swipe

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

Își dorea să devină preot

Liam Neeson s-a născut în ziua de 7 iunie 1952, în Ballymena, Irlanda de Nord. El a mai avut alte trei surori, iar părinții săi au fost Kitty și Barney Neeson. Mămica era bucătăreasă la școală, iat tatăl său custode. Cuplul și-a crescut copiii cu mare devotament, într-un cămin strict, după "legile" bisericii. Educația primită din partea părinților a avut un rol important în copilăria actorului, influențându-i perspectivele viitoare de viață.

"Am fost crescut catolic în Irlanda, așa că biserica a figurat destul de mult în gospodăria noastră. Am fost băiat de altar când eram copil și am avut fantezii timpurii de a fi preot timp de câteva luni", a spus el pentru CNN.

Orașul în care a crescut actorul era în mare parte protestant, iar cele două credințe nu se îmbinau în acea perioadă istorică. Astfel că băiețelul de altă dată a fost nevoit să se descurce într-o epocă violentă, care, din păcate, a lăsat multe victime în urma sa.

"Nu a fost ușor să trăiești în Irlanda de Nord în anii '50 și '60", a mai povestit el.

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

Prima întâlnire cu boxul

Cu mult înainte de a deveni vedetă, Liam Neeson a visat să devină atlet profesionist. La vârsta de 9 ani, el s-a alăturat unui club local de box, care era condus de preotul paroh al familiei sale.

"Avea două perechi de mănuși de box vechi, vechi și vechi și o carte despre cum să boxezi. A început de la prima pagină... și apoi, șase ani mai târziu - spun asta cu multă, multă mândrie - a început să ghideze clubul nostru pentru a deveni unul dintre cele mai bune cluburi din Irlanda", a declarat Neeson pentru HuffPostUK.

Starul a început să concureze la 11 ani și, la vremea aceea, visa să calce pe urmele lui Muhammad Ali, pe care l-a și întâlnit între 1981 și în 2011. Chiar și așa, la 16 ani, după ce a fost rănit, acesta a hotărât să se concentreze pe altceva.

"A fost poate aproape de ultima mea luptă. Cred că aveam 16 ani. De fapt, am câștigat meciul, dar am ieșit din ring și, evident, aveam o comoție, pentru că antrenorul meu mi-a spus să cobor jos și să mă dezbrac și alte chestii, iar eu nu-mi dădeam seama ce înseamnă jos. Îmi amintesc că m-am gândit că trebuie să ies din asta. Nu mai este confortabil", a declarat el pentru ESPN.

Ulterior, după ce și-a încheiat socotelile cu boxul, Neeson a încercat să progreseze în fotbal. Nu i-a ieșit, din păcate, și a renunțat curând la această idee. La vremea aceea, studia fizica și informatica la Universitatea Queen din Belfast.

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

A renunțat la facultate

În 1972, starul cu origini irlandeze hotărăște, oficial, să renunțe la facultate, dar a primit un doctorat onorific din partea instituției vreo patru decenii mai târziu. După ce a renunțat la studii, acesta a avut parte de multe locuri de muncă de-a dreptul ciudate.

"Am fost șofer de stivuitor la o fabrică Guinness din orașul meu natal, cu un tip care putea face un stivuitor să vorbească. Era atât de genial în ceea ce făcea; eu eram ucenicul", a povestit el pentru Metro UK.

Ulterior, artistul a lucrat și ca profesor, însă a avut parte de un eveniment traumatizant în acea perioadă. Unul dintre elevii săi l-a amenințat cu un cuțit. Neeson a reacționat și l-a lovit pe băiat, lucru pe care îl regretă și în prezent.

"Iar acest copil anume nu voia să se liniștească și voia să deranjeze întreaga clasă, știți? Așa că m-am dus la el și l-am rugat să părăsească sala de clasă și să stea afară, iar următorul lucru... a scos un cuțit spre mine. Iar reacția mea imediată a fost să-l lovesc, ceea ce nu ar fi trebuit să fac. Dar m-am simțit amenințat, așa că l-am lovit."

