×
swipe
Este o figură influentă peste hotare Este o figură influentă peste hotare
↓ citeste mai jos ↓
9 / 9
Vezi si »

Alte subiecte care te-ar putea interesa

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

Începutul carierei

La fel ca majoritatea copiilor, avea o energie debordată, iar în pauzele de la școală, Nadia Comăneci și prietenii ei executau roata și alte mișcări de gimnastică la locul de joacă. În mod normal, unii părinți nu ar fi băgat de seamă jocurile copiilor, însă nu a fost și cazul mamei Nadiei, care a observat că fiica ei are talent și a decis să o ducă să viziteze o sală de antrenament din oraș. Sala sportivă fusese deschisă chiar de celebru antrenorul maghiar de gimnastică Bela Karolyi.

Într-o după-amiază antrenorul a observat-o pe Nadia la locul de joacă și a văzut cum execută perfect roata și alte mișcări atletice. A știut în acel moment că trebuie să afle mai multe despre ea. Simțind din prima că Nadia are un talent înăscut a mers în școală pentru a o căuta. Știa că nu poate pierde o astfel de oportunitate. A mers din clasă în clasă întrebând dacă există vreun copil care vrea să încerce să practice gimnastica. Una dintre fetițe a răspus: "Eu vreau!". "A fost un moment important din viața mea.", a declarat Bela Karolyi pentru Sports Illustrated, în urmă cu ceva timp. Fetița aceea s-a dovedit a fi chiar Nadia Comăneci.

La vârsta de doar cinci ani Nadia Comăneci a fost selecționată de antrenorul Marcel Duncan și a fost legitimată la echipa AS Flacăra Onești. Numele echipei îi era parcă predestinat sportivei care, într-o zi, avea să uimească lumea gimnasticii și să devină cunoscută la nivel internațional.

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

Primii pași către succes

Crescând într-o țară ce se afla sub regim comunist la acea vreme și în care se punea accentul pe disciplină și succes, copilăria Nadiei Comăneci nu a fost deloc ușoară. Și-a petrecut șapte, opt ore pe zi în sala de sport, timp în care executa mișcările cu o precizie aproape robotică. Însă pentru campioană sala de sport reprezenta sanctuarul ei, locul unde putea să scape de România și de economia în prăbușire, dar și de modul de viață sumbru și sărăcăcios. În afara sălii de gimnastică Nadia Comăneci era doar un număr din sistem, dar în adâncul sufletului era o adevărată stea. 

Din 1971, de la vârsta de 10 ani, Nadia Comăneci a fost antrenată de Bela Karolyi, dar și de soția lui, Marta Karolyi, iar un an mai târziu a reușit să obțină primul titlu de campioană națională. Încet, dar sigur, orele de practică, dar și răbdarea Nadiei au început să dea roade. "Am făcut mereu mai mult decât îmi cereau ei și mă gândesc când Bela obișnuia să spună 'astăzi facem cinci rutine pe bârnă' eu făceam șapte. Așa că făceam mereu mai mult decât îmi cerea el. Nu mă deranjează să lucrez din greu și nu mă plâng dacă o fac.", a declarat în trecut Nadia Comăneci, pentru Euronews.

În 1974, la vârsta de 12 ani, sportiva a bifat primul mare succes de peste hotare, reușind să câștige primul loc la secțiunea individual compus, la concursul "Cupa Prieteniei", din Republica Democrată Germană. În 1975, la vârsta de 13 ani, Nadia Comăneci a câștigat trei medalii de aur și una de argint în cadrul Campionatelor Europene de la Skien din Norvegia. Tot atunci a fost numită "Atleta Anului" de agenția de știri Associated Press. 

În 1976, la vârsta de 14 ani, Nadia Comăneci a dominat și la American Cup, o competiție de gimnastică ce prezenta talente de top la nivel internațional. Aceea a fost rampa ei de lansare către lumea profesionistă a gimnasticii.

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

Momentul istoric - 7 note de 10 la "Olimpiada Nadiei"

La doar patru luni de la competiția din America Nadia Comăneci a plecat în Canada, alături de delegația României, pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Montreal. Sportiva, pe atunci în vârstă de 14 ani, a ținut milioane de telespectatori cu sufletul la gură în timp ce și-a executat exercițiile.

Nu s-a clătinat, nu s-a împiedicat, nu a existat nici măcar o singură greșeală în execuția Nadiei, iar acest lucru a făcut-o să primească primul zece.

