swipe

Cea mai de "temut" femeie din industria modei. Ce nu s-a spus până acum despre Anna Wintour

A călcat pe urmele tatălui ei

Născută într-o familie cu alți patru copii, în Hampstead, Londra, în ziua de 3 noiembrie 1949, Anna Wintour a moștenit calitățile jurnalistice ale tatălui ei. Charles Wintour a fost redactor și editor pentru ziarul Evening Standard, iar pasiunile sale au fost bârfele din înalta societate și politica.

Mama jurnalistei, Eleanor Trego, poreclită "Nonie", a fost profesoară la Facultatea de Drept din Harvard. Cei doi soți au divorțat în 1979, iar Charles Wintour și-a refăcut viața cu Audrey Slaughter, editor fondator al publicațiilor Honey și Petticoat.

Anna Wintour a fost o "răzvrătită" încă din copilărie. Ea a urmat școala independentă North London Collegiate School, unde, nemulțumită fiind de codul vestimentar impus, a încercat deseori să se întoarcă împotriva sa ridicându-și tivurile fustelor. Drept pedeapsă, directoarea i-a rupt tivul într-o zi.

Iconica coafură, bobul, și-a ales-o încă de la 14 ani și tot atunci a devenit pasionată de emisiunile de modă.

Surprinzător sau nu, redactorul șef al gigantului american Vogue nu și-a finalizat liceul, după cum a dat de înțeles într-un interviu, și nici nu a urmat o facultate. Jurnalismul l-a învățat din familie, iar pentru modă și stil a avut dintotdeauna o afinitate. „Ori știi modă, ori nu” a mărturisit ea, în trecut, despre faptul că nu a finalizat nici măcar cursurile de modă la care se înscrisese în perioada adolescenței.

Și, într-adevăr, Anna Wintour a dovedit lumii întregi că-ți poți crea un renume chiar dacă nu ești studentul unei universități prestigioase. Atât timp cât motivația și perseverența nu-ți lipsesc, orice este posibil.

Cea mai de "temut" femeie din industria modei. Ce nu s-a spus până acum despre Anna Wintour

O carieră de succes chiar și fără studii

La doar 15 ani, Anna Wintour punea bazele carierei sale incredibile, lucrând ca vânzătoare la magazinul Biba din Londra, un brand reprezentativ al femeii ideale ale acelor vremuri. Puțin mai târziu, ea a devenit ucenică la cea mai cunoscută galerie comercială britanică, Harrods.

Debutul în jurnalism și l-a făcut atunci când a fost angajată ca redactor la Harper’s Bazaar UK. Nu a stat mult timp acolo, ci și-a dat demisia și a plecat la New York alături de iubitul ei de atunci, jurnalistul Jon Bradshaw.

În 1975, a devenit redactor junior de modă la Harper's Bazaar New York, însă a fost concediată după doar nouă luni, deoarece editorul nu înțelegea stilul ei inovator. Însă, din fericire și mulțumită iubitului ei, a primit un post de redactor de modă la Viva, o altă revistă pentru femei. Acolo și-a angajat pentru prima oară un asistent personal, acela fiind și începutul reputației sale de "șefă exigentă și dificilă".

Ulterior, începând cu 1980, Anna Wintour a lucrat pentru Savvy, iar apoi pentru New York, unde a reușit și să atragă atenția cu materialele de modă și ședințele foto pe care le pregătea.

Cea mai de "temut" femeie din industria modei. Ce nu s-a spus până acum despre Anna Wintour

Debutul la Vogue

În acea perioadă, o fostă colegă a aranjat un interviu cu Grace Mirabella, redactor-șef al revistei Vogue, iar jurnalista și-a dat seama că ar vrea să lucreze acolo. Nu a mai trecut mult timp până când Alex Liberman, editor șef pentru Condé Nast și Vogue la vremea respectivă, i-a oferit un post. Asta se întâmpla în 1983.

Anna Wintour a acceptat postul după o sesiune de negocieri, în care a reușit să își dubleze salariul. Atunci, a devenit director creativ al revistei. În 1985, după pensionarea lui Beatrix Miller, a preluat funcția de redactor a Vogue UK, iar în scurt timp a ajuns la conducere. Ce s-a întâmplat apoi? Ei bine, a înlocuit o mare parte din personal și și-a câștigat titlul de „The Wintour of Our Discontent” (joc de cuvinte, legătură cu cartea lui John Steinbeck, „The Winter of Our Discontent”, publicată în 1961).

Ediția Vogue UK s-a transformat astfel, încetul cu încetul, dintr-o publicație conservatoare într-un asemănătoare cu cea americană. Și în doar trei ani, publicația atingea culmile succesului, iar Anna Wintour unul dintre scopurile ei supreme. Tocmai de aceea, s-a decis să își concentreze întreaga atenție asupra Vogue America. Mulțumită ei, industria modei de acolo a devenit mai permisivă în ceea ce privește articolele de îmbrăcăminte cu prețuri scăzute și nu doar.

Cea mai de "temut" femeie din industria modei. Ce nu s-a spus până acum despre Anna Wintour

Una dintre cele mai influente persoane din industria modei

Anna Wintour nu a ajutat doar la progresul revistei Vogue, ci și la dezvoltarea trustului Condé Nast. Viziunea sa unică și, pe alocuri controversată, a transformat-o, treptat, în una dintre cele mai influente persoane din industria modei.

