Litoralul din Turcia: cele mai cautate statiuni

Litoralul din Turcia: cele mai cautate statiuni

Luiza Valsan

Vrei sa te relaxezi intr-un peisaj unic, cu mult soare si apa cristalina? Atunci litoralul din Turcia este alegerea ideala pentru tine si familia sau prietenii tai. Pe langa faptul ca te poti bucura din plin de mare si soare, vei putea vizita numeroase de obiective turistice.

Turcia se afla printre primele 10 destinatii turistice de top din lume si peste 25 de milioane de turisti ii calca teritoriul in fiecare an. Explicatia? Este printre singurele tari care au o oferta larga pentru litoral datorita deschiderii sale la patru mari: Marea Neagra (in nord), Marea Mediterana (in sud), Marea Egee (in vest) si Marea Marmara (in nord-vest).

Kusadasi, perla litoralului din Turcia

Kusadasi este una dintre cele mai frumoase statiuni de pe litoralul din Turcia. Este situata pe coasta de vest a Turciei, cu deschidere la Marea Egee.

Plajele din Kusadasi

Kusadasi are plaje intinse cu nisip fin, apa calda si cristalina: Ladies Beach (cea mai populara si aglomerata), Gold Beach (sau Diamond Beach, plaja cu nisip auriu), Yilanci Burnu (plaja privata), Kustur, Tusan, Love Beach, Pamucak Beach (plaja lata de 80 de metri, renumita pentru calaritul cailor si al camilelor), Green Beach, plajele din Parcul National Dilek (30 km sud-vest de Kusadasi, prima plaja fiind formata din nisip, iar restul din pietricele).

Activitati in Kusadasi

Daca alegi statiunea Kusadasi, printre activitatile pe care le poti avea se numara: scufundari, snorkeling, paraseling, windsurfing, ski nautic, volei de plaja, navigare, distractie in cele trei parcuri acvatice, minitrasee in Parcul National, Horse Safari sau Camel Safari.

De-a lungul bulevardului exista numeroase cafenele si restaurante unde te poti relaxa in timpul zilei, iar seara poti merge sa dansezi in cluburile si barurile statiunii. Sau poti alege sa petreci o seara turceasca in castelul Kervansaray unde vei avea parte de dansuri populare turcesti cu cazaci si dansatoare din buric.

Sursa foto: enjoyourholiday.com

Obiective turistice in Kusadasi

Iata ce poti vizita in statiunea turceasca Kusadasi: zidurile vechi ale orasului, moschei otomane sau turcesti (de exemplu, Kaleici Camii, Moscheea Fortareata, Hanim, Haji Ibrahim, Turkmen), Poarta lui Mithridate, Poarta lui Heracles, Fantana lui Traian, Templul lui Domitian, Templul lui Hadrian, Biblioteca lui Celsus, Teatrul mare si Odeon, Stadionul, Baia publica si Agora.

Terasele de calcar Pamukkale. Sursa foto: traveljunkiediary.com

In apropierea statiunii ai ocazia sa admiri: Insula Porumbeilor (Guvercin Ada, aici vei gasi un castel bizantin), Selcuk (aici se afla Templul zeitei Artemis din Efes, casa Sfintei Fecioare Maria), terasele de calcar de la Pamukkale, situl arheologic Priene, Didim (aici se afla ruinele Templului lui Apollo), situl arheologic Panionion si multe altele de care poti afla la fata locului sau la centrele turistice din oras.

Antalya, capitala turismului turcesc

Antalya, numita si Riviera Turciei, este una dintre cele mai importante statiuni turcesti datorita portului si aeroportului international ce se afla in zona. Este situata la poalele muntilor Taurus, cu deschidere la Marea Mediterana. Statiunea este inconjurata de munti, paduri, mare si ruine antice, un peisaj complex care o face o destinatie de vis pentru turistii din intreaga lume si pentru care a castigat titlul de "capitala turismului turcesc".

