swipe

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Yoko Ono nu auzise niciodată de John Lennon

Există multe relatări contradictorii despre când și cum s-a cunoscut faimosul cuplu. Cu toate astea, majoritatea sugerează că John și Yoko s-au văzut pentru prima dată în noiembrie 1966. Celebrul lider al trupei “The Beatles” venise la Indica, o galerie de artă modernă din Londra, unde Yoko Ono ținea o expoziție.

Deși trupa era deja una dintre cele mai cunoscute din lume încă de pe atunci, artista nu avea nici cea mai mică idee cine era John Lennon, după cum a povestit chiar el într-un interviu din 1971.

Cântărețul a îndrăznit să strice una din piesele de artă ale viitoarei sale soție, fapt care a intrigat-o enorm pe aceasta. Mai exact, el a mușcat din “Apple”, o piesă unică și simplă – un măr care era așezat pe un suport de plexiglas. După acest gest controversat, atunci când a observat că enervat-o pe artistă, John Lennon a pus mărul la loc pe sticlă și și-a cerut scuze. Aceasta a fost prima lor întâlnire.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Amândoi erau căsătoriți și aveau copii

Atunci când s-au cunoscut, ambii aveau deja alți parteneri, dar și copii cu aceștia. John Lennon era căsătorit cu prima sa soție, Cynthia, alături de care avea  un copil de doar trei ani, pe Julian. În schimb, Yoko era deja la cel de-al doilea mariaj al său. Ea era măritată cu producătorul de film Anthony Cox, pe care l-a cunoscut tot în cadrul uneia dintre expozițiile sale de artă. Cei doi aveau împreună o fiică, pe nume Kyoko, a cărei custodie a fost luată de Anthony. După divorț, în 1971, producătorul și-a luat fiica și a dispărut cu ea. Kyoko a contactat-o pe mama sa abia în 1994.

Deși erau deja căsătoriți și aveau copii, John Lennon și Yoko s-au îndrăgostit instant unul de celălalt.

„Am fost foarte atrasă de el. A fost o situație cu adevărat ciudată.”, a povestit artista în 2002.

După prima lor întâlnire, cei doi s-au mai văzut, o dată, tot în cadrul unei expoziții de artă, pe când Yoko i-a cerut cântărețului să o sponsorizeze.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Au început o relație secretă

Se presupune că idila lor a început în 1968, înainte ca trupa “The Beatles” să zboare în India. Chiar înainte de plecare, Cynthia a descoperit scrisori între John și Yoko, dar el a negat că ar exista vreo legătură romantică între ei. Mai mult, acesta ar fi descris-o pe viitoarea sa soție ca pe ”o artistă nebună care dorea să fie sponsorizată.”

Cynthia l-a însoțit pe soțul ei în excursia din India și a sperat că își vor putea consolida relația cu aceea ocazie. Din păcate, realitatea era total alta. Trupa a fost nevoită să părăsească brusc India după o ceartă cu un guru al meditației transcendentale Maharishi, iar asta l-a determinat pe John Lennon să bea mult și să se îmbete.

În drum spre casă, fiind în stare de ebrietate, acesta a început să îi mărturisească soției sale de atunci toate aventurile de care avusese parte pe parcursul timpului. În ciuda tuturor lucrurilor pe care i le-a spus, Cynthia a ales să continue relația cu el.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Au fost prinși în flagrant 

La două săptămâni după excursia în India, cântărețul i-a propus Cynthiei să plece în Grecia alături de fiul lor și niște prieteni, în timp ce el rămânea acasă. I-a explicat fostei sale soții că are nevoie să fie singur pentru a înregistra câteva noi melodii, iar ea chiar l-a crezut. Femeia și-a făcut bagajele și a plecat, neștiind care erau adevăratele intenții ale fostului ei soț.

După cum era de așteptat, John Lennon a invitat-o pe Yoko la apartamentul său din Londra, unde au înregistrat melodii pentru albumul “Two Virgins” pe tot parcursul nopții.

„Era miezul nopții când am început să înregistrăm pentru “Two Virgins“. Abia în zori am terminat și apoi am făcut dragoste. A fost foarte frumos", declara artistul în trecut.

Din păcate pentru cei doi îndrăgostiți, Cynthia s-a întors mai devreme din călătoria sa și i-a descoperit pe aceștia întinși pe jos, în halate albe, în timp ce se uitau unul în ochii celuilalt. Femeia a părăsit imediat apartamentul după ce John i-a zis „Oh, salut” și a sunat niște prieteni ca să-i întrebe dacă ar putea dormi la ei.

