Născută în ziua de 21 decembrie 1937, în New York, Jayne Seymour Fonda, căci acesta este numele său real, a avut o copilărie de-a dreptul zbuciumată, marcată de multe momente triste. Tatăl ei a fost actorul Henry Fonda, star pe Broadway, premiat cu un Oscar pentru interpretarea sa din filmul "Grapes of Wrath" din 1940, iar mama ei a fost Frances Ford Seymour Brokaw, cea de-a doua soție a artistului.
Cei doi soți au avut parte de un mariaj de-a dreptul tumultuos, fapt care și-a lăsat adânc amprenta asupra modului în care a crescut și s-a dezvoltat cei doi copii ai lor. Henry Fonda era mereu plecat de acasă din cauza locului său de muncă și i-a fost infidel mamei lui Jane Fonda pe tot parcursul căsnicie lor.
Frances Ford Seymour Brokaw, în schimb, suferea, de fapt, de "ceea ce astăzi s-ar numi bipolaritate", după cum a declarat artista în trecut, și s-a luptat pentru o lungă perioadă de timp cu problemele sale. Ea a ajuns de nenumărate ori în centre speciale, dedicate persoanelor cu boli mintale și nu a fost prezentă în viața copiilor ei, Jane și Peter (decedat în 2019).
"Atunci când un părinte nu este prin preajmă, copilul presupune că este vina sa... presupune că nu este un copil bun", a povestit ulterior Jane Fonda.
Mama actriței nu a putut lupta la infinit cu boala sa mintală, motiv pentru care a decis, într-o bună zi, să își ia viața. Ea a murit la 42 de ani, atunci când fiica sa avea 12, iar fiul ei 10.
O lungă perioadă de timp, copiii au crezut că femeia care le-a dat viață a suferit un atac de cord - asta le-a spus tatăl lor. Au aflat adevărul câțiva ani mai târziu, dintr-o revistă. Jane Fonda s-a învinovățit mulți ani pentru moartea mamei sale, însă abia la maturitate a reușit să înțeleagă, cu adevărat, ce s-a întâmplat atunci.
Henry Fonda era deja un actor celebru atunci când Jane Fonda a venit pe lume. S-a bucurat de un real succes pe Broadway și în filme, însă niciodată nu și-a luat rolul de tată în serios. El a fost un bărbat rigid, rece și distant și obișnuia să le răspundă cu mare dispreț copiilor săi, care aveau nevoie de dragostea părinților lor.
Starul nu a fost niciodată prezent în viața fiului și a fiicei sale, iar cei doi au suferit nespus de mult din cauza sa. La doar câteva luni după ce mama lor a decedat, bărbatul, atunci în vârstă de 45 de ani, s-a căsătorit cu Susan Blanchard, care era cu doar nouă ani mai mare decât fiica lui.
Jane Fonda a râvnit constant, în copilărie, după dragostea și validarea tatălui ei, iar această goană după iubirea părintească nu i-a adus decât durere și probleme de sănătate. În autobiografia "My Life So Far", ea a mărturisit că a dezvoltat tulburări alimentare după ce tatăl ei i-a spus că ar trebui să slăbească. Chiar și așa, bărbatul a făcut și un lucru bun pe parcursul vieții sale: și-a inspirat fiica să devină actriță și activistă.
Mai mult de atât, el a trimis-o pe fata sa la un internat din Troy, New York, când încă era o adolescentă, între 13-17 ani. Deși, la vremea respectivă, nu a fost deloc fericită cu decizia lui, ea a mărturisit în 2015 că "a fost cel mai mare cadou pe care tatăl meu mi l-ar fi putut face". În acea perioadă, vedeta nu a dezvoltat doar tulburări alimentare, bulimie, ci și anxietate și depresie. I-a luat mulți ani până să se vindece cu adevărat de aceste boli.
