Toto Cutugno s-a născut în Fosdinovo, Toscana, în anul 1943 și a moștenit pasiunea pentru muzică de la tatăl său, care era marinar. De mic a învățat să cânte la tubă, iar apoi s-a mutat în La Spezia, unde s-a apucat serios de studiu.
Avea cinci ani când a început să cânte la trompetă, iar apoi, și-a dezvoltat cunoștințele muzicale și a îndrăznit să încerce mai multe instrumente, printre care s-au numărat și acordeonul, chitara și tobele. Tot sub îndrumarea tatălui, a ajuns să fie toboșar într-o trupă. A învățat în câțiva ani cât alții într-o viață!
Părinții i-au creat toate condițiile pentru a reuși în viață și i-au asigurat o educație aleasă. Părea că nimic nu îl va atinge pe micuțul geniu muzical, până într-o zi, când un mare necaz s-a abătut asupra familiei sale.
La numai cinci ani, Toto Cutugno a fost martorul unei tragedii pe care nu o va uita niciodată. Sora lui mai mare a murit în fața ochilor săi, după ce s-a înecat cu mâncare.
Această întâmplare nefericită și-a pus amprenta asupra sa, făcându-l să devină un copil trist și lipsit de vlagă. Înainte să-și piardă sora, zâmbetul său nu putea fi măsurat, dar acesta a dispărut brusc după ce a asistat la scena brutală.
În fotografiile sale din copilărie se vede cât de apăsat a fost de această suferință, pentru că era mereu încrâncenat.
„Am văzut-o pe sora mea Anna, cea mai mare, murind în fața ochilor mei, sufocată. Mânca gnocchi și s-a înecat. Ea avea 7 ani, iar eu 5.”, a declarat artistul, potrivit publicației ilmattino.it.
Toto Cutugno a avut însă doi parteneri de joacă, pe frații săi mai mici, Roberto și Rosanna. Aceasta din urmă a fost primul copil care a suferit o intervenție chirurgicală la inimă în Italia. Se pare că problemele s-au ținut lanț de această familie!
În ciuda problemelor prin care a trecut încă din copilărie, Toto Cutugno și-a găsit mereu puterea de a merge mai departe. Muzica a fost refugiul său, așa că, într-un moment neașteptat, a trecut brusc de etapa studiului instrumentelor. A început să scrie versuri și să compună melodii, inspirat fiind de peisajele superbe ale Italiei.
Prima dragoste, trăită la 14 ani, i-a fost inspirație în scrierea melodiei „La strada Dell'amore”, pe care i-a dedicat-o iubitei sale de atunci. Acesta a fost primul pas uriaș spre o carieră fulminantă. Dar tot ce a făcut înainte de acest pas a contribuit la temelia solidă pe care s-a bazat întreg parcursul său profesional.
Deși la 14 ani a compus prima piesă de succes, asta nu înseamnă că înainte nu s-a remarcat în niciun fel. Când avea 13 ani, a participat la un concurs de acordeoniști și, în finală, a urcat pe podium, clasându-se pe locul al treilea. A fost cel mai tânăr dintre participanți, dar acest detaliu nu l-a împiedicat să ajungă printre cei mai buni.
După ce a obținut acest premiu, motivația lui a crescut, astfel că a muncit și mai mult pentru a ajunge și mai departe. În 1965, a pus bazele trupei „Toto E I Tati”, care a devenit rapid extrem de cunoscută și apreciată în Italia. Întreaga formație s-a făcut remarcată pentru performanțele live
Deși succesul impresionant putea să-l facă să își piardă mințile, Toto Cutugno a rămas cu picioarele pe pământ. A continuat să asculte muzica altor artiști pe care îi aprecia și chiar să le colecționeze discurile. Colecția sa a luat naștere în 1950, iar astăzi este formată din 3.500 de exemplare. Impresionant, nu?
La doar 19 ani, Toto Cutugno ajunsese cunoscut în lumea întreagă și putea impresiona pe oricine cu talentul său uriaș. Începând cu anul 1974, a evoluat și mai mult din punct de vedere profesional, căci a început colaborarea cu poetul Vito Pallavicini. Împreună au scris una dintre cele mai iubite melodii ale secolului al XX-lea – „Africa”, hit ce a fost cântat ulterior de francezul Joe Dassin. Pentru că succesul a fost unul răsunător, cântărețul l-a rugat pe Toto Cutugno să mai scrie o piesă, astfel luând naștere „Et si tu n‘existais pas”, un alt hit care a rămas în istorie.
