A vizitat toate tarile din lume! Afla cat l-a costat!

A vizitat toate tarile din lume! Afla cat l-a costat!

Eugenia Dinescu, redactor

Albert Podell este una dintre putinele persoane care se pot lauda ca au vizitat fiecare tara de pe glob. Din 1965 pana in 2014, fostul editor Playboy a ajuns in cele mai indepartate colturi ale tuturor celor 196 de tari si s-a intors cu o multime de povesti uimitoare si, spera el, “cu mai multa intelepciune din calatorii”.

Ajuns varsta de 78 de ani, el le-a impartasit cateva din experientele sale reporterilor Yahoo!, care au aflat totul despre intalnirea lui Albert cu  trupele de gherila din Yemen, incercarea  de traversa Antarctica, ritualurile voodoo la care a luat parte si interogatoriul crunt la care a fost supus in Cuba. 

Pentru autorul volumului “Ocolul Pamantului in 50 de ani: Aventurile mele din fiecare tara de pe glob”, fascinatia pentru explorarea globului a inceput inca din copilarie. La varsta de 6 ani, Albert era un colectionar inrait de timbre care, spune el, “mi-au indus o fascinatie pentru calatorii pentru ca imi doream sa vad de unde proveneau toate acele obiecte, oameni si locuri infatisate pe acele timbre”. La 28 de ani, Albert s-a alaturat prietenului sau, Harold Stephens, pentru a stabili recordul celei mai lungi calatorii cu un automobil in jurul lumii. Vizitarea tarilor aflate in circuit nu s-a dovedit tocmai simpla: razboaiele, ruptura Uniunii Sovietice, epidemiile si revolutiile au facut  ca aventura sa se intinda de-a lungul a 581 de zile. In urmatorii 20 de ani de la intoarcerea din expeditie, toate actiunile lui Albert au fost determinate de un singur gand: acela de a vizita fiecare tara din lume. “Pentru mai mult de 25 de ani a fost visul meu, ambitia mea – si obsesia mea”, marturiseste el.

Temerarul american, care in prezent inca mai merge in drumetii si tocmai a terminat de scris o carte despre aventurile lui sexuale, a experimentat  si a gustat lucruri care ar scandaliza orice occidental.  “In timpul calatoriilor mele, am indurat intalniri ciudate cu militantii Islamului, am observat cum un preot voodoo a sacrificat doi cocosi in Benin; am evitat Ebola”, insa masacrarea celor doi cocosi nu este cea mai mare atrocitate pe care fostul editor Playboy a trait-o.

“Am mancat sobolani la gratar in Ghana, tapiri in Panama, carabusi in Kenya si creierul care inca pulsa al unei maimute vii intr-un banchet din Hong Kong”. Daca tortura la care maimuta din China a fost supusa  pentru deliciul frivol al invitatilor este justificata de Albert Podell “pentru ca nu ii putea permite gazdei sa isi piarda reputatia”, degustarea carabusilor din Kenya i-a lasat un gust amar: “Din pacate, carabusii pe care i-am mancat in Kenya aveau gustul a ceea ce mancau [excremente de elefant, n.r.], dar am trecut peste aceasta senzatie olfactiva aplicandu-mi sub nas spray impotriva insectelor”, marturiseste el.

Se pare ca Albert a avut nevoie de torturarea unui animal viu pentru “a invata sa nu mai judece la fel de mult obiceiurile si cutumele diferite de ale noastre”.  Americanul este de parere ca “trebuie sa scapam de prezumtia conform careia noi, cei care locuim in Vestul iluminat, stim intotdeauna ce este corect pentru cei pe care ii consideram mai putin norocosi. Exista o forma de imperialism cultural care nu isi are locul in calatorii”. 

Daca moralitatea se opreste sau nu la granitele unei tari este un lucru pe care aventurierul Albert Podell nu l-a aflat inca, dar se pare ca el a ajuns la concluzia ca natura umana ramane aceeasi pe tot mapamondul si ca "hartia igienica este cel mai important indicator economic": “Cu exceptia unor tari cu adevarat ciudate (precum Coreea de Nord sau cele aflate in mijlocul foametei sau a razboiului), oamenii de pe glob sunt aproximativ la fel in ceea ce priveste dragostea pentru familiile si copiii lor, dorinta de a fi fericiti si speranta ca vor trai in pace si vor putea duce o viata buna”, concluzioneaza Albert Podell.

Aventura l-a costat pe Albert 300.000 de dolari, cea mai mare parte din suma fiind destinata celor 102 zboruri care au facut posibila traversaea continentelor. Te intrebi care sunt calitatile de care ai nevoie pentru a duce la indeplinire un astfel de plan?  “Dedicare, determinare si perseverenta”, spune Albert Podell. “De asemenea, nu strica sa fii dispus sa mori incercand sa-ti atingi obiectivele”, conchide el.

 

Sursa foto: nationalgeographic.com

Articolul urmator
Viața lui Ion Besoiu, inegalabilul Căpitan Lupan din „Toate Pânzele Sus”: „N-am crezut niciodată că sunt un mare actor”
Viața lui Ion Besoiu, inegalabilul Căpitan Lupan din „Toate Pânzele Sus”: „N-am crezut niciodată că sunt un mare actor”
Ești prea bună pentru această lume?
Incepe quiz
Ești prea bună pentru această lume?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.