Oamenii au urmărit cu sufletul la gură mișcările grațioase și precise ale Nadiei, în timp ce asistau la un moment istoric. Inițial, pe tabloul de note apăruse nota 1.00, pentru că acesta nu era programat pentru a afișa numărul 10.00. Apoi, organizatorii competiției și-au dat seama că este o eroare și au reușit să afișeze nota ce reflecta execuția perfectă a sportivei din acea zi.

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

Eroină națională

În total, Nadia Comăneci a primit șapte note de zece, trei medalii de aur, una de argint și două de bronz. Olimpiada de la Montreal a fost denumită "Olimpiada Nadiei". Nadia Comaneci a primit premiul "Atleta Feminină a Anului", în 1976 și a fost numită "Personalitatea Sportivă a Anului" de către BBC.

La revenirea în România, Nadia Comăneci a primit din partea compatrioților titlul de "Erou al muncii socialiste" și medalia de aur "Ciocan și Seceră". Președintele român și șeful Partidului Comunist, Nicolae Ceaușescu, fiind cel care i-a acordat personal onorurile.

Devenise un model pentru toată lumea, chipui ei fusese printat pe ștampile, tricouri sau afișe și toată lumea voia să fie ca ea. Nadia Comăneci devenise un simbol al succesului, într-o țară în care individualismul lipsea cu desăvârșire. În ciuda gloriei în care se scălda, la scurt timp, viața campioanei avea să ia o turnură nefericită.

La un an de la triumful olimpic, Nadia Comăneci a fost transportată de urgență la spital. "M-am bucurat pentru că nu trebuia să merg la sală.", a mărturisit Nadia Comăneci, pentru revista Life.

Vestea a făcut înconjurul lumii - Nadia Comăneci - chipul dulce și angelic de la Jocurile Olimpice de la Montreal a încercat să se sinucidă după ce a băut înălbitor. Celebritatea și presiunea socială probabil au fost prea mult pentru ea. A urmat o perioadă de recuperare, mai ales mentală, în care Nadia Comăneci acumulase multe kilograme, fapt ce a împiedicat-o să mai participe la competiții.

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

Anul retragerii

La patru ani de la momentul istoric de la Montreal, Nadia Comăneci s-a reunit cu antrenorul ei, Bela Karolyi, pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Moscova, acolo unde a reușit să își facă revenirea. A obținut două medalii de aur și două de argint, însă rezultatele sale excelente au fost umbrite de mai multe controverse. S-a spus atunci că sportivele ruse, din țara gazdă, au fost favorizate, iar Nadia a primit puncte în minus pe nedrept. Bela Karolyi a susținut că jurații aveau "un aranjament pentru a-i da note mici Nadiei", scrie Sports Illustrated.

În 1980, Imediat după revenirea în țară, Nadia Comăneci a anunțat că se retrage din activitatea competițională, la vârsta de 19 ani. Între anii 1984 și 1989 a fost membră a Federației Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români.

Citește și: Arnold Schwarzenegger se antrenează cu Nadia Comăneci! Vezi filmarea incredibilă!

Statul român a profitat de numele Nadiei pentru a câștiga bani, iar membrii partidului comunist au decis ca sportiva să fie scoasă de sub tutela antrenorului său. Bela Karolyi a decis atunci să se întoarcă în America. "Viața mea s-a schimbat drastic după plecarea lui Karolyi.", a spus Nadia, pentru The Guardian. 

"Nu mai aveam voie să călătoresc în afara României. Ori de câte ori Federația de Gimnastică mă punea pe o listă pentru a călători în turnee, lista revenea cu numele meu tăiat. Am fost oprită să câștig orice sumă mică de bani și nu mai puteam să îmi ajut familia. Am început să mă simt ca o prizonieră. În realitate, am fost întotdeauna așa...", a mai povestit Nadia Comăneci, conform sursei citate. 

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

A decis să plece definitiv din România

Relația Nadiei Comăneci cu Nicu Ceaușescu, fiul celor doi dictatori, a fost intens discutată și blamată. Mama sportivei a susținut atunci că tânărul a profitat de inocența campioanei, pe când avea doar 17 ani, pe când alte voci susțineau că cei doi au avut o relație pasională, cu multe desfrâuri și cheltuieli fastuoase.