După acest incident, starul și-a dat seama că trebuie să își schimbe, din nou, profesia.

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

A trecut pe lângă moarte

În anul 2000, Liam Neeson era cât pe ce să moară, după ce a dat cu motocicleta sa Harley Davidson din '89 peste o căprioară. Atunci, avea 48 de ani și se afla în apropierea casei sale din nordul New Yorkului. Acesta a fost aruncat de pe motocicletă, însă, din fericire, un trecător a fost în preajmă și a văzut ceea ce s-a întâmplat. Ulterior, actorul a fost transportat la spital.

"Neeson, în vârstă de 48 de ani, care purta cască de protecție, a fost aruncat de pe motocicletă și a aterizat într-un mal de pământ chiar înainte ca motocicleta să se izbească de un copac", se arată într-un comunicat.

"Nu trebuia să rezist toată noaptea....când m-au dus la spital și mi-au dat morfină, ugh, m-am gândit: "Așa vreau să mor, cu un borcan mare din chestia asta".

Apoi, când îți dau acea perfuzie pe care ți-o administrezi singur la fiecare șase minute ... Știam că sunt dependent, pentru că număram acele nenorocite de perfuzii, secundele până când puteam apăsa acel buton, și era instantaneu, acel sentiment.", a povestit vedeta despre acel moment.

Din fericire, Neeson a reuși să depășească și această luptă, însă substanțele îi alimentează, în continuare, temerile.

"Este un virus. Un adolescent poate să o ia și dintr-o dată poate fi dependent, iar asta îi schimbă viața și pe cea a familiei pentru totdeauna. Asta este îngrijorarea mea constantă", a mai zis el.

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

Moartea sfâșietoare a Natashei Richardson

Cea mai mare tragedie din viața lui Liam Neeson a avut loc în luna martie 2009. Atunci, soția sa, actrița Natasha Richardson, câștigătoare a premiului Tony, a murit după ce s-a accidentat într-o stațiune de schi din Canada, în timpul unei vacanțe.

Vedeta lua lecții de schi în stațiunea Mont Tremblant din Quebec și a căzut pe o pârtie pentru începători. Aceasta s-a lovit grav la cap căci nu purta cască de protecție și "inițial părea să se simtă bine și a glumit pe seama căzăturii, dar patrula de schi a insistat să meargă la un medic".

Ea a refuzat îngrijirile medicale imediat după căzătură, însă a ajuns rapid pe mâna doctorilor. La scurt timp după accident, aceasta și-a dat ultima suflare pe patul de spital. De atunci, viața lui Neeson s-a schimbat complet.

Atunci când soția sa a căzut, actorul filma pentru Chloe în Toronto. Imediat cum a aflat ce s-a întâmplat, s-a dus să aibă grijă de soția sa. Din păcate, atunci când a ajuns la spital, acesta a aflat că era în moarte cerebrală. Ulterior, a luat decizia de a-i scoate suportul vital, însă i-a donat trei dintre organe altor persoane suferinde.

"Ea ține în viață trei persoane în acest moment ... Cred că ar fi foarte încântată și mulțumită de asta", a povestit el.

După moartea soției sale, Neeson s-a luptat cu durerea sa și cu un "sentiment profund de instabilitate ... ca o masă cu trei picioare". Cei doi s-au căsătorit în 1994, după ce au jucat pe Broadway într-o reluare a piesei Anna Christie, și au împreună doi băieți, pe Micheál (27 ani) și Daniel (26 ani)

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

A urmat o serie de teste din partea sorții

După moartea soției sale, Liam Neeson a mai avut parte de numeroase teste din partea sorții. Acesta nu a putut accepta niciodată decesul Natashei Richardson, motiv pentru care, o vreme, a preferat să se comporte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Imediat după ce și-a îngropat partenera, starul s-a întors platoul de filmare din Toronto pentru a filma "Chloe".

"Moartea ei nu a fost niciodată reală. Încă nu este într-un fel", a declarat el în 2014.

