swipe

Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde

A avut o copilărie grea, dar frumoasă

Copilăria Angelei Similea nu a fost deloc ușoară. Născută pe 9 iunie 1946, într-o familie modestă, a fost cea mai mare dintre cei trei frați. Problemele financiare le-au dat mari bătăi de cap părinților ei, Petre și Gherghina Similea.

Totuși, în ciuda acestor provocări, își amintește cu drag de vacanțele petrecute în natură, care îi ofereau bucurie și liniște sufletească.

„M-am născut lângă București, în comuna 1 Decembrie, de unde era tatăl meu. El era angajat în administrația Palatului Regal, iar mama mea era o țărancă simplă, dintr-un sat de lângă Mangalia.

Acolo mi-am petrecut copilăria și toate vacanțele, până la adolescență. De acolo am cele mai frumoase amintiri (...) - turmele de oi, extraordinarele herghelii de cai alergând liberi pe câmpuri, plimbările cu căruța printre pepinieri cu pepeni uriași și dulci ca zahărul, mesele luate pe câmp, la umbra căruței, atunci când mergeam cu verii mei la cosit, gustul iaurtului din lapte de oaie, pe care-l mâncam cu mămăliguță rece, sau gustul pepenilor pe care-i spărgeam dimineața, în zori, plini de rouă, sau al dudelor albe, parfumate”, povestea celebra artistă.

Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde

Și-a urmat calea muzicală în ciuda dezaprobării mamei

Chiar dacă avea o atracție puternică pentru muzică încă din copilărie, timiditatea și severitatea mamei au reprezentat obstacole în drumul ei. În timpul călătoriilor zilnice cu tramvaiul, obișnuia să cânte, dar mama ei încerca mereu să o oprească. Din fericire, cu timpul și-a schimbat opinia și chiar a susținut-o. 

„Vocea o moștenesc de la bunica Anghelușa, bunica mea dinspre mamă, cu care eu cred că am foarte multe asemănări, s-ar părea chiar și de destin. Era o femeie cu un caracter foarte puternic (a crescut singură 12 copii și a condus o gospodărie destul de mare și înstărită), dar era și sensibilă, în egală măsură, lucru pe care nu-l arăta niciodată, pentru că nu dorea să pară vulnerabilă.

Am o amintire foarte emoționantă legată de ea. Într-o zi, în alergările mele prin curte, am intrat în tindă să o caut pe bunica, dar m-am oprit la ușă, pentru că am auzit-o cântând. Cânta un altfel de cântec decât o auzisem eu cântând până atunci. Bunica doinea, dar eu nu știam că aceea e doină, și doinea plângând, crezând că e singură în casă, altfel nu ne-ar fi arătat niciodată momentul ei de slăbiciune.

Și nu m-am mai apropiat, m-a oprit durerea din glasul ei și cântecul acela trist, am simțit că trebuie să-i respect intimitatea și tristețea. Tenacitatea ei în a învinge toate greutățile am moștenit-o și eu, chiar dacă sunt din Zodia Racului și uneori dau impresia că nu merg înainte, ci înapoi”, explică artista.

În timpul liceului, profesorul ei de muzică, Marin Teofil, i-a remarcat talentul și a îndrumat-o către compozitorul George Grigoriu, care conducea ansamblul UTC („Uniunea Tineretului Comunist”). Aici a început să ia lecții de canto cu Florica Orăscu, o cunoscută instructor de voce care a lucrat și cu alți artiști de renume.

În 1965, a obținut locul III la Festivalul artiștilor amatori cu piesa „Câmpia sub lună” de V. Veselovski, iar apoi a câștigat premiul I la concursul „Primăvara Bucureșteană”.

Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde

Drumul către recunoașterea internațională

Cântăreața a cunoscut succesul în lumea muzicală încă de la începutul carierei sale. În 1970, a obținut Premiul II la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”, pentru interpretarea pieselor „După noapte, vine zi" și „Amurgul" de George Grigoriu.

