Shirley Jane Temple s-a născut în data de 23 aprilie 1928, în Santa Monica, California, Statele Unite ale Americii. Mama sa, Gertrude, i-a observat potențialul încă pe când era doar o copilă, iar la doar trei ani a și înscris-o la o școală de dans. Sigur, decizia sa nu a fost în întregime altruistă, căci Gertrude însăși își dorise să devină dansatoare și, din păcate, eșuase la vremea ei. Din fericire pentru ea, copilul său minune avea să izbândească acolo unde ea nu a putut și chiar să o facă mândră cu realizările sale.
View this post on Instagram
Shirley a fost descoperită de producătorii de la Educational Films Corporation chiar la școala de dans, iar în anul 1932, la doar cinci anișori, își făcea marele debut în cinematografie. Atunci, a fost distribuită într-o serie de scurtmetraje numită "Baby Burlesks", în care copiii jucau rolurile satirice ale adulților. În acel context, a avut parte de primul ei sărut pe ecran, tot la cinci ani.
Se pare, totuși, că situația de pe platoul de filmare de la "Baby Burlesks" nu era una ideală pentru actorii minori. Atunci când unul dintre ei se comporta urât, era trimis să stea pe un bloc de gheață într-o cabină de sunet neagră. Bineînțeles, și actrița americană a avut parte de o astfel de pedeapsă, care i-a dictat, mai apoi, parcursul vieții. Chiar și așa, în autobiografia ei se arată faptul că aceasta nu consideră că faimoasa cutie neagră a afectat-o psihic pentru veșnicie. Să fie oare adevărat?
"Lecția sa de viață, totuși, a fost profundă și de neuitat. Timpul înseamnă bani. Timpul irosit înseamnă bani irosiți, care înseamnă probleme.", ar fi zis ea, în trecut.
Rolurile lui Shirley Temple din "Baby Burlesks" au atras atenția celor de Fox Film Corporation, care s-a unit cu Twentieth Century Pictures, formând 20th Century-Fox, în 1935. După ce a văzut un episod din "Frolics of Youth", un alt serial în care a apărut micuța actriță, Jay Gorney a rămas impresionat de talentul ei. Astfel că, a aranjat tot ce a trebuit pentru ca fetița de atunci să dea o audiție pentru "Stand Up and Cheer", în decembrie 1933.
View this post on Instagram
Bineînțeles, Shirley a obținut rapid rolul și a semnat un "contract garantat de două săptămâni, cu 150 de dolari pe săptămână". Până la sfârșitul lunii, contractul ei a primit o prelungire de un an, precum și posibilitatea de continuare pentru încă șapte ani.
"Stand Up and Cheer!", care a apărut în 1934, a fost primul mare film de cinema al lui Temple, iar până la sfârșitul anului, a primit și rolul principal din"Little Miss Marker".
Ulterior, în același an, a apărut în alte câteva filme, dar musicalul "Bright Eyes", care a fost scris special pentru ea, este cel care a propulsat-o pe culmile succesului. Cântecul interpretat în musical, "On the Good Ship Lollipop", a devenit cel mai popular al ei.
Între anii 1935 și 1938, artista a fost cea mai mare atracție de la Hollywood, eclipsând vedete precum Bing Crosby și Clark Gable. Filmul "Curly Top", care a apărut în iulie 1935, a obținut încasări de 1,1 milioane de dolari, motiv pentru care se consideră faptul că Temple este cea care a salvat 20th Century Fox de la faliment.
În mijlocul Marii Depresiuni (criza economică dintre anii 1929-1933), președintele Franklin D. Roosevelt a menționat că micuța avea puterea de a ridica moralul tuturor americanilor și a numit-o "Little Miss Miracle" (în traducere: "Micuța Domnișoară Miracol").
Dickie Moore, un alt copil-vedetă al acelei perioade, a spus despre actriță că putea "să-i facă pe oameni să creadă, chiar și numai pentru 90 de minute, că nu există probleme în lume".