Într-un interviu acordat revistei GQ în același an, el a dezvăluit că a început să "bea prea mult" după ce și-a pierdut soția, așa că a ales să renunțe la ea în anul 2013.

Fiind un catolic devotat, actorul a reușit, din fericire, să nu-și piardă credința după acea mare tragedie. El vorbit despre asta în timpul unui interviu, în urmă cu câțiva ani:

"Adică, nu practic. Dar nu este departe de mine. Și am credință în puterea teatrului, care este destul de asemănătoare - un corp de oameni care vede cum se pune în scenă ceva.

Are cel puțin 4.000 de ani vechime; văd cum asta poate mișca oamenii și schimba atitudini, puterea. Cred în această credință. De când soția mea a murit, cred în viața de apoi? Nu știu".

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

Viața fiului său a luat-o "la vale"

Fiul cel mare al lui Liam Neeson, Micheál Neeson, avea doar 13 ani când femeia care i-a dat viață a murit. El a avut o reacție întârziată la tragedia care avea să îi schimbe viața pentru veșnicie.

"Bineînțeles, când s-a întâmplat a fost devastator. Dar în mintea mea, în subconștient, fie am împins-o afară, fie am depozitat-o adânc în mine. Și astfel, în următoarea săptămână am fost ca și cum aș fi spus: "Bine, să-mi continui viața"", a povestit el.

Și totul a mers bine până în primăvara anului 2014, atunci când "lucrurile au început să se ducă la vale". În cele din urmă, tânărul a hotărât să renunțe la petreceri și a căutat tratament la o instituție din Utah. 

La sfârșitul anului 2018, Micheál i-a adus un omagiu mamei sale schimbându-și numele de familie din Neeson în Richardson. Bunica sa, Vanessa Redgrave, laureată cu Oscar, a fost foarte încântată de decizia sa.

"A vrut să-și țină mama aproape de el - pentru că a fost o actriță remarcabilă. Absolut remarcabilă", a declarat ea pentru Daily Mail.

În anul 2020, Liam Neeson și fiul său Micheál, care este și el actor, au colaborat împreună pentru filmul "Made in Italy".

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

Nepotul său a murit după ce a căzut în gol

Liam Neeson a primit o altă lovitură atunci când nepotul său, Ronan Sexton, a murit la doar 35 de ani. Bărbatul a căzut în gol, după s-a urcat pe o cabină telefonică de pe Brighton Pier și și-a pierdut echilibrul. Tragedia a avut loc în anul 2014, însă acesta și-a dat ultima suflare cinci ani mai târziu, în 2019. Deși a primit îngrijire specială, nu a mai avut prea mult timp de trăit din cauza rănilor suferite atunci.

"Familia este foarte retrasă și este foarte supărată, după cum vă puteți imagina, a fost devastator pentru ei", a declarat o sursă pentru o publicație străină, la vremea aceea.

Tragica poveste de viață a lui Liam Neeson

A fost acuzat că este rasist

În anul 2019, actorul a dat startul unei adevărate controverse după ce a povestit o altă întâmplare din viața sa. Acesta ar fi vrut să atace mai multe persoane în urmă cu 40 de ani, după ce a aflat că una dintre prietenele sale a fost violată.

"Am întrebat-o dacă știa cine a fost? Nu. Ce culoare aveau? A spus că era o persoană de culoare. Am mers în sus și în jos prin zone cu mai multe cluburi, sperând că voi fi abordat de cineva - mi-e rușine să spun asta - și am făcut-o timp de poate o săptămână, sperând că vreun 'negru nenorocit' va ieși dintr-un pub și se va lua de mine pentru ceva, știți? Ca să-l pot... ucide.", a declarat el.

Comentariile cu tentă rasistă ale artistului au devenit imediat virale și i-au adus numeroase critici în mediul online și nu doar. Chiar și așa, starul a mărturisit, ulterior, pentru Good Morning America, că nu este rasist și că a căutat ajutorul unui preot.

‹ Vezi si