A murit Radu Beligan

Miercuri, 20.07.2016
de Andreea Marinescu

Radu Beligan a murit miercuri, la spitalul Elias. Îndrăgitul actor avea 97 de ani.

Radu Beligan a murit la spitalul Elias, din Capitală, din cauza unor afecţiuni cu care se confrunta de multă vreme. De altfel, din aprilie, ca urmare a problemelor cu vocea, şi-a anulat toate spectacolele. Sttarea lui s-a degradat, din cauza vârstei înaintate şi, conform news.ro, actorul a fost transportat de urgenţă vineri, la Spitalul Elias.

“Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a declarat, pentru News.ro, Dana Safta, directorul medical al spitalului Elias.

Radu Beligan a murit, însă a lăsat moştenire românilor un repertoriu vast

Radu Beligan, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai României, a fost un actor de Cartea Recordurilor. La propriu. În decembrie 2013, Radu Beligan a primit din partea Guiness Book diploma care atesta faptul că este cel mai longeviv actor pe scena unui teatru. 

Cu o prodigioasă activitate în teatru, cinematografie şi televiziune, Radu Beligan a fost unul dintre discipolii Luciei Sturdza Bulandra şi ai lui Eugen Ionesco. A avut sute de roluri în piese de teatru, multe dintre ele regizate chiar de el, dar şi în filme din cinematografia românească. A fost director al Teatrului de Comedie din București între 1961 - 1969 şi director al Teatrului Național București, între 1969 - 1990.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Filipeşti, din judeţul Bacău. Provenea dintr-o familie cu patru fraţi şi, deşi spunea că are origini modeste, marele actor avea descendenţe greceşti, pe linie maternă. Din partea tatălui se trăgea din familia unuia dintre fraţii lui Ion Creangă. 

 

Talentul lui Radu Beligan a fost apreciat de Lucia Sturdza Bulandra, al cărei discipol a fost, dar şi de Eugen Ionesco, dramaturgul fiindu-i, de asemenea, profesor.

Ultima piesă în care a jucat şi care a avut numeroase reprezentanţii a fost „Egoistul”, scrisă de Jean Anouille, în care a apărut alături de Lamia Beligan şi Medeea Marinescu. Tot el a regizat piesa, căreia i-a adaptat scenariul, în colaborare cu Liviu Dorneanu. 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!