De asemenea, a debutat la televiziune în emisiunea-concurs „Emoții în premieră". Succesele au continuat și în afara țării, în 1972 obținând locul II la Festivalul „Orfeul de Aur” din Bulgaria cu melodia „Tu ești primăvara mea” de Florin Bogardo, participarea ei fiind menționată și de revista Billboard.

Unul dintre cele mai mari triumfuri ale carierei sale a fost în 1977, când a lansat cântecul „Un albastru infinit", compus de Marcel Dragomir, cu care a câștigat premiul I la Festivalul de la Mamaia.

Pe parcursul anilor '80 și '90, Angela Similea a continuat să impresioneze publicul cu diverse proiecte muzicale și artistice. A făcut parte din distribuția unor musicaluri de succes precum „Corina” și „Fratele meu, Charles".

De-a lungul carierei, a colaborat cu unii dintre cei mai importanți compozitori români, precum Ion Cristinoiu, Marius Țeicu sau Florin Bogardo.

Un alt moment de vârf în parcursul său a fost în 2000, când melodia „Să mori de dragoste rănită", compusă de Marcel Dragomir și cu versuri de Aurel Storin, a fost declarată „Melodia secolului al XX-lea” de către public, la o gală organizată de TVR 2.

După o pauză de zece ani, artista a revenit pe scenă cu un nou album intitulat „Lumea mea”, realizat în colaborare cu Ovidiu Komornyk.

Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde

Mariajul cu Jan Hilgen a lăsat-o cu un gust amar

Vedeta a fost căsătorită de patru ori, dar, din păcate, nu a avut noroc în dragoste. Toate aceste mariaje s-au sfârșit prin despărțiri dureroase, lăsând-o pe artistă cu răni adânci în suflet.

Primul ei soț a fost Andy Constantin, un electrician și rugbist, dar căsnicia lor a fost de scurtă durată. Apoi, artista s-a măritat cu chitaristul Sorin Movileanu, alături de care a avut un fiu. Chiar dacă-și dorea cu tărie o relație stabilă, și această uniune a fost plină de neînțelegeri.

Al treilea mariaj, cel cu Jan Hilgen, a fost cel mai semnificativ pentru Angela Similea. Între ea și Hilgen s-a născut o dragoste spontană. Convinsă că și-a găsit sufletul pereche, cântăreața nu a stat prea mult pe gânduri și cei doi au decis fulgerător să se căsătorească. 

„Era curtenitor, multă vreme îndrăgostit, bogat, un om care mi-a preluat cu eleganţă prietenii şi colaboratorii cei mai apropiaţi… Lungă vreme a fost o căsătorie reuşită”, a povestit artista.

În timp, Angela Similea a descoperit că soțul ei, Jan Hilgen, era, de fapt, cel mai mare dușman al său. Deși era un om de afaceri de succes din Olanda, el a început să profite de pe urma numelui artistei și a căzut pradă patimii băuturii. Mariajul a durat 17 ani, până în 1991. 

„Eu eram pentru el o cifră de afaceri înaltă prin tot ceea ce reprezentam (…) Soțul meu nu deschidea nici o ușă fără să spună «sunt soțul Angelei Similea, pentru că altfel, fiind cetățean străin, i-ar fi fost mult mai greu, în orice minister sau întreprindere de comerț exterior. (…)

Ei bine, soțul meu, deci, venea târziu, marcat de această boală – eu consider că e o boală de care n-a putut scăpa, băutura, și mă apostrofa: „Ce ești tu? Cine ești tu? Tu ești un nimeni, un rahat…”. Eu nu mai cântam, nu mă mai chema nimeni, stăteam încremenită, perplexă de ceea ce vedeam la televizor, cu genunchii adunați sub mine pe o canapea… Iar el mă apostrofa cu dispreț. A și plecat până la urmă”, a mărturisit cu durere.

Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde

A fost îndrăgostită de Florin Piersic

Deși nu a avut căsnicii reușite, Angela Similea a iubit cu toată ființa ei. Una dintre marile ei iubiri a fost și Florin Piersic.

„Nu pot ascunde ce ştie toată lumea. Am fost fascinată de Florin Piersic”, mărturisea în urmă cu câțiva ani.

Cei doi au avut o aventură care nu s-a încheiat cu final fericit deoarece actorul nu a fost dispus să renunțe la soția sa, Anna Szeles, pentru cântăreață, iar artistă era căsătorită, la acea vreme, cu Jan Hilgen.

„Nu am avut un amor cu ea ca să doresc să mă despart de soţia mea de atunci, Anna Szeleş. Eu am iubit-o pe Angela şi am avut unele momente în care am simţit că ea ar fi făcut orice ca să rămână cu mine”, a recunoscut actorul.

Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde

Angela Similea a rămas văduvă în anul 2011

Mai târziu, Angela Similea s-a căsătorit cu omul politic Victor Surdu, care, se spune, o iubea în taină încă din tinerețe, dar a așteptat aproape 30 de ani pentru a-și declara sentimentele. Căsătoria lor a început în data de 9 februarie 1999.

Din păcate, bărbatul suferea de o boală incurabilă și a încetat din viață la 7 aprilie 2011. Acest eveniment tragic a lăsat-o pe Angela Similea nu doar cu inima frântă, ci și cu o situație materială extrem de dificilă. Ea a fost nevoită să-și vândă vila cu 16 camere din Belciugatele, din apropiere de București, și să locuiască temporar în casa unor prieteni.

Cu toate acestea, dragostea pe care i-a purtat-o ultimului său soț încă persistă în inima ei. Artista a dezvăluit că, atunci când va veni momentul, își dorește să fie înmormântată alături de el, în cimitirul Mânăstirii Samurcășești din Ciorogârla.

„Cu numai trei săptămâni înainte de a pleca, pe un viscol, ultimul viscol din zona noastră, Victor a scos peste 100 de copaci din livadă, pentru că erau mai bătrâni, şi a plantat alţi 100 de pomi… A pregătit totul pentru ce se va întampla după el şi, în Crăciunul anului 2010, el a tăiat un brad argintiu din curte, l-a tăiat ca să-l împodobim în casă. Atunci eu am realizat că el ştie că va pleca… deşi nici o secundă nu s-a lăsat bătut“ declara Angela Similea, la scurt timp după moartea soțului său. 

Angela Similea s-a bucurat de un real succes în carieră, dar de multe clipe grele pe plan personal. Ce poveste de viață tumultoasă ascunde

Are un singur fiu

Fiul Angelei Similea, Sorin Hilgen, are 51 de ani și este singurul moștenitor al artistei. El este rezultatul căsniciei cu al doilea soț, Sorin Movileanu, dar a fost înfiat de al treilea partener al cântăreței, olandezul Jan Hilgen.

Angela Similea, Jan Hilgen și fiul artistei pe care l-a adoptat olandezul
Angela Similea alături de fiul ei și al treilea soț, Jan Hilgen 

Fiul solistei s-a mutat în America acum mai bine de 20 de ani și și-a făcut o carieră în domeniul IT. În prezent este căsătorit cu o americancă și are doi copii din primul mariaj cu Bianca Cristinoiu Jones.

„El s-a adaptat acolo foarte bine, i-a plăcut, dar eu… am albit pe drumul înapoi spre țară. Am albit complet... A fost, pentru mine, o cumplită luptă să mă despart de el. A fost ca un șoc și am albit extraordinar de mult!”, a dezvăluit cântăreața.

Și așa cum se spune că așchia nu sare departe de trunchi, nepoții celebrei artiste au un viitor promițător. Grace, cea mai mică din familie, este pasionată de muzică și a început deja să-și construiască o carieră artistică. De partea cealaltă, Jan Christian s-a înrolat în marină și își îndeplinește serviciul militar ca pușcaș marin.

‹ Vezi si