La o zi după acest eveniment, John s-a comportat cu Cynthia ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Mai mult, după alte câteva zile, el a plecat într-o excursie la New York cu Paul McCartney, iar pe fosta sa soție a trimis-o în Italia cu mama ei.

În timp ce se afla în vacanța respectivă, într-o noapte, Cynthia a primit o vizită din partea lui Magic Alex, un om din echipa tehnică a celor de la The Beatles, care a anunțat-o că John plănuia să îi ceară divorțul și să o dea în judecată pentru adulter, cerând custodia completă a fiului lor Julian.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Au avut probleme cu poliția 

În timpul procesului de divorț, Yoko și John stăteau într-un apartament la 34 Montagu Square, închiriat de Ringo Starr, chiar în centrul Londrei. Cuplul s-a distrat nopți la rând până când, într-o zi, poliția s-a prezentat la ușa lor cu un mandat de percheziție pentru substanțe interzise. Cei doi au fost arestați imediat, deși stupefiantele găsite în casă nu le aparțineau și nu aveau nici cea mai mică idee cum au ajuns acolo.

La scurt timp după această întâmplare, Yoko anunța presă ca este însărcinată. Băiețelul cuplului urma să vină pe lume în februarie 1969, însă din păcate, artista a pierdut sarcina în urma unui avort spontan în luna noiembrie, chiar la o lună după ce a fost arestată.

Aceasta nu a putut să ducă sarcina la capăt din cauza stresului la care a fost supusă în acea perioadă.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Și-au legat destinele

Imediat după ce s-a finalizat divorțul dintre John și Cynthia în 1968, cântărețul și Yoko s-au hotărât să se căsătorească.

„Am vrut să ne căsătorim pe un feribot, pe canale, asta ar fi romantic. Ne-am dus la Southampton, dar nu ne-am putut duce planul la capăt pentru că ea nu era englezoaică și nu a putut obține viza”, a mărturisit John Lennon în documentarul „The Beatles Anthology”.

Cei doi s-au căsătorit, în cele din urmă, în ziua de 20 martie 1969, în cadrul unei ceremonii care a ținut numai 10 minute, la Oficiul Consulatului Britanic din Gibraltar, lângă Spania. Evenimentul a avut loc la o săptămână după nunta lui Paul McCartney cu Lina Eastman.

John și Yoko știau deja că nunta lor este foarte importantă pentru presă, așa că au decis să se folosească de faima lor pentru a promova pacea mondială chiar în luna de miere. Aceștia au organizat un “Bed-in pentru pace” între 25 și 31 martie la hotelul Amsterdam Hilton. Aceștia și-au petrecut tot timpul în pat, vorbind cu numeroși reporteri despre beneficiile păcii mondiale.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Dragostea pe care și-o purtau unul altuia a dus la destrămarea carierelor lor

„Într-un fel, eu și John ne-am distrus carierele atunci când am hotărât să începem o relație. Deși nu eram conștienți de asta în acel moment”, a spus Yoko reporterilor de la The Telegraph.

Cum s-a întâmplat asta? Ei bine, fiind un artist de avangardă, Yoko l-a încurajat pe John să încerce sunete mai experimentale, fapt care nu a fost prea apreciat de fanii “The Beatles”. Mai mult, solistul își dorea să fie lângă soția sa în fiecare clipă, chiar și atunci când aceasta mergea la toaletă, iar noua lui obsesie nu îi mai permitea să acorde timp și carierei sale muzicale.

După cum știe toată lumea, Yoko a fost învinuită foarte mult timp că ar fi dus la destrămarea trupei “The Beatles”, deși acest lucru nu era adevărat. Într-un interviu acordat în 2021, Paul McCartney a povestit că John Lennon plănuia de mult timp să părăsească trupa și că ei se așteptau la acest lucru.

John Lennon a ales o carieră solo în luna septembrie a anului 1969.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Au avut parte și de momente de cumpănă

După patru ani de căsnicie, la puțin timp după ce s-au mutat definitiv în Manhattan, John și Yoko au decis să se separe pentru o vreme. Se specula faptul că solistul era invidios pe creativitatea soției sale, dar și că artista devenise sufocată de prezența constantă a soțului ei.

