swipe

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

Pasiunea pentru actorie

Marian Râlea s-a născut pe data de 20 decembrie 1957 în Brașov. Actorul a crescut alături de mama și de fratele său, Andrei Râlea, cu trei ani mai în vârstă decât el. Părinții lui Marian Râlea s-au despărțit când el era elev în clasele gimnaziale. A fost atras încă din copilărie de actorie, iar curiozitatea l-a determinat să își dorească enorm să descopere mai multe despre această meserie nobilă.

"Eu sunt din Brașov, mama era din Turda. Eu sunt născut la Brașov, la poalele Tâmpei, chiar în centrul orașului, în cetate. Vacanțele le-am făcut, majoritatea, în Turda. Aveam acolo toate rudele, mătuși, veri. De dinainte să apuc să merg am început să joc teatru. Nu, glumesc, cred că din copilărie mi se trage. Mă fascina toată povestea cu cortina. Mă plimbam cu ai mei prin fața Teatrului Dramatic din Brașov și erau niște stucaturi venețiene sculptate pe clădire. O întrebam pe mama, de ce una râde, de ce una plânge", a povestit Marian Râlea, într-un interviu pentru Adevărul.ro.

Sursa foto: Imgur

Citește și: Horațiu Mălăele are o poveste de viață incredibilă! Află totul despre îndrăgitul actor

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

"Nu am visat niciodată să fac altceva decât teatru"

Înainte de a portetiza personaje celebre care vor rămâne mereu în inima și amintirile admiratorilor săi, îndrăgitul actor mima tot procesul actoricesc în propria curte, când avea doar câțiva ani. Pentru actor, nu a existat niciodată o altă opțiune și nu s-a regăsit în situația de a fi în impas existențial, mai ales pe vremea adolescenței. Actorul și-a urmat destinul și a demonstrat cu vehemență în toți anii de carieră că nu poate trăi cu adevărat decât pe scena pe care o iubește atât de mult.

"Nu am visat niciodată să fac altceva decât teatru. Mie mi-au lipsit dilemele adolescenței, opțiunea mea a fost dintotdeauna aceeași. Poate că am avut un destin, habar n-am. Tot ce știu e că îmi plăcea de mic să-mi fac spectacole prin curte, să-mi ridic cortine și să înscenez povești. Când nu mergeam la Tâmpa să ne jucăm de-a pădurile tropicale, când nu cutreieram bastioanele părăginite, când nu așteptam autocare cu nemți și ruși, să primim gumă și insigne cu Lenin, mergeam la Teatru. Poate că noi nu citiserăm Shakespeare încă, dar mama îl citise pe tot", a declarat Marian Râlea, într-un interviu pentru Formula AS.

Sursa foto: Facebook

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

A avut altă meserie

Marian Râlea și-a dorit enorm să devină actor în anii tinereții, mai ales că l-a avut drept exemplu pe fratele său, Andrei Râlea, ce avea deja spectacole importante când actorul era la liceu. Cu toate că juca spectacole la școală, Marian Râlea își amintește că a fost sfătuit de mama sa să aleagă Liceul de Construcții pentru a avea o altă meserie.

"Talentul l-am moștenit de la mama. Când eram mic, îmi făceam spectacolele mele. Apoi am început să joc cu adevărat la liceu. Țin minte că jucam rolul unui tânăr reber din altă țară și aveam și dispensă să port părul lung, ceea ce mă făcea eroul Brașovului, pentru că atunci era interzis să porți părul lung și pantaloni evazați. Mama a avut grijă să-mi spună că pe fratele meu cel mare l-a scăpat din mână când s-a dus la Teatru și că eu aș face bine să-mi aleg altă meserie. Mi-a prins bine liceul de Construcții pentru că, pe întreaga perioadă a studenției și chiar și după absolvire, mai făceam câte un ban zugrăvind case", a povestit Marian Râlea, pentru Ok!Magazine. 

Sursa foto: Imgur

Citește și: De la profan la sacru: de ce a dat Ovidiu Cuncea cariera de actor pe straiele preoțești

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

A renunțat la orașul natal de dragul carierei

Printre primele apariții de pe micul ecran ale lui Marian Râlea (foto) se numără rolul de excepție din filmul românesc "Buletin de București", din 1983. Actorul arăta foarte diferit și pentru mulți, este chiar de nerecunoscut, mai ales datorită faptului că avea părul negru, des și bogat și câteva kilograme în minus.

Marian Râlea a riscat totul de dragul meseriei și a intrat printre primii la Facultatea de Teatru. Spre deosebire de fratele său, actorul a considerat că va avea mai multe oportunități în carieră în București decât în orașul natal, astfel că a decis să se mute definitiv în Capitală.

"Eram 300 și ceva pe un loc. După primele două probe eliminatorii rămâneam cam 30 și ceva pe loc. Gândiți-vă că erau doar șapte locuri, când am dat eu. Am intrat abia al patrulea. M-am supărat că n-am intrat primul, dar m-am revanșat la final, când am terminat șef de promoție. Fratele meu a jucat în cea mai mare parte a vieții la Brașov, ba chiar a apărut și în câteva filme, dar a rămas acolo, acasă. Nu a fost un 'trădător' ca mine. N-am vrut să mă întorc în Ardeal. Aici, în București, apăreau șansele. Deși, pe vremea aceea, existau teatre foarte bune și în provincie: Piatra Neamț sau Brașovul, de exemplu, aveam trupe foarte bune. Numai că eu am ales această aventură", a povestit Marian Râlea, pentru Adevărul.ro.