În anul 1935, Shirley Temple a primit primul ei Oscar pentru interpretarea din "Bright Eyes". În plus de asta, a primit un Juvenile Academy Award, adică un Oscar pentru copii, "ca o recunoaștere a contribuției sale remarcabile în divertismentul ecranizat în 1934".
Premiul respectiv a fost creat pentru ca artiștii copii să nu fie nevoiți să concureze împotriva celor mari și a fost oferit celor cu vârste cuprinse între șase și 18 ani. El putea fi acordat pentru un anumit film sau pentru activitatea generală pe parcursul unui an, așa cum se întâmpla în cazul lui Temple.
Oscarurile pentru copii erau cam de jumătatea mărimii Oscarurilor pentru adulți, lucru care nu a fost deloc apreciat de micuța actrița. Ea considera că ar fi trebuit să primească un premiu de mărime normală, ca recunoaștere a ceea ce a reușit să construiască mulțumită talentului ei.
Totuși, atunci când a primit statueta, copil fiind, a zis că: “E draguță, dar e prea grea. N-o să mă pot juca cu ea. N-aveți altă păpușă, mai mică?“
După aceste eveniment, după cum era de așteptat, Shirley Temple a devenit tot mai populară, motiv pentru care au fost create numeroase produse care îi poartă numele sau care i se asemănau. Vorbim aici despre pelerine de ploaie, rochii, accesorii, o păpușă și chiar o băutură.
Păpușă Shirley Temple a fost produsă de Ideal Novelty and Toy Company. Jucăria, anunțată oficial în octombrie 1934, a fost îmbrăcată într-o rochie cu buline, asemănătoare cu cea purtată cândva de artistă în "Stand Up and Cheer!".
În anul 1935, vânzările păpușii Shirley Temple au reprezentat aproape o treime din toate vânzările de păpuși, chiar dacă ea costa de trei ori mai mult decât cele fără licență.
Băutura Shirley Temple este, de asemenea, denumită după copilul-vedetă. Totuși, actrița însăși nu era un fan al băuturii respective, considerând că era prea dulce pentru gustul ei. Ulterior, ea a refuzat mai multe oferte de a-și licenția numele pentru cocktail, menționând că nu-i place ideea de cocktailuri. Nu voia nici să le reprezinte pe cele nonalcoolice, pentru copii.
Până în 1935, starleta câștiga 1.000 de dolari pe săptămână doar din comercializare, iar până în 1936, redevențele sale din licențiere depășeau 200.000 de dolari. Din păcate, nu s-a bucurat niciodată de acești bani, căci tatăl ei, care îi era și manager, avea cu totul alte planuri cu ei.
George a început să se ocupe de fiica sa încă din anul 1934 și chiar a luptat în repetate rânduri pentru măriri de salariu. Până la urmă, totul a fost făcut pentru propriul beneficiu.
Micuța câștiga mai mulți bani într-un an decât oricine altcineva de la Hollywood în afară de Louis B. Mayer, unul dintre cofondatorii MGM. Chiar și așa, la 22 de ani, ea a descoperit că avea 44.000 de dolari în cont, deși câștigase peste trei milioane de dolari.
Unde dispăruseră banii? Ei bine, tatăl ei nu a administrat niciodată averea într-un mod corect, astfel că a risipit o mare parte din banii câștigați de vedetă. Totuși, asta nu a deranjat-o deloc.. Ea a zis, mai târziu, că "din motive pe care unii dintre voi le vor considera inexplicabile, nu am simțit nici dezamăgire, nici furie".
Deși era un copil emblemă al Hollywood-ului, Shirley Temple nu a avut parte de tratament preferențial, dimpotrivă. Fetița de atunci a avut o viață grea cât timp și-a dus veacul pe platourile de filmare și de multe ori nu a primit înțelegerea adulților care o înconjurau.
În timpul filmărilor pentru "Runt Page", în 1932, a făcut o infecție la ureche și a trebuit să i se facă o puncție la timpan la spital. Din păcate, în ciuda rugăminților mamei sale, producătorul a insistat ca actrița să fie prezentă la studio dimineața, căci altfel urma să fie înlocuită.