În paralel, zeița de la Montreal, ar fi avut o legătură și cu Ștefan Bănică Jr., ce îi trimitea frecvent scrisori de iubire. Una dintre acestea datează din anul 1988: "Ce să fac dacă te iubesc? Greșeala e de ambele părți. Eu sunt nerăbdător și vreau totul, iar tu te complaci. Pune mâna și scrie tot ce e cu securiștii ăștia, ce se întâmplă, de cine să mă feresc, scrie! Dau ortul popii sau iau bătaie, dar măcar să știu pentru ce. Nu îți cade mâna dacă dai un telefon.", se arăta în scrisoare, conform Adevărul.

Nadia Comăneci a confirmat relația, la Europa FM, când a spus: „Am fost prieteni, într-adevăr. Nu făceam nimic ieşit din comun, decât să ieşi cu cineva la un film, la magazin, să te plimbi pe stradă sau să mergi în parc, asta făceam.”

Ștefan Bănică Jr. chiar ar fi primit o bătaie soră cu moartea din partea gărzilor de corp ale lui Nicu Ceaușescu, atunci când fiul cel mare al dictatorilor ar fi aflat despre faptul că Nadia a rămas însărcinată cu el. Se întâmpla în 1987, scrie Libertatea.ro.

Constantin Panait, un alt fost partener al gimnastei, care i-a fost și manager o bună perioadă, a confirmat legăturile ei amoroase atât cu artistul, cât și cu fiul dictatorilor. 

„Din ce știu eu, Nadia a stat cu Nicușor Ceaușescu câțiva ani. O suna Nicu, de la Sibiu, și-i spunea atât: “Hai!”. Imediat apărea mașina în fața casei, ea se urca și mergea acolo. Norocul ei era că, în multe cazuri, până ajungea, Nicușor adormea din cauza alcoolului, iar ea cobora în cramă, își făcea provizii cu de toate și se întorcea la București.

Prin 1987, când Nadia era și cu Nicu, dar și cu Ștefan Bănică Jr., a ieșit un scandal uriaș la restaurantul Odobești din București, că aflase Nicușor că Nadia rămăsese însărcinată cu Bănică. Așa că a trimis gărzile de corp, care au rezolvat situația.

Securiștii lui Nicușor au venit peste Bănică și i-au dat o bătaie cruntă. Săracul de el, era plin de sânge. La Odobești, că acolo cânta taică-su și venise la el în vizită cu George Mihăiță. Nadia a făcut avort imediat. Pentru mine e clar că ea se gândea la altcineva până să ajungem în Statele Unite.”, a povestit Constantin Panait pentru Libertatea, potrivit site-ului romaniatv.net.

Însă reputația Nadiei Comăneci a fost pătată și mai mult când au apărut detalii cu privire la omul care avea să o elibereze de sub jugul comunist, Constantin Panait. Există multe variante despre modul cum s-au întâlnit cei doi, fie la o petrecere, fie că a fost un prieten de familie al Nadiei. Indiferent de modul în care cei doi au ajuns să se cunoască, relația lor a părut scandaloasă încă de la început. Când Nadia Comăneci a fost întrebată dacă știa că bărbatul este căsătorită, ea a răspuns: "Da, și ce?" Acest răspuns nu a fost privit cu ochi buni.

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

"Închisoarea" din America

Tot Constantin Panait a fost și cel care a orchestrat fuga Nadiei Comăneci din România. În noiembrie 1989, Nadia Comăneci a trecut ilegal granița româno-maghiară, ajutată de bărbat, și a solicitat azil politic guvernului Statelor Unite ale Americii. Gestul său a șocat pe toată lumea și a avut un impact chiar și asupra imaginii soților Ceaușescu pe scena internațională. "Ne-am poticnit și ne-am târât de multe ori prin bălți și noroi.”, și-a amintit Nadia, conform LA Times. "Plecarea însemna că am dispărut. Nu mă puteam întoarce. Nu i-am spus mamei mele.", a mai povestit campioana, pentru Daily Mail. 

Ajunsă în America salvatorul ei s-a transformat în omul care avea să îi facă cel mai mult rău. "Când am venit în Statele Unite, acest bărbat m-a ținut de parcă aș fi fost într-o închisoare. Nu m-a lăsat să sun pe nimeni. Nu mi-am putut apela familia în România. Știam că ceva nu este în regulă". Izolată de lumea exterioară, viața Nadiei Comăneci a luat, din nou, o turnură neașteptată.

Constantin Panait a preluat atunci controlul total asupra a tot ce făcea Nadia Comăneci și a amenințat-o că o va deporta înapoi în România, în cazul în care va dezvălui oricare dintre abuzuri.  Bărbatul a abuzat-o atât fizic, cât și mental și probabil sexual. "Eram într-o țară liberă. Dar nu eram liberă cu adevărat... M-a folosit pentru bani", a declarat Nadia, pentru The Guardian.

