swipe

Viața Aurei Urziceanu: renunțarea la visul copilăriei a făcut-o să își urmeze destinul

Cum a fost copilăria Aurei Urziceanu și ce dramă a făcut-o să se îndrepte spre muzică

Artista s-a născut pe 14 decembrie 1946 în București și a avut o soră mai mare pe care nu a cunoscut-o niciodată, fiindcă a murit la numai un an de viață. Din cauza acestui eveniment nefericit, mama ei, pianista Jana Urziceanu, a început să o protejeze excesiv pe mezina familiei, din teama de a nu pierde și al doilea copil. Aura Urziceanu este fiica renumitului violonist Nelu Urziceanu din Orchestra Radio.

Încă de mică a început să cânte și ea la vioară, călcându-i pe urme tatălui care i-a fost profesor. Studia acest instrument sub presiunile părinților, dar visa să devină balerină și se pregătea pentru un viitor glorios.

„Tatăl nostru era foarte strict cu noi. În casă nu se asculta decât muzică clasică. Am avut o copilărie strictă. Pe la 8-10 ani, mă vedea tata în oglindă aranjându-mi părul și-mi spunea: „Nu, nu! Lasă părul! Treci la vioară!” Normal că nu-mi convenea.”, a declarat artista într-un interviu pentru Tango.

Din nefericire, visul ei a fost spulberat de un accident îngrozitor. Când avea 8 ani, a fost lovită de o bicicletă. Din cauza rănilor suferite la nivelul piciorului stâng, medicii au fost nevoiți să îi interzică să mai danseze.

Apoi, vedeta s-a refugiat în muzică, dar nu a dorit să meargă mai departe cu studiul instrumentelor, ci s-a axat pe abilitățile vocale. Încă de pe atunci a uimit pe toată lumea cu talentul impresionant, iar timbrul său a fost asemănat cu al cântăreței americane Ella Fitzgerald.

„Am plâns, dar mi-a trecut. Apoi, m-am trezit cântând”, a declarat, potrivit Playtech.

Viața Aurei Urziceanu: renunțarea la visul copilăriei a făcut-o să își urmeze destinul

Cum a fost debutul în lumea muzicii

A început să cânte cover-uri ale unor melodii de jazz cunoscute la nivel internațional, iar la 13 ani a intrat pentru prima dată într-un studio de înregistrări alături de dirijorul Jean Ionescu. Cover-urile înregistrate atunci au ajuns rapid să fie difuzate la radio. Așa a devenit cunoscută și oamenii au început să o invite la diverse evenimente pentru a cânta. Pe măsură ce a căpătat experiență, a ajuns să își compună singură piesele.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Copertivechi (@copertivechi)

Iată care sunt cele mai cunoscute melodii interpretare de ea: „Cine-mi poate spune”, „Dor de viață”, „Ionel, Ionelule”, „Jocul țambalelor”, „Vreau să vii în viața mea”, „Mai rămâi și nu pleca”, „Iarnă, iarnă”, „Aproape liniște” etc.

Să nu îți imaginezi că nu s-a pregătit temeinic pentru a fi una dintre cele mai bune artiste din domeniu! A urmat cursurile Școlii Populare de Artă, la clasa Floricăi Ogășanu, dar nu a fost mulțumită de informațiile dobândite.

„Ea a învățat de la mine, nu eu de la ea. (…) n-a avut, pur și simplu, ce să-mi arate.”, a mai spus, potrivit Playtech.

Viața Aurei Urziceanu: renunțarea la visul copilăriei a făcut-o să își urmeze destinul

Care sunt problemele de sănătate pe care le-a avut de-a lungul anilor

În prezent, vedeta nu mai are aceeași siluetă pe care o avea la începutul carierei sale. Oare ce a făcut-o să acumuleze brusc kilograme în plus?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Copertivechi (@copertivechi)

Un eveniment înfiorător și-a pus amprenta asupra sănătății sale, declanșându-i probleme legate de glanda tiroidă. Acesta este motivul pentru care nu mai poate scăpa de kilogramele în plus. Când avea 40 de ani, a simțit pe pielea ei efectele exploziei de la Cernobîl.