După ce a renunțat la Vassar College, în 1958, Jane Fonda s-a mutat la New York pentru a lua lecții de actorie la Actors Studio. Ea a jucat în patru piese de teatru pe Broadway și în câteva filme, iar apoi a luat decizia de a se muta în Franța. În 1963, a obținut un rol într-un film francez și a devenit vedetă de rang internațional într-un timp foarte scurt.
Filmele în care s-a făcut remarcată în acea perioadă sunt "Period of Adjustment" (1962), "Sunday in New York" (1963), "Cat Ballou" (1965), "Barefoot in the Park" (1967) și "Barbarella" (1968).
De asemenea, numeroasele pelicule în care a jucat în perioada anilor '70 nu i-au adus doar admirația publicului larg, ci și premii importante. Ea a câștigat două Premii Oscar pentru cea mai bună actriță, pentru "Klute" (1971) și pentru "Coming Home" (1978), dar și un Primetime Emmy pentru serialul "The Dollmaker".
A mai primit, de asemenea, nominalizări pentru interpretările din "They Shoot Horses, Don't They?", "The Morning After", "The China Syndrome" și multe altele.
În 1982, a lansat primul ei videoclip de exerciții fizice, care a prins foarte bine la public. "Jane Fonda's Workout" a devenit cea mai bine vândută casetă video a acelor vremuri, iar, ulterior, vedeta a mai scos alte 21 de astfel de producții. Bineînțeles, toate s-au bucurat de un real succes.
Starleta a mai apărut în filme și la începutul anilor 2000, însă a luat o lungă pauză și a revenit pe micul ecran abia în 2015. Interpretarea sa din serialul de comedie "Grace and Frankie" (2015-2022) de pe Netflix i-a adus o nominalizare la premiul Primetime Emmy pentru cea mai bună actriță în rol principal.
Ca tânără actriță, Jane Fonda a cunoscut sexismul sub diverse forme. În anul 2016, ea a menționat că, încă din copilărie, a fost învățată că "pentru a fi iubită, o femeie trebuie să fie perfectă: să fie slabă, drăguță, să aibă părul frumos, să fie gata să se sacrifice, să nu fie niciodată mai deșteaptă decât un bărbat, să nu fie niciodată furioasă. Am presupus că sunt plătită mai puțin decât bărbații și că nu merit mai mult".
Mai mult de atât, starleta a fost molestată în copilărie și i-a luat mult timp să poată vorbi despre această traumă. Chiar și așa, nu a oferit alte detalii despre tragicul eveniment. Puțin mai târziu, la maturitate, a fost concediată pentru că nu a vrut să se culce cu șeful ei.
"Întotdeauna am crezut că a fost vina mea; că nu am făcut sau nu am spus ceea ce trebuia", a spus ea despre acel moment.
"Pentru mine, a fi femeie a însemnat să fiu o victimă, să fiu cea care pierde, să fiu cea care va fi distrusă", a mai adăugat ea despre suferințele de care a avut parte în tinerețe.
Traumele de altădată nu au făcut decât să îi deschidă calea vedetei către activism și feminism. De peste câteva decenii, încearcă să se impună în diferite cauze pentru a obține o lume mai bună și ajută femei din întreaga lume care se confruntă cu inegalitatea salarială și hărțuirea sexuală, de exemplu. Însă, pe parcursul timpului, ea s-a implicat și în cauze politice, cum ar fi Războiul din Vietnam, față de care s-a impus vocal.
În 1963, chiar de ziua ei de naștere, agentul său i-a făcut cunoștință cu cineastul franco-rus Roger Vadim, fostul soț al lui Brigitte Bardot. Cei doi s-au îndrăgostit unul de celălalt și au început o poveste de amor, însă relația lor nu a avut sorți de izbândă. Vadim era un bărbat pasional și emotiv, care voia să aibă relații doar cu femei mult mai tinere decât el.
