Noi acuzații de rasism la adresa Familiei Regale a Marii Britanii. Ce arată documentele oficiale

Noi acuzații de rasism la adresa Familiei Regale a Marii Britanii. Ce arată documentele oficiale

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Au apărut noi acuzații de rasism la adresa familiei regale din Marea Britanie, după ce în luna martie a acestui an Meghan Markle a dezvăluit, în cadrul interviului pe care i l-a acordat lui Oprah Winfrey, că ar fi existat îngrijorări în privința culorii pielii pe care o va avea băiețelul său, Archie.

În urma unei anchete jurnalistice ample, ziariștii de la The Guardian, au făcut publice mai multe documente care dezvăluie modul în care curtenii reginei au interzis "imigranților de culoare și străinilor" să aibă roluri clericale la Palatul Buchkingham, cel puțin până la sfârșitul anilor 1960. 

familia regala a marii britanii, alaturi de meghan markle si printul harry

Sursa foto: Instagram

Documentele, descoperite în Arhivele Naționale, arată, de asemenea, modul în care reprezentanții familiei regale au negociat clauze controversate - care rămân în vigoare până în prezent - menite să prevină discriminarea rasială și sexuală. Membrii Casei Regale utilizează o procedură parlamentară secretă, cunoscută sub numele de "consimțământul reginei", pentru a influența conținutul legilor britanice. 

Citește și: Tot ce am aflat din interviul lui Meghan și Harry cu Oprah: mărturisirile fără precedent făcute de cei doi sunt tulburătoare

Potrivit acestora, în anul 1968, directorul financiar al reginei i-a informat pe funcționarii publici că "nu poate să numească imigranți de culoare sau străini în roluri clericale la palat", deși oamenilor li s-a dat voie să lucreze pe post de servitori. 

Nu este clar când s-a încheiat această practică. Reprezentanții Palatului Buckingham au refuzat să răspundă la întrebările referitoare la această interdicție, chiar și după ce a fost revocată. Documentele arată că oameni din medii etnice diferite au fost, totuși, angajați în anii '90. Însă înainte de acel deceniu, nu au fost ținute evidențe privind rasa angajaților. 

Regina, scutită de respectarea legilor

În anii 1960, miniștrii britanici au încercat să introducă legi care să facă ilegal refuzul de a angaja o persoană pe motiv de rasă sau etnie. Însă Regina a fost scutită de aceste legi privind egalitatea de mai bine de patru decenii. 

Această scutire nu le-a permis oamenilor care aparțin minorităților etnice și lucrează pentru suverană să poată depune plângeri în fața instanțelor judecătorești, în cazul în care consideră că au fost discriminați. 

documentele care fac referire la acuzatii de rasism la adresa familiei regale din anglia

Sursa foto: The Guardian

Purtătorii de cuvânt ai Casei Regale nu au contestat faptul că Elisabeta a II-a a fost scutită de aceste legi și au explicat că regina are un proces separat prin care audiază acuzațiile legate de discriminare. Cu toate acestea, nu au răspuns atunci când au fost întrebați în ce anume constă acest proces. 

regina elisabeta a II-a, in cadrul unui eveniment, tine in mana un pahar

Scutirea de la lege a fost pusă în vigoare în anii 1970, când politicienii au implementat o serie de legi privind egalitatea rasială și sexuală pentru eradicarea discriminării. Documentele oficiale dezvăluie modul în care oficialii guvernamentali au colaborat îndeaproape cu consilierii reginei cu privire la formularea acestora.

De-a lungul istoriei imperiului britanic, unii membrii ai familiei regale au fost criticați pentru comentariile lor rasiste.  Cel mai recent exemplu este cel petrecut în luna martie a acestui an, când ducesa de Sussex, a susținut că un membru al familiei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la culoarea pielii copilului ei. Cel care a comentat acuzația a fost prințul William, care și-a apărat familia și a declarat că "nu este rasistă". 

"Consimțământul reginei"

Unele dintre documentele descoperite de jurnaliștii de la The Guardian se referă la folosirea "consimțământului reginei", un mecanism parlamentar obscur, prin care suverana acordă Parlamentului permisiunea de a dezbate legile care o afectează în mod personal.

Palatul Buckingham spune că procesul este o simplă formalitate, în ciuda dovezilor convingătoare potrivit căroa regina s-a folosit de influența ei pentru a-i convinge, în secret, pe miniștri să modifice legislația care nu o avantajează.

Documentele dezvăluie modul în care procedura de "consimțământ a reginei" a fost folosită pentru a influența în secret formarea proiectului de legislație privind legăturile rasiale.

În 1968, ministrul de Interne de la acea vreme, James Callaghan, și funcționarii publici din cadrul aceluiași birou, au considerat că nu trebuie să solicite consimțământul reginei pentru ca Parlamentul să dezbată proiectul de lege privind legăturile rasiale, până când consilierii ei nu au fost convinși că acestea nu pot fi folosite împotriva reginei în instanță.

regina elisabeta a II-a, alaturi de james callaghan, in anul 1977

Regina Elisabeta a II-a, alături de ministrul de Interne, James Callaghan, în anul 1977

La acea vreme, Callaghan își dorea să extindă legile privind discriminarea rasială din Marea Britanie, care interziceau discriminarea doar în locurile publice, astfel încât să prevină și rasismul la locul de muncă, spre exemplu atunci când o persoană de altă etnie se ocupa de îngrijirea unei case. 

O propunere cheie a proiectului de lege a fost implicarea Consiliului pentru Relații Rasiale. Membrii săi ar fi acționat pe post de avocați pentru plângerile privind discriminarea și puteau iniția proceduri judiciare împotriva persoanelor sau companiilor care au comis practici rasiste.