În plus, starleta a fost nevoită constant să respingă avansurile bărbaților din domeniu. În timpul primei sale vizite la MGM, producătorul Arthur Freed și-a desfăcut fermoarul în fața ei. Atunci când avea 17 ani, producătorul David O. Selznick a urmărit-o, la propriu, într-un birou, "așteptând ceea ce i se cuvine ca șef al ei". În 1939, o femeie a încercat să o asasineze pe micuță, crezând că ea i-ar fi furat sufletul fiicei sale.
Să nu uităm nici că fetița a fost deseori victima numeroaselor zvonuri răutăcioase și nefondate. De multe ori s-a spus că părul ei nu era real sau că ea nu ar fi fost, cu adevărat, un copil. Ciudat, nu-i așa? Însă acestea sunt situațiile cu care a trebuit să se confrunte în acea perioadă, chiar dacă era doar un copil. La un moment dat, părintele Silvio Massante al Vaticanului chiar a fost trimis la Hollywood să verifice care era vârsta reală a fetiței.
View this post on Instagram
Mulți oameni au susținut chiar că dinții ei au fost șlefuiți pentru a arăta ca dinții de lapte. Adesea, fanii o trăgeau de păr pentru a verifica dacă purta sau nu o perucă.
Temple însăși și-ar fi dorit să poată purta perucă, căci se săturase de toate ritualurile nocturne de îngrijire a părului. Ea trebuia să se clătească săptămânal cu oțet, ceea ce îi provoca arsuri la ochi.
Popularitatea lui Shirley Temple a început să scadă pe măsură ce a crescut și s-a maturizat. Ea"începuse deja să se maturizeze și să nu mai fie viabilă din punct de vedere comercial" la doar 12 ani.
În 1940, unul din filmele ei, "The Blue Bird", nu a avut parte de apreciere, iar Fox a hotărât să renunțe la contractul ei. Ulterior, ea a semnat cu MGM, însă nu a mai avut niciodată parte de succesul din copilărie.
View this post on Instagram
La vremea aceea, artista a început să meargă din nou la școală în Los Angeles și să se concentreze asupra vieții sale... fără faimă și celebritate. Ea a mai apărut în filme chiar și după anul 1940, precum "That Hagen Girl" și "The Bachelor and the Bobby Soxe", însă nu a mai avut parte de laudele de altădată.
Ultimul ei film, "A Kiss for Corliss", a apărut în 1949 și nu a avut, de asemenea, prea mare succes la public.
În 1945, "Micuța Miss Miracol" de altădată, care atunci avea 17 ani, a hotărât să pornească pe un nou drum în viață alături de un actor, John Agar, despre care a crezut că i-ar fi fost jumătate. În acel an s-au și căsătorit, însă mariajul lor avea să fie unul complet nefericit.
View this post on Instagram
John Agar era alcoolic și violent și nu a făcut decât să agraveze problemele pe care soția sa le avea deja. În anul 1949, cei doi divorțau, însă înainte de asta a venit pe lume fiica lor. Linda Susan Agar are acum 74 de ani și s-a născut în data de 30 ianuarie 1948.
Ulterior, vedeta avea să își găsească liniștea în brațele lui Charles Alden Black, care i-a fost soț între 1950 și 2005. Cei doi au avut împreună doi copii, pe Lori Black (68 ani) și pe Charles Alden Black Jr. (70 ani).
După ce a luat o pauză de la filme pentru a se concentra pe maternitate, artista a hotărât să revină în industria divertismentului. Între 1957 și 1959, a găzduit o emisiune de televiziune intitulată "Shirley Temple's Storybook", un serial antologic care relua basme clasice. Cei trei copii ai ei au apărut în ultimul episod al primului sezon, "Mother Goose".
Emisiunea nu a fost difuzată pe o perioadă lungă de timp, însă a avut un rol important în "relansarea" lui Shirley Temple. Ea a inspirat, din nou, o linie de produse care includea cărți de colorat, păpuși și genți de mână.
