swipe

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Sărutul în Roma Antică

Cercetătorii cred că sărutul s-a răspândit pe glob pornind din India, datorită lui Alexandru cel Mare și armatei sale numeroase. Sărutul a devenit curând foarte răspândit la Roma. „Romanii își sărutau prietenii sau persoanele de care erau îndrăgostiți, membrii familiei sau conducătorii. Exista un sărut pe mână sau pe obraz (osculum), un sărut pe buze (baziu) și un sărut profund sau pasional (savolium)”, afirmă Neel Burton, psihiatru și filosof. Tot în Roma se pare că a luat naștere sărutul din ziua nunții.

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Sărutul la eschimoși

Nu orice sărut presupune un contact gură la gură. Înainte de această formă, probabil că sărutul presupunea mai degrabă un fel de adulmecare decât apăsarea efectivă a buzelor. La începutul anilor 1900, adulmecarea în loc de sărut era încă ceva obișnuit în unele părți din India. Astfel de săruturi există și în zilele moderne.

David Joanasi, ofițer de informații al Inuit Tapiriit Kanatami, un grup care reprezintă inuitul, a explicat un tip de sărut comun în cultura sa: un kunik. În timp ce kunikul a fost stereotipizat ca o formă de frecare a nasurilor, SouthCoast Today a explicat: „Nu este cum credem frecarea nasurilor, ci adulmecarea cuiva pe care îl iubești - nasul, obrajii, fruntea - într-un spectacol de afecțiune”. Acest comportament este comun în relațiile familiale și romantice la eschimoși.

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Kiss-feeding

Nu s-a ajuns încă la o concluzie dacă sărutul este un obicei înnăscut sau unul învățat. Faptul că majoritatea animalelor nu se sărută este un argument că sărutul uman este mai degrabă învățat.

Dar, în 1915, doi cercetători au observat un comportament asemănător sărutului la cimpanzei, care se hrăneau trecând mâncarea unul în gura celuilalt, comportament numit kiss-feeding. Chiar și la oameni, în multe părți ale lumii se practică această premasticare, înainte de a da ceva să mănânce copilului.

Cum majoritatea comportamentelor de afecțiune între mamă și copil devin, mai târziu, modele pentru demonstrarea afecțiunii inclusiv în cuplu, unii cercetători au ajuns la concluzia că sărutul își are efectiv rădăcina în obiceiul de premasticare a hranei și transfer din gura mamei în gura copilului.  

Unii cercetători consideră sărutul un comportament învățat, caracteristic lumii vestice. Acest lucru are la bază dovada că în multe triburi, cum este tribul Mehinaku din Brazilia, sărutul este considerat dezgustător. De aceea s-a ajuns la concluzia că sărutul nu este instinctual, ci învățat și transmis de la o generație la alta.

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Sărutul - romantic sau senzual?

Sărutul este adesea văzut ca un gest romantic, dar, la origine, nu are nicio legătură cu dragostea romantică. Sărutul vine din nevoia a două persoane care sunt atrase una de cealaltă de a se atinge într-un mod cât mai intim. Sexualitatea este mult mai conectată cu sărutul decât romantismul. Desigur, există și forme platonice de sărut, care nu au nicio legătură cu dragostea romantică, ci demonstrează o formă de afecțiune sau de respect.

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Sărutul este o metodă de evaluare a partenerului

Totuși, se pare că sărutul nu este strict legat doar de sex. Sărutul pare să joace un rol important în modul în care bărbații și femeile își evalueza potențialii parteneri. Un studiu a arătat că 66% dintre femei și 59% dintre bărbați nu mai sunt interesați de o persoană dacă nu sunt mulțumiți de primul sărut. Se pare că un prim sărut neplăcut ar putea determina ruperea relației, mai ales la femei, care sunt mai selective, pentru că inconştient sunt predispuse să aleagă cel mai bun partener ca tată pentru copilul lor.

