swipe

Viața fascinant de dureroasă a lui Freddie Mercury, omul pe care-l adoră și cei care nu i-au fost contemporani

De la un copil rușinos la un zeu al rock-ului

Freddie Mercury, pe numele său adevărat Farrokh Bulsara, s-a născut pe data de 6 septembrie 1946 în Zanzibar, Tanzania. Ulterior, părinții săi au luat decizia de a se muta în Bombay, India, pe vremea când Freddie avea numai 5 ani. 

Acesta a fost trimis la o școală cu internat, unde Freddie s-a aflat că este un copil extrem de talentat, cu înclinații către sport și, mai ales, artă. Chiar dacă părinții săi își doreau ca Freddie să le calce pe urme, artistul a realizat că muzica este adevărata sa vocație.

"Cei din familia noastră sunt, majoritatea, avocați sau contabili, însă Freddie insista că nu e suficient de deștept și că vrea să facă muzică, în schimb. Eu și soțul meu credeam că este doar o fază prin care trece și că îi va veni mintea la cap și se va reapuca de studii. Nu s-a întâmplat", a povestit mama sa într-un interviu.

Viața fascinant de dureroasă a lui Freddie Mercury, omul pe care-l adoră și cei care nu i-au fost contemporani

S-a născut cu 4 incisivi suplimentari

Freddie Mercury s-a născut cu patru incisivi suplimentari, lucru de care solistul trupei Queen era adeseori jenat. Cu toate acestea, nu a dorit niciodată să își repare dantura deoarece credea că acest lucru i-ar putea afecta abilitățile vocale. Mai mult, în copilărie era adesea ridiculizat pentru felul în care arată, primind porecla de "Bucky" din cauza danturii proeminente.

"Îl puteţi vedea pe Freddie în multe filmări, inclusiv la interviuri, cum îşi acoperă adesea dinţii cu buza de sus sau chiar cu palma. Şi asta pentru că nu îi plăceau dinţii lui, îi ura. Dar nu a vrut să-şi schimbe dinţii, fiindcă se temea că asta ar putea schimba sunetul vocii lui. Acasă, când era cu prietenii, deschidea gura şi râdea fără teamă", a spus într-un interviu, Peter Freestone, asistentul personal al lui Freddie Mercury și omul care l-a cunoscut cel mai bine pe solist.

Viața fascinant de dureroasă a lui Freddie Mercury, omul pe care-l adoră și cei care nu i-au fost contemporani

Mary Austin, prima și singura sa iubire adevărată

La începutul anilor 1970, Freddie a avut o relație de lungă durată cu Mary Austin, o prietenă pe care a cunoscut-o prin Brian May, colegul său de trupă. 

A locuit cu aceasta pentru câțiva ani în West Kensington, dar la mijlocul anilor '70 a avut o aventură cu un director american al casei de discuri Elektra Records.

În decembrie 1976, Freddie i-a mărturisit lui Austin adevărul despre sexualitatea sa, punând capăt relației lor amoroase. S-a mutat din apartamentul lor și i-a cumpărat lui Austin un loc al ei în apropiere. În ciuda despărțirii, cei doi au rămas prieteni apropiați pentru tot restul vieții sale.

"Singurul prieten pe care îl am este Mary și nu vreau pe nimeni altcineva", a spus Freddie Mercury despre cea care a fost prima și singura sa iubire adevărată.

Viața fascinant de dureroasă a lui Freddie Mercury, omul pe care-l adoră și cei care nu i-au fost contemporani

Teama de "Bohemian Rhapsody"

Ceea ce foarte multă lume nu știe este faptul că Freddie Mercury nu se considera un pianist bun. Solistul avea mereu emoții atunci când trebuia să interpreteze "Bohemian Rhapsody" pentru că îi era teamă că va greși partea de pian a melodiei. Din cauza acestei "fobii", artistul a renunțat la pian în cele din urmă și a folosit acel timp pentru a se bucura de mobilitate, alegând să danseze și să alerge pe scenă. 

Viața fascinant de dureroasă a lui Freddie Mercury, omul pe care-l adoră și cei care nu i-au fost contemporani

"Unii accepta locul doi, eu nu"

Freddie Mercury avea de foarte multe ori crize de furie și momente de frustrare atunci când i se părea că nu a fost destul de bun în timpul unui concert. Mai mult, artistul obișnuia să bea mai multe pahare de vodka și să fumeze înaintea fiecărui concert.

„Dând buzna în dressingul în care îl așteptam după un show de două ore, a pus mâna pe fierul de călcat şi l-a aruncat în oglindă. L-am întrebat dacă merită să se necăjească așa pentru o problemă care i-a scăpat din vedere publicului. Mi-a raspuns: „Unii accepta locul doi, eu nu”.”, a spus jurnalistul David Wigg, un apropiat al cântărețului.

