Cumpără din piață. În acest fel poți fi mai sigur că achiziționezi produse culese la timp și livrate pe piață sau direct la tine foarte curând după recoltare. Vei obține astfel mai mult timp înainte ca legumele sau fructele se vor strica, scurtând drumul care se mai adaugă până ajung pe rafturile supermarketurilor.
Pregătește produsele pentru depozitare și pune-le la rece imediat ce ajungi acasă de la cumpărături. Nu lăsa fructele și legumele în mașină, mai ales când este cald afară, în timp ce alergi pentru alte comisioane prin oraș.
Frunzele sau rădăcinile fructelor și legumelor nu vor face decât să adauge și mai multă umezeală în pulpă, ceea ce face ca alimentul să se strice mai repede. Spre exemplu sfecla, morcovii, ridichile, napii, rutabaga, pot avea vârfuri sau frunze verzi, care trebuie îndepărtate imediat și depozitate separat.
Sursa foto: Pexels
Dacă legumele sunt umede de la stropirea constantă sau de la o ploaie mare în noaptea de dinaintea recoltării, asigură-te că produsul este uscat înainte de a-l depozita. De asemenea, poți înfășura produsele într-un prosop de bucătărie fără scame sau cu un prosop de hârtie pentru a absorbi orice umezeală rămasă.
Legumele și fructele au nevoie de o anumită protecție împotriva condițiilor din frigider. Pune obiectele într-o pungă de plastic sau ermetice, sau într-un prosop de bucătărie. Poți așeza produsele direct în sertarul special din frigider, dar totuși este mai bine să-l pui mai întâi într-o pungă.
Unele fructe și legume, cum ar fi roșiile, cartofii, ceapa, usturoiul se păstrează într-un loc răcoros și uscat. Nu le așeza lângă cuptor, sobă, deasupra frigiderului sau pe un pervaz. Așează-le pe un blat unde nu vor avea o sursă de lumină sau chiar un subsol rece este o opțiune de depozitare și mai bună.
Sursa foto: Pexels
Rădăcinoasele, verdeața, salata și ierburile pot fi puse în apă cu gheață și își pot recăpăta prospețimea. Umple un bol cu apă cu gheață și pune legumele în vas timp de aproximativ zece minute. Pentru legumele care nu sunt stricate , vei fi uimit de rezultate. Poți, de asemenea, să tai tulpinile și să le așezi vertical în apă, ca florile. Așează-le, acoperite cu o pungă de plastic sau prosop de bucătărie, înapoi în frigider.
Dacă nu poți merge mereu la piață, ai grijă să verifici mereu, pe parcursul zilelor, în ce stare se află fructele și legumele pe care le-ai cumpărat deja. Așa cum te-am sfătuit anterior, folosește metoda cu prosopul pus pe legume, schimbându-lfrecvent pentru a preveni umezirea acestora.
Căpșunile, afinele și alte fructe de acest fel trebuie spălate cu un amestec de oțet și apă înainte de a fi depozitate la frigider, cu o parte oțet și trei părți apă. Oțetul dezinfectează boabele din fructe, în timp ce apa ajută la menținerea aromei originale. După aceea, clătește cu apă și usucă bine înainte de depozitare.