Prima copertă pe care a scos-o la Vogue a fost atât de diferită de celelalte ediții, încât tipografii au fost nevoiți să o sune și să o întrebe dacă nu cumva s-a produs o greșeală.

Ea chiar a creat un curs online prin care transmite mai departe cunoștințele ei despre creativitate și despre ceea ce înseamnă să conduci o revistă de fashion.

Una dintre deciziile pe care le-a luat cu timpul și care nu a fost pe placul publicului a fost de a nu permite angajare persoanelor de culoare în cadrul Vogue. De asemenea, nici modelele de culoare nu-și aveau locul pe coperțile revistelor. Chiar și așa, asta nu i-a împiedicat pe cei angajați deja la publicație să participe la marșul dedicat acestor persoane, "Black Lives Matter", și să acuze Vogue de rasism. Anna Wintour a încercat să remedieze această situație în anul 2020.

Să nu uităm, de asemenea, că personalitatea atât de rece și dificilă a vedetei a devenit celebră în timp, motiv pentru care și-a mai câștigat o poreclă, cea de „Nuclear Wintour” (iarna nucleară). Calitățile sau de lider nu au fost întotdeauna apreciate de public și chiar de angajați, motiv pentru care nu de puține ori a fost acuzată cu abuzează de funcția sa, pe care o deține de exact 34 de ani.

De asemenea, a devenit și inspirația scenaristei Aline Brosh McKenna, atunci când a creat-o pe faimoasa Miranda Priestly, din filmul "The Devil Wears Prada". Fiind cel mai de temut editor al unei reviste de modă, nici nu este de mirare că Anna Wintour însăși a declarat că are o afinitate pentru personaj.

Cea mai de "temut" femeie din industria modei. Ce nu s-a spus până acum despre Anna Wintour

O viață amoroasă controversată

Între anii 1984 și 1999, Anna Wintour a fost soția lui David Shaffer, iar în anul 2004, i-a jurat iubire veșnică în fața altarului lui Shelby Bryan. Divorțul lor a avut loc în anul 2020, iar de atunci nu se cunosc prea multe detalii despre viața amoroasă a acesteia.

Chiar și așa, vedeta are multe de povestit despre tinerețea sa. Există zvonuri cum că s-a iubit cu celebrul cântăreț de reggae Bob Marley pe când avea 26 de ani. Iubitul ei de atunci i-a făcut cunoștință cu el, iar ea a dispărut timp de o săptămână cu acesta. Nu a recunoscut niciodată acest lucru, însă a mărturisit că, la un moment dat, s-a zbătut pentru a primi un permis de acces în culise pentru a sta cu el și cu The Wailers în Manhattan, în timpul unui turneu. Era, pur și simplu, fascinată de artist.

"Anna l-a întâlnit pe Dumnezeu... . Nu cred că nimic nu a mișcat-o atât de mult ca Bob Marley.", a menționat, în trecut, o sursă apropiată a acesteia.

Alături de David Shaffer, ea are și doi copii, pe Charles (născut în 1985) și Katherine (poreclită Bee, născută în 1987). Aceștia nu au moștenit pasiunile mamei lor, însă Katherine a publicat câteva articole în The Daily Telegraph. Nu puține au fost dățile în care vedeta a declarat că cei doi copii sunt slăbiciunea ei.

Cea mai de "temut" femeie din industria modei. Ce nu s-a spus până acum despre Anna Wintour

Lucruri interesante despre cel mai longeviv redactor de la Vogue

Motivul pentru care, în tinerețe, a fost concediată de la Harper’s Bazaar nu este unul surpinzător, având în vedere contextul în care a devenit celebră. Anna Wintour nu a înțeles, de fapt, piața americană, iar cea mai mare greșeală a sa a fost faptul că a ales o coafură dreadlocks pentru un model în timpul unei ședințe foto couture.

În 2003, fosta asistentă personală a fashion editorului, Lauren Weisberger a lansat romanul best-seller "The Devil Wears Prada", ce are ca inspirație chiar viața Annei Wintour. Ulterior, cartea a fost adaptată la film.

Interesant este și faptul că, deși are trei asistenți care lucrează full-time, jurnalista preferă să răspundă, din când în când, la telefon tocmai pentru a-i surprinde pe cei care o apelează. Asta nu se întâmplă, totuși, atunci când își ia prânzul. Acela este momentul în care are nevoie de liniște și pace și își închide mobilul. Nu vrea să fie deranjată.

Un alt lucru important despre vedetă este faptul că se trezește la ora 5 în fiecare dimineață și se pune la somn până cel târziu la 22.15. Nu este adepta alcoolului, iar la petreceri nu stă niciodată mai mult de 20 de minute.

În plus de asta, tenisul este sportul ei favorit și chiar obișnuiește să joace dimineața, înainte de a merge la muncă. Participă în mod regulat la marile turnee și chiar este prietenă bună cu Roger Federer, fost jucător elvețian de tenis.

Faimoșii ochelari de soare pe care îi poartă, cei care îi acoperă fața aproape în întregime, nu sunt, de fapt, doar un accesoriu cu care își asortează ținutele de zi cu zi. Anna Wintour are probleme cu vederea, iar ochelarii respectivi dispun de lentile corectoare.

‹ Vezi si