×
swipe
Contestă-ți convingerile greșite! Contestă-ți convingerile greșite!
↓ citeste mai jos ↓
6 / 6
Vezi si »

Alte subiecte care te-ar putea interesa

Renunță ACUM la perfecționism și nu te mai pune singură la zid! A venit momentul să nu mai fii atât de dură cu tine

Descoperă care sunt rădăcinile perfecționismului tău!

Ca să nu te mai critici atât de aspru, ar trebui să înțelegi de unde a plecat această frică a ta de eșec sau, mai bine zis, de unde a pornit dorința de a excela pe toate planurile. De obicei, acest lucru li se întâmplă celor care nu au fost apreciați aproape niciodată de cei din jur. Poate părinții nu te-au lăudat când erai mică? Sau ai avut un frate/o sără și între voi s-a pus întotdeauna semnul comparației? Gândește-te bine la ce ai trăit în trecut și depistează posibilele traume emoționale existente în sufletul tău.

Trebuie să îți dai seama ce înseamnă, de fapt, perfecționismul tău și ce încerci să obții prin încercările repetate de a te face remarcată. Nu poți renunța la acest comportament toxic dacă nu îi identifici și cauza – acesta este primul pas.

Renunță ACUM la perfecționism și nu te mai pune singură la zid! A venit momentul să nu mai fii atât de dură cu tine

Caută sprijin dacă simți nevoia să vorbești cu o persoană obiectivă!

E posibil ca povara perfecționismului să fie prea mare pentru tine, mai ales după ce descoperi de unde ai dobândit toate fricile și complexele. Și ca să te eliberezi, trebuie să discuți cu o persoană apropiată în care ai încredere sau cu un psiholog. Ai mare nevoie de cineva obiectiv, care îți poate oferi suport emoțional și încurajări. Sigur ceilalți nu te văd un om slab și vor putea să îți enumere toate calitățile pe care le ai.

De asemenea, îi poți spune sprijinului tău și care sunt grijile pe care le-ai acumulat în timp. E posibil să îți ofere o altă perspectivă asupra tuturor situațiilor din viața ta și să te facă să vezi lumea cu alți ochi. Așa poți scăpa de frici, deschizându-ți inima spre noi experiențe. Și odată ce începi să faci din ce în ce mai des lucruri noi, nu vor mai conta atât de tare cele care nu ți-au ieșit perfect.

Fiecare persoană din viața ta reprezintă un dar

Renunță ACUM la perfecționism și nu te mai pune singură la zid! A venit momentul să nu mai fii atât de dură cu tine

Nu ezita să porți conversații încurajatoare cu propria persoană!

Te simți singură uneori? În astfel de momente va trebui să îți amintești că vocea interioară este mereu cu tine. Nu ai cum să ți-o scoți din minte, dar o poți face să lucreze în favoarea ta. Cum? Convinge-te să îți oferi încurajări de fiecare dată când simți că nu ești suficient de bună.
Poți folosi expresii de genul: „Te descurci de minune, nu-ți face griji!”, „Știu că poți!”, „Știu că vei reuși!”.

Acest gest simplu de compasiune făcut la adresa propriei persoane valorează cât un milion de alte laude venite din exterior. Odată ce începi să-ți spui că te descurci bine, s-ar putea să ai mai multă încredere în tine și chiar să poți trece cu vederea anumite greșeli pe care le-ai făcut. Nu ai putea să te ierți și pe tine așa cum îi ierți pe ceilalți? Merită să faci o încercare!

Renunță ACUM la perfecționism și nu te mai pune singură la zid! A venit momentul să nu mai fii atât de dură cu tine

Fă-ți timp pentru tine!

Când te simți copleșită sau suprasolicitată, ar trebui să iei o pauză și să te relaxezi. Dacă repeți aceeași sarcină la nesfârșit, e posibil ca oboseala să se acumuleze și randamentul să nu mai fie la fel de mare. Ca să fii eficientă, e nevoie să îmbini întotdeauna utilul cu plăcutul și clipele intense cu momentele de răsfăț.

O mică răsplată la timpul potrivit poate însemna un pas uriaș spre progres. Asta înseamnă că în pauzele de la muncă trebuie să faci doar ce te face fericită: să iei masa alături de cei dragi, să stai la aer, să te bucuri de razele soarelui, să mănânci o înghețată sau să asculți melodia preferată. Evident, lista poate continua, iar tu poți alege activitatea care îți bucură sufletul. În loc să irosești timp prețios cu vorbe și gânduri urâte la adresa propriei persoane, poți folosi toate acele minute în favoarea ta.

Renunță ACUM la perfecționism și nu te mai pune singură la zid! A venit momentul să nu mai fii atât de dură cu tine

Dă-ți voie să greșești!

Mulți oameni ajung să fie cei mai duri critici ai lor, fără să își dea seama cât de mult rău își fac. Teama de eșec i-ar putea împinge să evite anumite sarcini care le-ar putea aduce plăcere. De fiecare dată când simți că nu ești suficient de bună, acordă-ți permisiunea să faci măcar o încercare și să îți dai voie să greșești. Te vei simți mult mai bine dacă pleci din start cu ideea unui posibil eșec, mai ales că el este firesc. I se poate întâmpla oricui să nu se descurce în fața unei numite provocări.

Totuși, fiecare nereușită reprezintă o lecție, așa că poți privi partea bună a paharului: nicio pierdere nu vine fără un câștig. E posibil să nu obții rezultatul dorit, dar câștigi experiența și învățăturile care te vor ajuta să fii mai bună pe viitor. În plus, asumarea riscurilor poate fi distractivă uneori, mai ales când ai și o companie plăcută.

Renunță ACUM la perfecționism și nu te mai pune singură la zid! A venit momentul să nu mai fii atât de dură cu tine

Contestă-ți convingerile greșite!

Ca să îți dai seama dacă percepi eșecul ca pe un capăt de drum, trebuie să îți pui câteva întrebări. Vei vedea că răspunsurile te pot ajuta să tai răul de la rădăcină și să scapi de perfecționismul care îți pune doar piedici.

  • Ce înseamnă pentru mine să fiu perfectă?
  • Ce se poate întâmpla dacă nu aș fi perfectă?
  • Oare ar fi chiar atât de rău să fiu imperfectă?
  • Ce s-ar întâmpla dacă nu aș fi perfectă?

Un alt mod în care poți realiza că trebuie să faci o schimbare este să îți dai seama cât de mult costă să fii perfecționistă. De exemplu, e posibil să nu poți petrece suficiente momente alături de cei dragi, pentru că ești ocupată mereu cu exersarea abilităților tale. Sau poate relația amoroasă e pe cale să se destrame că nu îi acorzi suficientă atenție partenerului. Și partea cea mai rea? Dacă te critici prea des și prea tare, poți ajunge să suferi de anxietate sau depresie. Nu îți face rău cu mâna ta!

Nu ești vinovată pentru rănile pe care le ai acum, însă doar tu ai puterea să-ți vindeci pentru totdeauna traumele

‹ Vezi și