„În ’86, când a avut loc explozia de la Cernobîl, eram în România și mie mi-a atacat tiroida. N-am avut atunci răgaz să mă duc să fac exerciții să slăbesc.”, a mărturisit ea, potrivit sursei menționate anterior.

Din fericire, publicul ei îi este alături pentru talentul inegalabil și nu se axează pentru aspectul fizic. Și oricum, Aura Urziceanu a fost și este în continuare o femeie extrem de frumoasă, în ciuda transformărilor prin care a trecut.

Citește și: Viața demnă de scenariu de film a unei voci de aur. Ce poveste a ascuns Aretha Franklin

Viața Aurei Urziceanu: renunțarea la visul copilăriei a făcut-o să își urmeze destinul

Detalii despre povestea de iubire dintre ea și soțul ei

Dragostea lor a respectat întocmai jurământul „până când moartea ne va despărți”, fiindcă au stat împreună aproximativ patru decenii, până când partenerul său a trecut în neființă. S-a căsătorit cu toboșarul Ron Rully când avea 22 de ani și au un băiat pe nume Elia Christofer Rully (51 de ani).

„A fost magică întâlnirea cu el. Iar din dragostea noastră a ieșit imediat un puișor.”, și-a amintit artista despre începutul poveștii sale de iubire.

Chiar dacă femeia și-a declarat iubirea pentru partenerul ei de câte ori a avut ocazia, au existat persoane care au acuzat-o că l-a neglijat pe toboșar în ultimii săi ani din viață.

Radu Mușetescu, fostul impresar și finul Aurei Urziceanu a făcut în trecut declarații neașteptate despre vedetă. După spusele bărbatului, vedeta nu a avut grijă de soțul ei și l-a lăsat să își trăiască ultimele zile într-un azil, profitând totodată de averea lui.

„Avea un castel în Sicilia, drepturile lui de autor, pentru că a fost o somitate pentru muzica jazz, dar și multe proprietăți împreună cu Aura, adică două case în Toronto-Alliston, una în insulele Grenada și o gramadă de bani.”, a declarat Radu Mușetescu, potrivit Cancan.

Viața Aurei Urziceanu: renunțarea la visul copilăriei a făcut-o să își urmeze destinul

Problemele de sănătate ale fiului său și sacrificiile pe care le-a făcut în viață

Când avea 25 de ani, Aura Urziceanu a devenit mamă. Pe 28 octombrie 1971, l-a născut pe Elia Christofer Rully. Pe tot parcursul sarcinii, a urcat pe scenă cu aceeași energie care o făcuse să fie atât de iubită de public.

„Eram purcel, nu mă mai încăpeau hainele. Mă îngrășasem foarte mult și nu se găseau haine de gravidă atât de mari. Și mi-am cumpărat, la un moment dat, un neglije mare, vaporos, superb, plisat de sus până jos, roșu. Când l-am pus pe mine arăta ca o rochie. Mi-am asortat niște mărgele și cercei la el, așa am cântat.”, a dezvăluit despre perioada în care a fost însărcinată.

Din păcate, băiețelul ei a venit pe lume cu o problemă cardiacă și a fost nevoită să îi dedice foarte mult timp. S-a zvonit că acesta ar fi motivul pentru care femeia nu a mai avut și alți copii. Fiul bolnav a necesitat o îngrijire specială, așa că și-a împărțit viața între creșterea lui și între carieră.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RadiRo (@radiro_festival)

Viața Aurei Urziceanu: renunțarea la visul copilăriei a făcut-o să își urmeze destinul

Totul despre mutarea din țară și ruptura dintre ea și unicul său copil

Talentul muzical a ajutat-o să devină cunoscută peste hotare și să fie invitată la concerte în multe țări ale lumii. Încă din primii ani de activitate a avut contracte cu agenții din străinătate și a prins gustul traiului din alte zone ale Globului.

Parcursul ei probabil ar fi arătat altfel dacă nu s-ar fi mutat în Canada la începutul anilor '70. Atunci s-a stabilit în Toronto, alături de soțul ei. Copilul lor s-a născut acolo, dar când avea un an l-au trimis în România la mama ei, fiindcă turneele îi ocupau mare parte din timp.