Daca ajungi in aceasta statiune in luna martie, vei putea sa schiezi si sa inoti in acelasi timp deoarece zapada inca mai rezista pe munti iar apa este potrivita pentru a face o baie.

Plajele din Antalya

In statiunea Antalya exista peste 15 plaje cu nisip fin, dar si combinatii de pietricele sau nisip grunjos, cum ar fi: Patara, Cleopatra (plaja in Alanya), Kemer (mix de pietris marunt si nisip auriu fin), Olimpos (o plaja linistita si retrasa), Incekum (plaja in apropierea unei paduri, cu nisip fin si zona de camping), East Beach (plaja cu nisip fin si apa deloc adanca, ideala pentru familile cu copii), Ulas (plaja este inconjurata de un perete din piatra), Koru (aici se formeaza 3 piscine naturale, iar marea are capacitatea de a se curata singura, loc unic in lume), Lara (plaja inconjurata de paduri de pini), Konyaalti (plaja mica, 1,5 km), Phaselis (panorama unica: site istoric langa plaja, munte, padure si mare), Tekirova Seaside (o plaja cu peisaj exotic: mare turcoaz, stanci, nisip grunjos, pietris colorat, portocali), Finike Seaside (Phoenecian Beach), Adrasan Seaside (un port natural), Adalar Beach (zona stancoasa, pietricele).

Acvariul din Antalya. Sursa foto: antalyaaquarium.com

Activitati in Antalya

Daca alegi statiunea Antalya, printre activitatile pe care le poti avea se numara: scufundari in epave, canotaj, rafting (pe raurile Manavgat si Kopru), ciclism, drumetii, golf, ski sau iti poti petrece timpul in cel mai mare parc acvatic din Orientul Mijlociu, Dedeman Aquapark, sau in acvariul din Antalya. Daca ajungi aici la inceputul lunii septembrie, poti participa la Festivalul din Antalya care ofera programe artistice precum jazz turcesc, folk sau piese de teatru.

Turnul Hidirlik Tower, in Parcul Karaalioglu. Sursa foto: wikimedia.org

Obiective turistice in Antalya si imprejurimi

Daca te-ai hotarat sa iti petreci concediul in Antalya, exista cateva locuri pe care trebuie sa le vizitezi: cartierul vechi al orasului (Kaleici), Parcul Karaalioglu, moscheile Iskele si Korkut, Poarta lui Hadrian, Muzeul Antalya, Muzeul Kaleici si Muzeul Jucariilor, coasta Lara si Konyalti, Parcul National Bey Dagi in Olympos, cascada Upper Duden (la 14 km) si Lacul Nilufer (la 18 km).

Bodrum, statiunea port a Turciei

Statiunea Bodrum este situata pe coasta egeeana a Turciei, pe o peninsula in apropierea insulei Kos. In antichitate, orasul se numea Halikarnas si este locul unde s-a nascut Herodot, parintele fondator al istoriei, si unde se gaseste una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, Mausoleul din Halicarnas.

Plajele din Bodrum

Statiunea Bodrum are plaje cu nisip fin si mici golfuri stancoase: Gumbet (cea mai buna plaja cu nisip, dotata cu sezlonguri si umbrele de soare, gratuite), Ortakent (plaja linistita, potrivita pentru familile cu copii), Bitez (ideala pentru iubitorii sporturilor nautice), Torba, Turgutreis (plaja ingusta, deloc aglomerata) etc.

Sursa foto: Alper-Kulakci, bodrumpeninsulatravelguide.co.uk

Activitati in Bodrum

Iata ce poti face daca te-ai cazat in Bodrum: windsurfing in Bitez, surf in Golful Gumbet, plimbare pe Mareea Egee si picnic pe vapor, drumetii montane, ciclism, excursie in orasul antic Efes, Pamukkale, excursii de pescuit in zone precum Yalikaval-Gundogan, Torba-Gumbet-Bitez sau Turgutreis.