În 1965, cei doi artiști s-au căsătorit, iar Vadim și-a exprimat dorința de a avea o relație deschisă. A început să își aducă partenerele acasă, și, deși a fost de acord cu asta, Jane Fonda nu și-a dorit niciodată un astfel de angajament. După o căsnicie tumultuoasă, marcată de dependențele cineastului, aceștia au hotărât să se separe. Divorțul lor a fost finalizat în 1973, dar au rămas prieteni, având deja o fiică împreună, Vanessa Vadim (54 ani).
În 1971, actrița l-a întâlnit pe Tom Hayden, un activist, și a început o poveste de iubire alături de acesta. Cei doi s-au căsătorit în 1973 și s-au mutat într-o zonă relativ săracă din Santa Monica.
Puțin mai târziu, Hayden a început să candideze pentru funcții politice și împreună au fondat Campania pentru Democrație Economică (CED) pentru a finanța campaniile sale și ale altor candidați liberali. Actrița a fost nevoită în acea perioadă să susțină de una singură familia, asumându-și tot mai multe roluri în filme și scriind numeroase cărți.
Însă nici cel de-al doilea mariaj nu a avut sorți de izbândă, iar în 1988 foștii soți și-au luat adio unul de la celălalt. Hayden își găsise pe altcineva. "S-a îndrăgostit de cineva, iar asta m-a devastat cu adevărat", a spus actrița despre acel moment.
Chiar și așa, separarea de acesta s-a simțit, mai degrabă, ca o eliberare. Însă înainte de a se despărți, au adus pe lume un copil, pe Troy Garity, acum în vârstă de 49 de ani. Bărbatul a primit acest nume la naștere pentru a fi scutit de povara unui nume de familie celebru.
"Aveam nevoie de cineva mult mai înțelept și mai priceput decât mine în ceea ce privește politica... Am învățat atât de multe de la el, pentru care îi sunt recunoscătoare pentru totdeauna", a mai declarat ea.
Tot pe parcursul mariajului cu Hayden, starleta a cunoscut-o pe Mary Williams, pe care, ulterior, a adoptat-o. Părinții ei au făcut parte din "Panterele Negre", o mișcare în care Fonda a fost implicată, însă tatăl a fost încarcerat, iar mama a devenit alcoolică. Acum în vârstă de 55 de ani, Mary Luana Williams a intrat în familia actriței atunci când era o adolescentă, la 16 ani.
După ce a divorțat de Tom Hayden, vedeta a făcut cunoștință cu un miliardar celebru, fondatorul CNN, Ted Turner. Cei doi s-au căsătorit în 1991, la doar un an după ce au ieșit la prima întâlnire, însă lucrurile nu au mers bine nici de această dată.
După doar o lună de căsătorie, actrița a aflat că partenerul ei avea o aventură. Au rămas împreună, totuși, dar vedeta a fost nevoită să renunțe la multe dintre plăcerile sale, dar și să își minimizeze valorile personale pentru a fi pe placul lui Turner. Acesta este și motivul pentru care a dispărut de pe micul ecran pentru o lungă perioadă de timp, revenind abia în 2005. Mai mult de atât, s-a retras din activism și a devenit... o simplă soție. Nu, nu s-a mulțumit niciodată cu acest titlu, așa că în anul 2001 l-a părăsit pe miliardar, și-a reluat cariera și activismul.
"A fost foarte greu să plec... și totuși știam că, dacă aș fi rămas, nu aș fi devenit niciodată acea persoană care ar fi trebuit să fiu", a spus ea atunci.
După alte relații eșuate, Jane Fonda și-a găsit liniștea în brațele producătorului muzical Richard Perry. Au fost împreună timp de opt ani, însă au hotărât, ulterior, să rămână simpli prieteni. După această despărțire, în 2017, vedeta a hotărât să renunțe la întâlniri și să se concentreze asupra bunăstării personale. După cum a menționat chiar ea, nu consideră că singurătatea este o tragedie, ba dimpotrivă.
