Insula Simian, o paragina cu potential turistic

Insula Simian, o paragina cu potential turistic

Mihaela Dobre, redactor Divahair.ro

Insula Simian este o copie nu tocmai identica, dar apropiata de celebra si legendara insula Ada Kaleh, desfiintata de comunisti pentru construirea barajului Portile de Fier. Rebranduita si cu investitii serioase, acesta insula aflata in proximitatea Muzeului Regiunii Portilor de Fier, situata la limita canalului navigabil, in sectorul romanesc, ar putea atrage turisti din toate colturile lumii. Deocamdata insa a fost facut un pas mic, ce-i drept!

Insula Simian

Proiect de peste jumatate de million de euro pentru insula Simian

La Consiliul Judetean Mehedinti a fost semnat, in vara lui 2013, contractul de finantare pentru proiectul "Studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru imbunatatirea infrastructurii turistice din zona insulei Simian", care a fost implementat pe o perioada de 16 luni, in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007 -2013. Parteneri in acest proiect sunt Consiliul Judetean Mehedinti si municipalitatea Dimovo, districtul Vidin, Bulgaria, iar valoarea totala a proiectului este de 522.000 de euro.

Insula Simian in paragina

Prin acest proiect se urmareste sustinerea dezvoltarii infrastructurii si facilitatilor turistice din insula Simian, punerea in valoare a mostenirii culturale, a resurselor naturale si promovarea comuna a potentialului turistic al insulei, ca destinatie turistica romano-bulgara atractiva.

Dupa finalizarea proiectului, ramane insa ca autoritatile judetului sa gaseasca surse de finantare pentru ca Insula Simian sa devina obiectiv turistic.

Insula Simian, de la legenda la realitate

Despre transformarea acesteia intr-o perla turistica s-a tot vorbit dupa 1990, dar concret nu s-a facut nimic pana in iulie 2013, acest proiect de fezabilitate fiind practic un prim pas. In 1968, cetatea Ada Kaleh a fost mutata, partial, pe insula Simian, fiind astfel salvata de efectele negative ale construirii barajului Portile de Fier. Ceea ce a ramas merita sa fie protejat si lasat mostenire mai departe. In insula Simian a fost refacuta o parte din cetatea propriu-zisa, au fost stramutate unele monumente funerare din cimitirul vechi al Ada-Kaleh-ului, precum si mormantul lui Mischin Baba, ultimul print Samanid din vechea dinastie de Uzbec, care a renuntat de bunavoie la tron si s-a mutat in Ada Kaleh.

Unicitatea Insulei Simian este data si de dovezile civilizatiilor stravechi ce au locuit acolo. Inca din deceniul patru al secolului trecut, cercetarile arheologice au demonstrat ca insula Simian a fost locuita incepand din Neolitic, continuand cu epoca bronzului. Au fost, de asemenea, descoperite marturii ale civilizatiilor geto-dacice si romane, ce le gasim in pavilioanele expozitionale ale Muzeului Regiunii Portilor de Fier.

Drumul spre insula Simian

Climatul bland submediteranean a favorizat existenta in insula Simian a unor specii de plante, pe care, in urma cu peste trei decenii, le regaseam pe insula Ada Kaleh. De aceea, aceasta insula poate fi considerata o "gradina botanica" in miniatura, daruita de natura.

Insula Simian, cu tot patrimoniul ei unic in Europa, ramane o taina atat pentru comunitatea locala, cat si pentru turisti, datorita lipsei mijloacelor de transport. Vizitarea insulei Simian este accesibila numai pe apa, necesitand transportul nautic.

Ramane de vazut daca autoritatilor se vor tine de cuvant si vor exploata potentialul turistic al insulei Simian!

Sursa foto: adakaleh.ro

Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Cât timp ai rezista pe o insulă pustie?
Incepe quiz
Cât timp ai rezista pe o insulă pustie?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.