Artistul a îmbinat cu pasiune rolurile de compozitor și de cântăreț, astfel că nu a părăsit grupul în care se afla. Acesta a fost doar redenumit, ajungând să fie cunoscut sub numele de „Albatros”. Trupa s-a făcut din nou remarcată în cadrul concursului San Remo din 1976. Băieții s-au clasat atunci pe locul al treilea, iar piesa „Volo AZ 504” a avut un tiraj de 8 milioane de discuri numai în Franța.
În 1980, Cutugno a călătorit din nou la San Remo și a câștigat locul 1 cu piesa „Solo noi”. Tot în 1980 a luat și Marele Premiu al festivalului de la Tokyo.
Anul 1981 a venit la pachet cu un alt succes răsunător, când a lansat albumul „La mia musica”, în mai multe limbi: spaniolă, engleză și franceză. Motivul? Cântărețul deja începuse să fie invitat la concerte în mai multe colțuri ale lumii: Argentina, Japonia, Australia, Canada, SUA. „My music” a fost unul dintre cele mai bune albume ale sale.
În 1983, a scris piesa „L'Italiano”, cunoscută și ca „Lasciatemi cantare”, piesă care îl va face să rămână pentru totdeauna în memoria întregii omeniri. Faima lui a crescut enorm și la nivel internațional, mai ales după lansarea acestei melodii.
De-a lungul anilor, a participat la o mulțime de concursuri, iar în 1990 a obținut locul 1 la Eurovision, cu melodia „Insieme”. Artistul a făcut furori și în România, în 1993, când a fost invitat la Cerbul de Aur, unde a cântat melodia românească „Ciobănaș cu 300 de oi”.
Anul 2007 i-a adus o mare provocare lui Toto Cutugno și mulți s-au temut atunci că vor fi nevoiți să își ia rămas bun de la el mult prea devreme. A aflat că suferă de cancer, a suferit o intervenție chirurgicală delicată și ani buni a făcut chimioterapie intensivă și tot felul de tratamente.
După o vreme, boala a recidivat, diagnosticul primit fiind de cancer metastatic la prostată, iar în aprilie 2022, artistul a suferit o serie de complicații și a trebuit să își anuleze multe concerte. S-a luptat pentru viața sa o perioadă îndelungată, iar ultima parte a existenței sale pe Pământ și-a petrecut-o prin spitale.
A avut succes profesional și putea avea orice femeie din lume, dar inima lui s-a oprit la una singură. În 1971 s-a căsătorit cu singura lui soție, Carla Cutugno, și au rămas împreună până când moartea lui i-a despărțit, în august 2023. Au împărțit bune și rele mai bine de jumătate de secol, dar, din păcate, nu au avut copii împreună. Impresionant este faptul că femeia nu s-a opus relației pe care artistul a dorit să o aibă cu fiul său dintr-o altă relație. Ea chiar l-a încurajat să îl aducă în casa lor.
Nicolo Cutugno (34 de ani) este fiul lui Toto Cutugno, care s-a născut în 1989 și a crescut alături de tatăl său, la insistențele soției acestuia.
„Carla ar fi putut să mă dea afară din casă, dar nu a făcut-o. Primul lucru pe care mi l-a spus a fost să-mi recunosc fiul și să-i pun numele de familie.”, a declarat cântărețul, potrivit fanpage.it.
Carla și Toto Cutugno au sperat să aibă patru copii împreună, dar soarta nu a fost de partea lor. Femeia a rămas însărcinată cu gemeni, dar nu a putut duce sarcina până la final, iar apoi nu a mai putut să devină mamă.
Marele Toto Cutugno s-a stins din viață pe 22 august 2023, la vârsta de 80 de ani. Și-a petrecut ultimele clipe la spitalul San Raffaele din Milano, iar managerul său, Danilo Mancuso, a dezvăluit că acesta suferea de o boală care s-a înrăutățit în ultimele luni.
Decesul său a stârnit un val de regrete în rândul fanilor și colegilor săi. Nici oamenii care nu au legătură cu domeniul muzical nu au rămas indiferenți la primirea veștii morții lui. Actorul și comediantul James Liotta a distribuit o poză pe Facebook și a scris un mesaj emoționant:
„Italienii au pierdut o altă icoană a muzicii italiene, acest om a fost cheia pentru coloana sonoră a vieții noastre. RIP Toto Cutugno și mulțumim pentru nenumăratele hituri pe care le cântăm și astăzi din plin.”
Fundația Națională Italo-Americană (NIAF) a scris că realizările lui Toto au devenit „reperele culturale, încapsulând adevărata esență a muzicii italiene”.