"Sunt singură, ceea ce mă face foarte fericită", a declarat ea în trecut.
În anul 2010, starleta și-a extirpat o mică tumoare neinvazivă de la sân, însă peste încă șase ani a ajuns, din nou, pe mâna medicilor. Atunci și-a făcut o dublă mastectomie și s-a confruntat, în continuare, cu alte tipuri de cancer, inclusiv cel de piele.
"Am avut cancer de mai multe ori. Mă duc frecvent la dermatolog și un chirurg are grijă de problemele mele", a declarat ea pentru British Vogue.
Ea mai suferă, de asemenea, de osteoporoză, care poate fi cauzată de tulburările alimentare, dar și de genetica sa - tatăl și fratele ei au avut această afecțiune. În timp, a trecut prin diverse intervenții la șolduri și genunchi și, în 2018, chiar a declarat că are un deget fals.
Dar nu, problemele de sănătate ale actriței nu se termină aici. În 2022, a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin și a fost nevoită să înceapă un alt tratament. Din fericire, medicii au reușit și de această dată să o vindece, iar la sfârșitul anului, cu câteva zile înainte de aniversarea a 85 de ani, anunța că boala a intrat în remisie, numind această veste "cel mai bun cadou aniversar din toate timpurile".
"Săptămâna trecută, medicul meu oncolog mi-a spus că boala mea a intrat în remisiune și că pot să renunț la ședințele de chimioterapie. Mă simt binecuvântată și norocoasă. Le mulțumesc tuturor celor care s-au rugat pentru mine și mi-au trimis gânduri bune. Sunt convinsă că ele au jucat un anumit rol în această veste bună.
Sunt deosebit de bucuroasă, pentru că, deși primele mele patru ședințe de chimioterapie au fost mai degrabă ușoare pentru mine, cu doar câteva zile de oboseală, ultima ședință de chimio a fost dură și timp de două săptămâni nu am putut să fac aproape nimic", a declarat ea la vremea aceea
Pe parcursul timpului, Jane Fonda a călcat și pragul medicului estetician, însă s-a limitat doar la o operație de lifting facial. Nu a fost niciodată mulțumită de rezultatul ei și nici nu a mai încercat o altă intervenție estetică. I-a fost frică că va deveni dependentă de astfel de operații și că fața sa nu va mai avea un aspect natural.
Pentru a arăta bine și pentru a se simți în formă, chiar și acum, la 85 de ani, încearcă să aibă grijă constant de sănătatea sa, atât din punct de vedere fizic, cât și mental.
Ea nu este deloc stânjenită de faptul că a îmbătrânit și chiar îi îndeamnă pe cei tineri să nu se teamă de acest proces ireversibil al vieții.
"Ceea ce contează nu este vârsta, nu este acel număr. Tatăl meu a murit cu șase ani mai tânăr decât sunt eu acum. Părea atât de bătrân pentru că era bolnav. Avea o boală de inimă. Eu nu sunt bolnavă. Așa că am aproape 85 de ani, dar nu par atât de bătrână", a declarat ea, în trecut.
A trecut prin multe pierderi și decepții, dar actrița a mărturisit că cel mai mare regret din viața ei are legătură cu cei trei copii ai ei, din fostele relații. Ei bine, consideră că ar fi putut fi o mamă mai bună, dar nu a știut cum la vremea respectivă.
"Nu am fost genul acela de mamă pe care mi l-aș fi dorit pentru copiii mei. Am copii minunați, talentați și foarte inteligenți, dar pur și simplu nu am știut cum să fiu lângă ei. Acum știu, atunci nu. Încerc să recuperez", a spus vedeta într-un interviu recent.
Jane Fonda a ținut să mai precizeze că acum are ocazia să vadă ce înseamnă, de fapt, parentingul, prin intermediul organizației sale din Georgia, care militează pentru protecția, ajutorul și orice alte acțiuni benefice pentru adolescenți.