Totuși, la mijlocul anilor 1960, vedeta a decis să lase în urmă cariera din domeniul divertismentului și a hotărât să-și facă marea intrare în politică.
După ce s-a căsătorit cu cel de-al doilea soț, s-a mutat alături de aceasta la Washington D.C. pentru ca el să poată evolua profesional. Atunci, Temple a început să lucreze la o strângere de fonduri pentru republicani, iar în 1967, a intrat în cursa pentru Congresul din California. În cele din urmă a pierdut, dar cariera ei politică era abia la început de drum.
View this post on Instagram
Actrița a fost membră pe viață a Partidului Republican și a făcut campanie pentru Richard Nixon în 1968. În plus de asta, a fost ambasador al Statelor Unite la Națiunile Unite între 1969 și 1970, sub președinția lui Nixon. De asemenea, președintele Gerald Ford a numit-o ambasador al Statelor Unite în Ghana din 1974 până în 1976.
În 1976, vedeta a devenit prima femeie șefă de protocol a Statelor Unite la Departamentul de Stat, funcție pe care a ocupat-o până în 1977, sub președinția lui Ford.
La un moment dat, președintele chiar a glumit pe seama faptului că Temple a pierdut cursa pentru Congres. El a zis că înfrângerea ei a fost o binecuvântare, pentru că asta i-a permis să facă muncă diplomatică
"A avut atât de mult succes în asta, încât probabil că este mai bine că nu a câștigat înainte", a zis el.
În 1988, actrița a primit primul titlu onorific de "ofițer al Serviciului de Externe", ca recunoaștere a activității sale de diplomat. Atunci, a lucrat alături de fostul ei coleg Ronald Reagan, cu care jucase în anul 1947, în filmul "That Hagen Girl", ca ofițer-expert în afaceri externe, pe când acesta era președinte.
View this post on Instagram
Apoi, din 1989 și până în 1992, George H.W. Bush a numit-o pe artistă ambasador în Cehoslovacia. În acea perioadă, ea a locuit în Praga.
În tot acest timp, deși era în plină ascensiune profesională, Shirley Temple se lupta cu o mare suferință. În anul 1972, a primit un diagnostic dur, cancer la sân, și ulterior a suferit o mastectomie.
Deși celebritățile nu obișnuiau să vorbească despre problemele lor de sănătate la vremea aceea, actrița a preferat să fie sinceră și deschisă, încercând să risipească stigmatul și rușinea din jurul acelei boli.
În timp ce se recupera, Temple chiar a oferit un interviu pe patul de spital. Aceasta le-a explicat reporterilor cum i s-a descoperit un nodul canceros în sânul stâng și că a fost nevoie ca acesta să îi fie extirpat.
Aceasta a mai vorbit, de asemenea, despre neregularitățile făcute de medici în acea perioadă, încercând să ajute astfel și alte femei care sufereau de aceeași boală.
Din fericire, vedeta a reușit să treacă și peste acest impas, iar de atunci a mai avut parte de multe realizări. În 1998, președintele Clinton i-a acordat distincția Kennedy Center Honors în semn de recunoaștere a anilor săi de serviciu diplomatic.
Chiar și după ce a ieșit, în mod oficial, din politică, Shirley Temple a continuat să facă parte din consiliul de administrație al mai multor organizații, printre care: Bank of America, The Walt Disney Company și National Wildlife Federation.
În anul 2006, a primit și premiul Screen Actors Guild Lifetime Achievement Award. Soțul ei, Charles Black, murise cu un an înainte, iar fiul lor a fost cel care a însoțit-o la ceremonia de decernare a premiilor.
View this post on Instagram
În plus de asta, starleta nu a făcut prea multă distincție între cariera sa ca actriță și cea politică, de-a lungul vieții. La un moment dat, ea a afirmat că: "Și politicienii sunt actori, nu credeți?".
Câțiva ani mai târziu, în data de 10 februarie 2014, celebra actriță își dădea ultima suflare, la 85 de ani. Ea suferea de pneumonie și de o boală pulmonară obstructivă cronică, pierzând astfel lupta pentru viață.