Viața fascinant de dureroasă a lui Freddie Mercury, omul pe care-l adoră și cei care nu i-au fost contemporani

O boală necruțătoare i-a adus sfârșitul

Potrivit iubitului său Jim Hutton, Freddie Mercury a fost diagnosticat cu SIDA la sfârșitul lunii aprilie, în anul 1987.

După retragerea sa din trupa Queen în iunie 1991, solistul s-a retras la casa sa din Kensington, unde Mary Austin îl vizita des pentru a-l îngriji.

Pe data de 22 noiembrie 1991, Freddie l-a sunat pe managerul trupei Queen, Jim Beach spunându-i că dorește să facă o declarație, iar a doua zi artistul a declarat:

"În urma relatărilor din presă din ultimele două săptămâni, doresc să confirm că am fost testat seropozitiv şi că am SIDA. Am simţit că este corect să ţin această informaţie doar pentru mine până acum pentru a proteja intimitatea celor din jurul meu. Acum a venit timpul pentru ca prietenii şi fanii mei din toată lumea să afle adevărul şi sper că toată lumea se va alătura doctorilor mei în lupta cu această boală teribilă. Intimitatea a fost mereu specială pentru mine şi sunt cunoscut pentru lipsa de interviuri. Vă rog să înţelegeţi că această politică va continua", a spus Freddie fără să știe că aceea avea să fie ultima sa zi.

A doua zi, pe data de 24 noiembrie 1991, Freddie Mercury a murit la vârsta de 45 de ani în reședința sa din Kensington. Cauza oficială a decesului a fost pneumonia bronșică cauzată de SIDA.

Viața fascinant de dureroasă a lui Freddie Mercury, omul pe care-l adoră și cei care nu i-au fost contemporani

Bunurile lui Freddie Mercury sunt scoase la licitație, la aproape 31 de ani de la moartea sa

Obiecte valoroase, care au aparținut cândva marelui cântăreț, au fost expuse la Casa de licitații Sotheby’s din centrul Londrei. Este o expoziție gratuită, în cadrul căreia oamenii pot vedea lucrurile de care s-a bucurat Freddie Mercury în timpul existenței sale: lucrări de artă, haine, mobilă, fotografii, versuri scrise de mână. Piesa de rezistență a expoziției este un pian Yamaha estimat la 3 milioane de lire sterline. Este vorba despre instrumentul la care a compus „Bohemian Rhapsody". Vor fi și obiecte mai ieftine, cum ar fi porțelanurile pe care zeul rock-ului le-ar fi colecționat și care valorează aproximativ 20 de lire sterline. Asta înseamnă că vor fi prețuri pentru toate buzunarele, nu?

„Avuțiile sale ne oferă o vedere extraordinară de 360 de grade asupra bărbatului, din copilărie până la moarte. O multitudine de persoane vor fi în măsură să liciteze pentru o bucată mică din Freddie.”, a spus Thomas Williams, director în cadrul casei de licitație menționate mai sus.

În 1991, când a murit la doar 45 de ani, i-a lăsat o parte din moștenirea impresionantă unei bune prietene pe nume Mary Austin. Ea a primit casa lui din Kensington, Garden Lodge, și conținutul acesteia, pe care l-a păstrat intact timp de trei decenii. Acum, a decis să vândă bunurile cu valoare sentimentală inestimabilă.

Se vehiculează că suma ce se poate strânge în urma licitației ar putea fi între 7,6 și 11 milioane de lire sterline.

Potrivit presei străine, expoziția este aranjată în cele 15 galerii ale casei de licitații, ceea ce înseamnă că obiectele artistului au fost împărțite pe categorii.

Interesant este faptul că o cameră a fost rezervată exclusiv pasiunii sale pentru arta și obiectele japoneze. A vizitat Japonia de șapte ori și de fiecare dată s-a întors acasă cu suveniruri pe care le-a păstrat la loc de cinste: cutii de lac, seturi de ceai, alte vase și kimono-uri de mătase (multe dintre ele făceau parte din vestimentația sa de scenă).

„S-a îndrăgostit de țară și de cultura ei, iar aceasta a avut o influență clară asupra scenei sale. A existat un flux între arta pe care a colectat-o și cea pe care a creat-o.”, a explicat Thomas Williams.

Freddie Mercurye a iubit enorm pisicile, așa că una dintre încăperile casei de licitații găzduiește și obiecte ce subliniază pasiunea sa pentru aceste animale. O altă cameră a fost transformată după modelul sufrageriei artistului, locul în care organiza cine cu apropiații.

Iar pianul anterior menționat nu este singura piesă vânată de iubitorii de artă. Freddie Mercury avea și un tonomat Wurlitzer din 1941, multicolor și iluminat, pe care îl ținea în bucătărie.

Rămâne de văzut la cine vor ajunge toate aceste piese unice, dar un lucru este cert: posesoarea actuală a promis că va dona o parte din încasări și că banii vor ajunge la Mercury Phoenix Trust (o organizație de caritate care luptă împotriva HIV/SIDA) și Fundația Elton John Aids (Fundația Elton John pentru SIDA).

‹ Vezi si