Constantin Panait a ținut-o pe Nadia izolată și i-a interzis să comunice cu oricine. A fost cel care a împiedicat-o să vorbească cu prietenii săi din lumea sportului, dar și cu vechii ei antrenori, Bela și Marta Karolyi. "Nu pot să explic ceea ce am simțit. Plângeam tot timpul. Mi-am dorit mereu să-l văd (n.r. pe Bela Karolyi), dar Panait nu mi-a permis. A fost un coșmar.", a declarat sportiva, pentru Chicago Tribune.

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

Luminița speranței

În cele din urmă, a apărut o lumină la capătul tunelului: Alexandru Stefu, un român care locuia în Montreal, implicat în comunitatea sportivă de acolo și prieten cu Bela Karolyi. Fostul antrenor al Nadiei simțise că sportiva are probleme, astfel că i-a cerut lui Alexandru Stefu să îl contacteze pe Constantin Panait. Bărbatul avid după bani și dornic să profite în continuare de pe urma celebrității Nadiei Comăneci a acceptat să se întâlnească cu Alexandru Stefu. Următoarea zi, Constantin Panait a fugit cu suma de 150.000 de dolari, bani câștigați cu greu de sportivă. 

Nadia Comăneci și-a petrecut următorii ani din viață în SUA, promovând linii vestimentare pentru gimnaste, lenjerie sportivă, echipament de aerobic, dar și rochii de mireasă. În 1994, s-a logodit cu gimnastul american Bart Conner și s-a întors în România pentru prima dată de la plecarea sa. Nadia Comăneci și Bart Conner s-au căsătorit în România în luna aprilie a anului 1996. 

"Nu am crezut niciodată că voi locui aici, căsătorită cu un bărbat american, care stă în Oklahoma”, a spus Nadia în sala de judecată, scrie Arizona Daily. Acestea au fost primele ei cuvinte după ce a devenit cetățean american. Nadia și soțul ei, Bart Conner, au împreună un fiu, pe nume Dylan, și lucrează împreună la agenția de gimnastică pe care o dețin în SUA. 

Totul despre zeița de la Montreal: cele mai importante momente din viața Nadiei Comăneci

Este o figură influentă peste hotare

Nadia Comăneci este membră a Hall of Fame din Oklahoma Sports. În prezent, cea mai mare satisfacție a ei - în afară de fiul ei - este să ajute oamenii prin intermediul unor organizații caritabile pe care le deține, și anume Special Olympics și Muscular Dystrophy Association.

Campioana noastră este în relații bune cu multe personalități din lumea întreagă. Una dintre cele mai apropiate prietene ale Nadiei Comăneci este Katie Holmes, fosta soție a lui Tom Cruise. Printre apropiații celebrii ai gimnastei se numără Prinţul Albert de Monaco, Arnold Schwarzenegger, George Clooney, legendarul Pele, Bill Clinton, fostul preşedinte al Americii, Regele Gustav al Suediei, David Beckham, Muhammad Ali, considerat cel mai bun pugilist al tuturor vremurilor sau Nelson Mandela, fost preşedinte al Africii de Sud.

Când marea campioană a împlinit frumoasa vârsta de 61 de ani, a făcut o declarație-manifest, prin care a mărturisit ce a însemnat pentru ea să își dedice viața sportului pe care l-a iubit încă din copilărie.

"Nu consider că mi-a fost furată copilăria și adolescența, din moment ce e singura viață pe care am cunoscut-o și pe care vreau să o duc. Îi voi fi întotdeauna recunoscătoare mamei mele, ea este cea care m-a dus într-o zi la sală. Altfel aș fi avut o existență normală și mult mai puțin interesantă. Nu am niciun regret și nici nu am avut. Priviți ce înseamnă viața mea: tot ce mi s-a întâmplat mi-a permis să fiu acolo unde sunt azi. Sigur, am avut momente dificile, ca oricine, dar am trecut peste aceste încercări, pentru că mă straduiesc mereu să fiu pozitivă și să iau ceea ce este mai bun din ce ni se întâmplă. 73 a fost numărul meu de concurs, 7x3=21, reprezentând a XXI-a ediție a JO, la Montreal. Am luat șapte note de zece, trei medalii de aur. 7+3=10", a declarat Nadia Comăneci, pentru ziarul Le Monde.

‹ Vezi și