După despărțire, John Lennon s-a mutat în apartamentul său din New York și a început o aventură cu asistenta lor, May Pang. Idila lor a durat 18 luni, timp în care artistul a început să-și recapete inspirația. Yoko Ono nu a fost deloc deranjată de relația soțului ei, ci chiar s-a declarat încântată de asta... cel puțin la începutul idilei. Ea considera că amândoi aveam nevoie de spațiu pentru a-și da seama ce-și doresc cu adevărat de la viață.

În 1973, John a reluat legătura cu fosta sa soție Cynthia și cu fiul lor Julian, datorită partenerei sale de atunci. Mai mult de atât, May și Cynthia s-au împrietenit instant, de la prima lor întâlnire.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Yoko devenea geloasă

În luna decembrie a anului următor, John și May începuseră să își caute o nouă locuință. Mai mult, aceștia ignorau constant apelurile lui Yoko, care devenise din ce în ce mai frustrată de situația respectivă. Artista îi suna constant pe cei doi și încerca să îi controleze, spunându-le cum ar trebui să se comporte, dar și ce să zică presei în timpul interviurilor. Deranjat de gesturile soției sale, John a încetat să îi răspundă acesteia la apeluri. Într-o zi, totuși, cântărețul a ridicat receptorul, iar soția sa l-a rugat să se întâlnească cu ea.

Întâlnirea a avut loc în ianuarie 1974. După ce s-a văzut cu Yoko, John nu a mai ajuns acasă, iar May a început să se îngrijoreze. Aceasta l-a sunat, dar în locul său a răspuns artista, care a înștiințat-o că bărbatul era epuizat după o ședință de hipnoterapie.

În cele din urmă, la scurt timp după, John a reușit să se vadă cu May, dar avea un comportament foarte ciudat. Asistenta credea la vremea aceea că iubitul ei ar fi fost "spălat pe creier" de către soția sa.

Într-un final, John a anunțat-o pe May că se va întoarce la Yoko Ono, dar i-a promis acesteia că se vor putea vedea, ca amanți, în continuare. Cei doi au continuat să se întâlnească până în 1977 și au păstrat legătura până la moartea solistului. May Pang are 72 de ani acum.

Departe de a fi cuplul perfect. Detalii surprinzătoare despre povestea de dragoste dintre John Lennon și Yoko Ono

Din nou împreună, dar nu pentru prea mult timp

John Lennon și Yoko Ono s-au împăcat în 1975. În luna octombrie a aceluiași an, venea pe lume și unicul lor fiu, Sean Lennon. Micuțul lor s-a născut chiar de ziua solistului, mai exact, 8 octombrie. După ce a devenit, din nou, tată, John a luat o pauză de la muzică pentru a-și putea crește copilul. Din păcate, nu s-a putut bucura prea mult timp de cel de-al doilea fiul al său.

După o pauză de cinci ani de la muzică, solistul a hotărât să se întoarcă la cariera sa de compozitor. În ziua de 8 decembrie 1980, la ora 22:50, John și Yoko veneau acasă să-i spună lui Sean noapte bună, după o zi petrecută la studioul de înregistrări. În timp ce se îndreptau spre intrarea clădirii în care locuiau, artistul a fost împușcat de patru ori, în spate de la o distanță foarte mică. Acesta a murit, din păcate, în drum spre spital. Avea doar 40 de ani.

Imediat după ce a fost informată de moartea soțului ei, Yoko Ono a simțit cum lumea ei începe să se destrame. Chiar și așa, a încercat să se mențină puternică pentru fiul ei, care avea doar cinci ani atunci. A cerut spitalului să nu raporteze moartea pentru că își dorea să poată vorbi cu fiul ei înainte.

După tragica moarte a lui John Lennon, artista s-a izolat pentru o lungă perioadă de timp. În anii ce au urmat, a înființat și a participat la numeroase proiecte și evenimente dedicate regretatului ei soț. La momentul actual, Yoko Ono are 89 de ani, iar fiul ei, Sean Lennon are 47.

Asasinul artistului, Mark Chapman execută o condamnare pe viață într-o închisoare din New York și a declarat, în trecut, că l-a ucis pe John Lennon pentru „glorie”. Este pe deplin conștient de fapta pe care a făcut-o și nu consideră că merită iertare. Chiar și așa, în anul 2020 și-a cerut scuze față de Yoko Ono pentru ce i-a făcut iubitului ei soț.

‹ Vezi si