Sursa foto: Captură YouTube

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

Rolul care l-a consacrat

Când spui Marian Râlea te gândești automat la Magician, personajul care era sufletul emisiunii "Abracadabra" și care le-a făcut copilăria mai frumoasă copiilor din toate colțurile țării. Proiectul de televiziune a fost lansat la inițiativa lui Marian Râlea, ce ocupa funcția și de producător, și a fost difuzat inițial la TVR1, începând cu anul 1991. Ulterior, formatul TV a fost preluat de ProTV și a dobândit și mai multă notorietate în anul 1996. Pe cât de faimos a fost personajul Magicianul, pe atât de mult era blamat teatrul pentru copii în acele vremuri, iar Marian Râlea mărturisește că a fost luat prin suprindere de fenomenul "Abracadabra" și că nu se aștepta să aibă atât de mult succes.

"Noi nu ne dădeam seama. După ce n-am mai fost pe ecran, la zece ani după aceea, lumea a început să numească Abracadabra un fenomen, dar să știți că nu era de bun augur să faci spectacole pentru copii. O perioadă, cronicărimea română nici n-a vrut să audă de mine, pentru că era un fel de prostituție să faci teatru pentru copii. Nici nu mi-am propus să renunț vreodată la acest personaj. De asta am și deschis Teatrul Național Abracadabra, E drept că am interpretat personajul mult timp, dar cred că și acum are nevoie lumea de magie", a spus actorul, pentru Ok! Magazine. 

Sursa foto: Captură YouTube

Citește și: Toți marii actori au făcut acest compromis, în afară de el. De ce a refuzat Andy Garcia să se dezbrace în filme

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

Atras de un alt personaj celebru din poveștile pentru copii

Magicianul a devenit, cu timpul, o parte din personalitatea lui Marian Râlea și s-a identificat de multe ori cu acest rol. Îndrăgitul actor este fascinat de lumea magiei și a misterului, astfel că, întrebat dacă ar juca roluri ce aparțin altor genuri ale teatrului sau ale filmului, Marian Râlea a dezvăluit că un "magician" nu poate juca decât un alt personaj cu puteri magice: Harry Potter. 

"Toată lumea mă întreba dacă n-aș dori să joc Hamlet sau roluri grele. Și atunci am zis nu. Când am pus mâna pe primul volum din Harry Potter, în două ore era deja citit. M-a fascinat libertatea minții, a fanteziei, a construirii unor reguli dincolo de viața diurnă. Mi-am zis că un magician al poveștilor nu poate să joace decât un Harry Potter", a povestit Marian Râlea, conform Yorick.ro.

Sursa foto: Imgur

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

Alături de "gașca Zurli"

În anul 2015, Marian Râlea a îmbrăcat din nou costumul Magicianului alături de "gașca Zurli", una dintre cele mai populare și îndrăgite trupe pentru copii din țară. Spectacolul, organizat de Ziua Copilului din acel an, a fost un adevărat succes, iar actorul s-a bucurat enorm să le aducă un strop de bucurie celor mici și să le dea întâlnire cu celebrul Magician.

"E o bucurie să fiu din nou alături de ei pentru că tot ce fac ei pe scenă înseamnă talent și multă muncă. Cum spunea Magicianul, să fii copil e un lucru secrios", a dezvăluit Marian Râlea, potrivit revista Tango. 

Sursa foto: Imgur

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

Și-a pierdut cele mai dragi persoane

În 2012, Marian Râlea a trăit cea mai mare durere a vieții sale, pierzând în doar câteva luni cele mai dragi persoane din viața lui: mama și fratele său. Actorul trăiește și acum cu regretul că nu a reușit niciodată să joace pe scenă alături de fratele lui, Andrei Râlea, răpus de cancer la 57 de ani, la doar șase luni după ce s-a stins cea care le-a dat viață.

"E o tristețe îngrozitoare și e foarte greu să accepți că ei, de fapt, nu mai există. Nu, ei sunt cu mine în continuare. Dacă mama avea, totuși, 89 de ani, și pleca din lumea asta cu socotelile încheiate, fratele meu s-a stins în doar șase luni. A descoperit un cancer care i s-a operat, apoi a început o serie de citostatice, situația părea sub constrol. Dar cred că i-au greșit puțin dozele, fiindcă dintr-o dată, când nimeni nu se aștepta...", a dezvăluit Marian Râlea, conform Formula AS. 

Marian Râlea a fost convins că moarte fratelui său a fost o eroare medicală și a dat în judecată clinica din Brașov unde a fost tratat fratele său. Însă în 2018 el a pierdut procesul.

Sursa foto: Imgur

Citește și: Viața lui Alain Delon: lucruri neștiute despre marele actor

Ce nu știa nimeni despre Marian Râlea, talentatul actor și Magicianul iubit al unei generații întregi

Își continuă proiectele TV

Actorul continuă să își încânte publicul și joacă la fel de pătimaș și cu dedicare ca la începuturile sale. Marian Râlea este una actor neobosit și are în palmares zeci de apariții pe scena teatrelor din țară, dar și în seriale românești celebre, precum "Sacrificiul", "Fructul Oprit" și, cel mai recent rol, în serialul "Adela", difuzat la Antena 1.

"Suntem bucuroși să mai putem filma în pandemie și că am reușit să facem un prim sezon al serialului Adela, iar, pentru mine, faptul că joc cu actori tineri și că am fost distribuit în acest proiect a fost cel mai mare cadou pe care l-am primit anul trecut și care se continuă și anul acesta. Eu joc un personaj foarte interesant, un ardelean, ceea ce n-am mai jucat până acum, este o premieră pentru mine", a spus Marian Râlea, pentru Ok! Magazine. 

Sursa foto: Facebook

Citește și: Cine este Dan Chișu? Persoană publică sau actor?

‹ Vezi si