Teatrul din Halicarnas. Sursa foto: vacationandtravelphotos.com

Obiective turistice in Bodrum

Daca ti-ai planificat vacanta in Bodrum, iti recomandam sa vizitezi: Castelul Sfantul Petru cu Muzeul de Arheologie Subacvatica Bodrum, ruinele Mausoleului Halicarnas si Amfiteatrul Antiv, Morile de vant, Poarta Myndos.

Marmaris, golful care iti taie respiratia

Statiunea Marmaris este situata intr-un golf cu peisaj unic, locul de intalnire dintre Marea Egee si Mediterana. Este o destinatie excelenta pentru tinerii dornici de distractie deoarece este permanent animata de diverse activitati turistice si are o viata de noapte exhaustiva.

Sursa foto: cosmorama.gr 

Plaja din Marmaris

Daca esti in cautarea unui peisaj unic pe litoral in Turcia, cu plaja intinsa si nisip fin si auriu, Marmaris este locul ideal. Plaja statiunii inconjoara golful pentru o jumatate de mila, iar marea este de un albastru-turcoaz deosebit.

Activitati in Marmaris

Te intereseaza sa stii ce poti face pe acest litoral din Turcia? Ei bine, poti opta pentru yachting, windsurfing, schi nautic, kitesurfing, surf, distractie in Atlantis Waterpark sau plimbari cu taxi-urile acvatice pana in statiunea Icmeler (renumit pentru gradinile de iasomie). In luna mai are loc Festivalul de yachting, in iunie Festivalul Marmaris si Cupa Internationala de Yachting Regatta in noiembrie.

Obiective turistice in Marmaris

Iata ce poti vizita in statiunea Marmaris: portul Marmaris Netsel, Castelul lui Suleiman Magnificul (care gazduieste expozitiile Muzeului Marmaris), Caravanseraiul (magazine de suveniruri si cafenele), mormantul Sarianei, Baia turceasca Armutalan Hamam. Din Marmaris poti face excursii in Rhodos, pe insula Cleopatra, la Pamukkale, Efes sau la Casa Fecioarei Sfanta Maria de pe Muntele Privighetorilor, la Parcul National Gullucek, la Valea si delta raului Dalyan.

Kemer, o asezare pitoreasca intre munte si mare

Statiunea Kemer este situata la 40 km de orasul Antalya, la poalele muntilor Tauros si pe malul Marii Mediterane. Vei intalni un peisaj pitoresc alcatuit din munti stancosi, paduri de pin, un parc amenajat pe malul marii si iahturi ancorate la tarm.

Plajele din Kemer

In nordul statiunii se afla o plaja lunga cu faleza si in sud este una de dimensiuni mai mici, unde vei gasi parcul acvatic. Cea mai mare parte din plaja este formata din pietris si pietricele mici, insa zona din apropierea Marinei Kemer are nisip fin si auriu.

Activitati in Kemer

Daca ajungi in Kemer, nu trebuie sa ratezi croazierele in golfurile salbatice din sudul statiunii, distractia din parcul acvatic, scufundarile in Cele Trei Insule, plimbarile cu ski jet-ul sau safari-ul cu masini de teren in muntii Taurus.

Sursa foto: panoramio.com

Obiective turistice in Kemer

Iata ce poti vizita in Kemer sau imprejurimi: pestera Beldibi, parcul national Yurukler, portul Phaselis, Olympos, canionul Goynuk, focurile de la Chimera, Stancile Gemene, satele traditionale Beldibi, Kiris, Aslanbucak, Kuzdere, izvoarele de munte din Ulupinar.

Iubesti soarele si marea? Atunci creeaza-ti un sejur perfect in oricare dintre aceste statiuni de pe litoralul din Turcia.
Articolul urmator
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
14 stațiuni balneare care te vor ajuta să tratezi problemele coloanei
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.