Sărutul este o experienţă senzorială foarte bogată, pe lângă implicațiile sale psihologice și biologice. „Sărutul stimulează o mulțime de țesuturi ale creierului celui care sărută, precum și ale creierului celui care este sărutat”, a explicat neurologul Eric Haseltine pentru Psychology Today. „Prin  atingerea buzelor și a limbii, se creează efectiv o legătură între creierele celor doi participanți.”

Neurologul a dezvăluit că sărutul „maximizează capacitatea unui creier de a stimula delicat (prin controlul motor fin) un alt creier”. Da, sărutul oferă oamenilor oportunitatea unică de a stimula literalmente creierul altei persoane, chiar dacă asta sună puțin cam ciudat.

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Sărutul transferă testosteron, care stimulează dorința sexuală

Sărutul are un rol important în preludiu. „Există dovezi că saliva are testosteron în ea. Brbații au tendința să sărute cu gura mai deschisă, pentru că încearcă inconștient să transfere testosteronul pentru a declanșa excitarea sexuală a femeii”, consideră Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers.

Se pare că schimbul de salivă în timpul unui sărut „poate avea consecințe biologice în sine”, dupa cum arată autorii unui studiu. „Saliva masculină conține testosteron, un hormon sexual care poate crește libidoul.” 

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Sărutul arată compatibilitatea dintre parteneri

„Când două persoane se sărută, există un schimb bogat și complicat de informații care implică indicii chimice, tactile și posturale”, a dezvăluit psihologul evoluționist Gordon G. Gallup Jr. Acest lucru poate activa mecanisme ce pot descuraja reproducerea dintre indivizii care sunt incompatibili genetic.

Oamenii de știință au descoperit că sărutul poate modifica nivelurile oxitocinei, un hormon implicat în atracția sexuală, și scade nivelul cortizolului, hormonul stresului. Se pare că oxitocina, care determină și legătura de atașament dintre  mamă și bebeluș, este implicată și în crearea legăturii dintre parteneri și în decizia unui bărbat de a fi monogam. „Sărutul romantic poate fi unul dintre cele mai eficiente comportamente de curtare; atât bărbații, cât și femeile îl consideră tipul de gest care exprimă cel mai bine iubirea”, a dezvăluit un studiu din 2013.

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Sărutul, un adevărat schimb de bacterii

Un articol din American Journal of Medicine a dezvăluit că un sărut conține cantități mici de apă, proteine, compuși organici, grăsimi și clorură de sodiu. De asemenea, un sărut poate conține de la 10 milioane până la 1 miliard de bacterii din 278 de specii diferite. Deși majoritatea acestor tipuri de bacterii nu sunt considerate „rele”, este posibil ca prin sărut să fie transmise virusuri respiratorii, herpes simplex, streptococi.

 

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Sărutul și fazele ciclului menstrual la femeie

Se pare că importanța sărutului pentru femei este legată de fazele ciclului menstrual. S-a descoperit că femeile care se află în faza foliculară - faza în care o femeie are cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată - consideră că sărutul este foarte important la începutul unei relații, spre deosebire de femeile în faza luteală a ciclului, în care rata concepției este mult mai redusă.

Când ne sărutăm, ne absorbim sufletele

Care este singurul sărut universal?

Multe persoane consideră că 90% din populația de pe Pământ practică sărutul romantic, dar nu este nici pe departe așa. În 2015, cercetătorii au studiat 168 de culturi diferite din întreaga lume și au descoperit că sub jumătate dintre ei (46%) practică sărutul romantic. Se pare că 45% din culturile din America de Nord nu practică sărutul romantic sau senzual.

Cu toate acestea, s-a descoperit că o formă de sărut este prevalentă în toate culturile. „Se pare că este un obicei universal uman ca adulții să sărute bebelușii sau copiii mici”, a declarat autorul principal al studiului, William Jankowiak, pentru NPR.

‹ Vezi si