinilor se inalta falnic intr-un decor verde de poveste din Hunedoara, fiind o atractie inedita, care isi merita pe deplin popularitatea, dar si numarul tot mai mare de turisti curiosi, nerabdatori sa ii afle secretele. Tu ai reusit sa-l vizitezi pana acum? Daca nu, cu siguranta iti vei dori sa o faci, dupa ce vei citi acest articol.

 fata castelului huniazilor 

Istoria Castelului Huniazilor

Constructia masiva din piatra a fost cladita in secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui castru regal. Ulterior, castelului i-au fost anexate si alte constructii initiate de diversii stapani ai castelului, astfel ca, etapa finala a cladirii a avut loc in secolul al XVII-lea, din dorinta principelui de Transilvania Gabriel Bethlen, care a imbogatit constructia cu un turn si cu Palatul Mare.

detaliu castelul huanizilor 

Decorul Castelului Huniazilor

Interiorul castelului surprinde prin simplitate si frumusete, iar piesele de mobilier, care ornamenteaza camerele spatioase, poarta amprenta mai multor stiluri, precum gotic sau renascentist. Elementele decorative ale castelului includ diverse blazoane, precum cele civile, militare sau al familiei, cateva fresce conservate in diferite incaperi, care infatiseaza scene de vanatoare, dar si numeroase inscriptii.

 decor din castelul huanizilor

Legendele Castelului Huniazilor


Pe langa arhitectura impresionanta, dominata de stilul gotic, dar care reuseste sa reunesca si elemente de arhitectura civila si militara, farmecul Castelului Huniazilor este sporit de secretele si legendele tesute in jurul zidurilor pline de pagini de istorie. Cu siguranta, fantana din curtea castelului va fi cea care iti va starni cel mai mult curiozitatea, fiind si piesa centrala a unei povesti impresionante. 

Legenda locala sustine ca a fost sapata de 3 turci intemnitati in acest castel. In schimbul libertatii mult ravnite trebuiau sa sape pana gaseau apa. Inscriptia de pe fantana "Apa ai, inima n-ai" pare sa confirme deznodamantul trist al prizonierilor care, desi au reusit sa gaseasca apa dupa 15 ani de truda, nu au fost eliberati. 

O alta legenda asociata castelului Huniazilor este legata de blazonul familiei Corvinilor. Potrivit acesteia, Iancu de Hunedoara era fiul nelegitim al regelui Sigismund de Luxemburg, cu o femeie din Tara Hategului. Pentru a o feri de necinste, regele o casatoreste cu unul dintre vitejii sai, oferindu-i totodata si un inel ca si dar pentru copilul nenascut. Dupa cativa ani, in timpul unei calatorii, un corb fura inelul uitat pe un stergar. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteaza corbul, recuperand astfel inelul. Impresionat de povestea tanarului, regele adopta drept blazon corbul cu un inel de aur in cioc. 

 exterior castelul huanizilor

Evenimente culturale

Castelul a gazduit diferite evenimente cuturale interesante pe placul turistilor. In luna iulie, primul festival de opera in aer liber s-a desfasurat in acest decor magic al castelului, iar din anul 2012 edificiul este gazda unor festivaluri medievale. Impozantul castel a fost locul unde s-au filmat si cateva productii cinematografice de succes, printre care Nostradamus, dar si cateva reclame tv.

 intrare in castelul huniazilor

Fascinant si impozant, posesor al unei arhitecturi impresionante, dar si al unor legende interesante, castelul Huniazilor este una dintre cele mai frumoase atractii turistice din Romania, o bijuterie arhitecturala impregnata de istorie pe care trebuie sa o descoperi. Tu ai vizitat castelul Corvinilor?

sursa foto: flickr.com 

Articolul urmator
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Lista capitalelor culturale din 2024. Merită vizitate!
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.