swipe

Abandonat din cauza înfățișării, ani mai târziu a devenit model și un speaker motivațional de succes

Născut cu o tulburare genetică foarte rară și abandonat de părinți la naștere

Jono Lancaster s-a născut în ziua de 31 octombrie 1985, la West Yorkshire, Anglia, iar soarta a fost foarte crudă cu el. A venit pe lume cu înfățișare distinctă față de alți copii, mai exact, cu un maxilar subdezvoltat, lipsa pomeților și urechi asemănătoare cu cele ale lui Bart Simpson, iar acest lucru l-a bântuit întreaga sa viață.

Motivul pentru care nu se aseamănă cu alți oameni este unul destul de banal și, în același timp, crud. S-a născut cu o tulburare genetică rară, sindromul Treacher-Collins, caracterizată prin malformații ale capului și feței, care afectează 1 la 50.000 de nou-născuți.

Din păcate, după ce micuțul lor a venit pe lume, mama și tatăl său au decis că nu vor să aibă de a face cu el, așa că l-au abandonat. La doar 36 de ore după naștere, Jono Lancaster nu era deja un copil abandonat, o traumă care i-a afectat întreg parcursul vieții.

Abandonat din cauza înfățișării, ani mai târziu a devenit model și un speaker motivațional de succes

Mama sa adoptivă, cel mai mare susținător al său

Din fericire pentru Jono Lancaster, un înger deghizat în om avea să îi cruțe durerea și să îi ofere o șansă la viață. La două săptămâni după ce a fost abandonat de părinții biologici, micuțul de atunci a ajuns în grija lui Jean, o femeie care a văzut dincolo de înfățișarea diferită a băiatului. El a fost adoptat de către Jean, în mod oficial, la cinci ani.

"A făcut o treabă fantastică protejându-mă. Mi-a spus mereu că, prima dată când m-a văzut, nu s-a putut abține să nu zâmbească", a povestit Jono, amintindu-și că mama sa adoptivă a nu a fost deloc dezgustată de felul în care arăta, ba dimpotrivă.

"Tot ce ai nevoie este iubire, o iubire de mamă, genul de iubire de supererou!", mai spune bărbatul, care postează deseori pe pagina personală de Instagram mesaje pline de iubire și apreciere pentru mama sa adoptivă.

Chiar dacă nu a avut șansa de a-și cunoaște adevărații părinți, Jono nu le-a simțit niciodată lipsa, după e a fost adoptat. Jane l-a iubit și l-a îngrijit pe băiețelul de altădată cu mare devotament și s-a asigurat că duce o viață normală și fericită.

De-a lungul anilor, Jean i-a dezvăluit lui Jono detalii despre părinții săi biologici, însă a făcut-o în mod progresiv.

"Cu cât mai mult tact posibil, mi-a spus că părinții mei nu puteau să facă față acestei situații [...] Pe măsură ce am crescut și puteam înțelege mai bine lucrurile, mi-a spus că ei "se chinuiau să accepte că eram diferit"", a povestit bărbatul.

Abandonat din cauza înfățișării, ani mai târziu a devenit model și un speaker motivațional de succes

A reușit să își accepte boala în adolescență

Încă de când a devenit conștient de boala sa, Jono s-a chinuit să se accepte așa cum este, chiar dacă, în mod evident, era diferit față de alți oameni. Odată ce a început liceul, Jono s-a împăcat cu preconcepțiile altora.

"Am fost pus în fața altor copii care nu mă cunoșteau de dinainte. Nu mai întâlniseră pe nimeni cu trăsături faciale ca ale mele. Nu mă puteau privi în ochi", a declarat bărbatul.

În acea perioadă, Jono a dezvoltat resentimente puternice față de părinții săi biologici, însă a învațăt să lupte cu ele după ce a împlinit 20 de ani. Atunci, a început și procesul său de vindecare, după care s-a transformat în persoana încrezătoare și foarte sociabilă care este astăzi.

De asemenea, tânărul a început să prindă încredere în sine atunci când, fără să spere, a cucerit o femeie pe care o plăcea. Jono nu și-ar fi imaginat niciodată că ea va vrea să îl sărute, dar s-a întâmplat și asta.

"Am trecut de la gândul că nu sunt de iubit la sentimentul că sunt cel mai atrăgător din lume. Mi-a spus: "Îmi place fața ta"", a mai mărturisit el.

Abandonat din cauza înfățișării, ani mai târziu a devenit model și un speaker motivațional de succes

Părinții săi biologici nu au vrut să îl cunoască

Jono a înțeles, cu adevărat, fapta părinților săi atunci când avea 25 de ani. Abia atunci a reușit să înfrunte realitate îngrozitoare și să accepte felul în care s-au întâmplat lucrurile. Odată ce a citit actele de adopție, s-a gândit că "acești oameni ar fi trebuit să mă iubească, dar nu au reușit să creeze o legătură cu mine".

Tocmai de aceea, a hotărât să le ofere șansa de a se apropia de el, însă a avut parte de un refuz categoric. În anul 2009, le-a trimis o scrisoare și i-a rugat să îi contacteze, însă, din nefericire, ei i-au transmis că nu-și doresc să-l vadă sau să țină legătura.

Abandonat din cauza înfățișării, ani mai târziu a devenit model și un speaker motivațional de succes

"Trebuie să trăiesc viața pe care mi-au dat-o"

Chiar dacă înțelesese de ce părinții săi l-au abandonat de la bun început, Jono a rămas cu inima frântă atunci când a fost, din nou, respins de aceștia.

"A fost îngrozitor. Îngrozitor. Am plâns și am plâns. Dar m-am împăcat cu asta. Trebuie să fi fost una dintre cele mai grele decizii pe care au trebuit să le ia vreodată.", a spus el.

Chiar și așa, bărbatul nu le poartă pică acestora și se bucură că au devenit părinții altor doi copii.

"Am aflat că au alți doi copii. Mă bucur că au o familie. Sunt fericit, sper că și ei sunt fericiți.", a mai adăugat Jono.

"Ei m-au adus pe lume. Trebuie să trăiesc viața pe care ei mi-au dat-o. A fost o călătorie lungă pentru a ajunge unde sunt. Dar acum sunt fericit", a mai zis acesta.

Abandonat din cauza înfățișării, ani mai târziu a devenit model și un speaker motivațional de succes

Și-a făcut un scop din a-i ajuta pe alții care suferă de același sindromul

Chiar dacă nu a avut parte de acceptarea părinților săi biologici, astăzi, Jono este un exemplu de urmat pentru alții și încearcă să-i ajute pe cei care suferă de sindromul Treacher-Collins să se accepte așa cum sunt. Este speaker motivațional și încearcă să sporească conștientizarea despre ceea ce înseamnă să e lupți cu o astfel de condiție, dar și despre cum poți câștiga încredere în sine.

După ce a îndurat ani de zile de respingere, stimă de sine scăzută și dezamăgire față de propria persoană, și-a înțeles condiția și a început să se iubească pentru ceea ce este. În plus de asta, a devenit și model.

"Mă uit la fața mea și, în loc să vreau să-mi împing ochii în sus, zâmbesc", a mărturisit el.

‹ Vezi si