În februarie 1968, un funcționar public din cadrul "Home Office", pe nume TG Weiler, a rezumat progresul discuțiilor cu Lord Tryon, cel care era responsabil cu indemnizațiile din venitul public pentru cheltuielile private ale suveranei.

El a scris că Tryon a adus la cunoștință că reprezentanții Palatului Buckingham sunt pregătiți să respecte legea propusă, dar numai dacă au parte de anumite scutiri, similare cu cele pentru persoanele care lucrau în sectorul diplomatic, de a refuza să angajeze pe cineva care nu a locuit în Marea Britanie în ultimii cinci ani. 

Potrivit lui Weiler, Lord Tryon a considerat că personalul de la palat se încadrează într-unul din cele trei tipuri de roluri: "(a) posturi de seniori, care nu erau ocupate printr-un sistem deschis publicului și care probabil ar fi acceptat ca fiind în afara sferei de aplicare a proiectului de lege; (b) funcții clerice sau de birou, la care nu se aplica practica de a numi imigranți de culoare sau străini; și (c) posturi interne obișnuite pentru care persoanele de alte etnii puteau fi luate în considerare, dar în cazul cărora s-ar putea aplica scutirea generală propusă pentru ocuparea forței de muncă domestice".

regina elisabeta a II-a se plimba alaturi de mai mult membri ai staff-ului sau

"Au fost foarte îngrijorați. Dacă legislația propusă se va aplica în cazul familiei reginei, ar putea face posibilă, pentru prima oară, criticarea Coroanei. Mulți au făcut acest lucru până acum, dar trebuie să accepte că acum are o bază diferită față de o dispoziție legală ", a scris Weller. 

Până în luna martie a aceluiași an, reprezentanții de la palat erau mulțumiți cu legea propusă. Un oficial al Ministerului de Interne a menționat că angajații reginei "au fost de acord cu faptul că secretarul de stat avea dreptul să solicite consimțământul reginei de a pune interesul ei la dispoziția Parlamentului în scopul proiectului de lege".

documentele care fac referire la acuzatii de rasism la adresa familiei regale din anglia

Sursa foto: The Guardian

Formularea documentelor este extrem de semnificativă, deoarece sugerează că ministrul de Interne și consilierii acestuia credeau că s-ar putea să nu fie posibil să obțină "consimțământul reginei" pentru ca Parlamentul să dezbată Legea Egalității Rasiale, cu excepția cazului în care monarhului i s-a acordat o scutire.

Ca urmare a acestei scutiri, Comitetul pentru Relații Rasiale, care a primit sarcina de a investiga discriminarea rasială, putea trimite orice plângeri din partea personalului reginei către secretarul de Interne, în loc să le direcționeze către instanțele de judecată. 

Citește și: Semnalele secrete pe care le trimite Regina prin poşetele pe care le poartă

"O persoană de culoare nu a îmbrăcat niciodată haine care prezintă stema regală"

În anul 1970, Guvernul britanic a introdus trei legi pentru a contracara discriminarea rasială și sexuală la locul de muncă. Reclamanții au fost împuterniciți să își trimită cazurile direct în instanțe. Dar personalului din cadrul familiei regale nu i s-a permis să facă acest lucru, din cauza formulării destul de vagi a legii. Oamenii nu și-au dat seama că regina era scutită.

Un funcționar public a dezvăluit că scutirea de la Legea privind Discriminarea Sexuală din 1975 a fost "acceptată pentru personalul de la palat, în mare măsură pentru că nu a selectat în mod explicit persoanele care se încadrau în excepția specială și care au fost angajate personal de Majestatea Sa".

Scutirea de la lege a fost extinsă până în prezent, iar în anul 2010, Legea Egalității a înlocuit Legea privind Legăturile Rasiale din 1976, Legea privind Discriminarea Sexuală din 1975 și Legea Egalității de Salarizare din 1970. Însă ani de zile au existat critici la adresa familiei regale cu privire la faptul că sunt angajate prea puține persoane care fac parte din categoriile etnice minoritare. 

regina elisabeta a II-a, alaturi de mai multi membri ai staff-ului sau

Sursa foto: Instagram

În 1990, jurnalistul Andrew Morton a scris un articol în Sunday Times: "o persoană de culoare nu a îmbrăcat niciodată haine care prezintă stema regală" și "chiar și în rândul personalului clerical și intern, există doar câțiva oameni care fac parte din minoritățile etnice".

Anul următor, expertul regal Philip Hall a publicat o carte, numită "Royal Fortune", în care citează o sursă apropiată reginei care confirmă că nu există curteni de culoare prezenți în rangurile înalte de la palat. În 1997, reprezentanții de la Buckingham au declarat, pentru publicația The Independent, că nu iau în considerare o politică oficială de monitorizare a numărului de angajați pentru a asigura șanse egale între aceștia.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a spus: "Familia regală și suverana respectă prevederile legii egalității, în teorie și în practică. Acest lucru se reflectă în politicile, procedurile și practicile privind diversitatea, incluziunea și demnitatea la locul de muncă din cadrul familiei regale. Orice reclamație care poate fi adusă în temeiul actului va urma un proces formal". Cu toate acestea, el a evitat să răspundă atunci când a fost întrebat dacă regina este nevoită să respecte acest act legislativ. 

Surse foto: Instagram

Articolul urmator
Viața lui Mihai Găinușă, o poveste marcată de sacrificii: „Am pus munca înaintea familiei”
Viața lui Mihai Găinușă, o poveste marcată de sacrificii: „Am pus munca înaintea familiei”
Ce membru al familiei Addams esti?
Incepe quiz
Ce membru al familiei Addams esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.