„Știam ca e băiat, mi l-am dorit mai mult decât orice pe lume. Dar din ’72 am început să lucrez cu contract și program strict, n-am mai avut când să fac alți copii. Un an am stat cu copilul, apoi l-am dus în România, la mama. Din nefericire, copilul s-a născut cu o problemă cardiacă. Doctorii au zis să-l întreținem cu niște picături și, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu-l vom opera decât pe la 7 ani.
Când am avut o fereastră, l-am luat înapoi în Canada, la control. Îi crescuse tensiunea mult și nu-i mai scădea, iar doctorii mi-au spus că trebuie operat neapărat. Elia avea 2 ani și jumătate.(...) După două săptămâni de la operație, eu trebuia să încep turneul cu Quincy Jones, în SUA și Japonia. Stăteam cu copilul la spital, luam avionul, ajungeam în orașul în care trebuia să cânt, cântam și apoi fuga înapoi la avion, ca să ajung iar la spital. Si am ținut-o așa zilnic, o lună și jumătate. Cum puteam să rezist să nu mă duc să-mi văd copilul?!”, a povestit pentru revista Tango.

Pentru că de multe ori vedeta a pus cariera pe primul loc, băiatul s-a îndepărtat de ea într-o anumită perioadă a vieții. La maturitate, a plecat și el în altă țară, mai exact în Marea Britanie, acolo unde a început o carieră în muzica electronică.

În cele din urmă, s-au reapropiat și au lansat o piesă împreună, dar încă locuiesc separat – ea în Canada (unde s-a întors în 2010) și el în Marea Britanie (unde și-a întemeiat o familie).

Viața Aurei Urziceanu: renunțarea la visul copilăriei a făcut-o să își urmeze destinul

Dezamăgită de români și de România, și-a schimbat cetățenia

Cu un înainte de decesul lui Ron Tully, artista a hotărât să renunțe la cetățenia română. În aceeași perioadă, a spus că e profund dezamăgită de țara în care s-a născut.

„Păcat că în toți acești mulți, mulți ani petrecuți aici la superlativ, nu mi-am pierdut din simțământul de român. Mi-ar fi prins atât de bine și m-ar fi scutit de dezamăgirea, ruptul sufletului, nervii și îmbolnăvirea sufletească pe care am suferit-o și cu care am plecat din România. După cinci ani de urâțenii, răutăți și așa cum mi s-au înfățișat românii în majoritate, nu-mi dau nici cea mai mică portiță de a-i înțelege, admite… dimpotrivă!
Sunt goi, fără conștiință, fără suflet, fără educație. Sunt 97-98% răi la suflet, invidioși, urâți, demenți și de o lașitate josnică! Sunt foarte periculoși, că te aduc în stare să-i vânezi și să-i împuști! Nu mă recunosc sub nicio formă prin defectele lor… și sunt plini. Tocmai de aceea renunț la cetățenia română!”, a scris în 2014 pe blogul său.

Viața Aurei Urziceanu: renunțarea la visul copilăriei a făcut-o să își urmeze destinul

A rămas văduvă la 69 de ani

În 2015, Ron Rully a murit la vârsta de 85 de ani, într-un azil din Canada. Fostul impresar, Radu Mușetescu, a acuzat-o pe Aura Urziceanu că nu a suferit după ce și-a pierdut soțul și că i-a părut rău că trebuie să împartă averea lui cu fiul.

„Au un băiat Elia la Londra, care cântă în The Low Tears și o nepoțică Mia. Nu vorbesc aproape deloc și nici nu se vizitează. Nu este în relații bune cu fiul. Acum va trebui să împartă averea. De acum va începe plimbările Canada-România-New York, are și în America un apartament. E culmea zgârceniei. E ca Zăvoranca, împarte după moarte ce a mai rămas.”, a spus Radu Mușetescu, potrivit Cancan.

Citește și: A plecat prea repede dintre noi, dar a lăsat moștenire pentru generații întregi. Incredibila poveste de viață a lui Dan Spătaru

‹ Vezi si