Dacă știi pe cineva care absentează constant atunci când tu ai nevoie de el/ea și apare doar atunci când el/ea are nevoie de tine, acesta ar putea fi un semnal de alarmă și ar trebui să îți pui niște semne de întrebare cu atât mai mult dacă acest comportament este repetitiv.
Se poate întâmpla să realizezi că și atunci când îți este alături, nu o face pentru că se pune în locul tău și își dorește să te susțină, ci pentru că are ceva de câștigat. Spre exemplu, să spunem că un prieten de-al tău are o problemă de rezolvat și te invită la cină pentru a-ți spune că are nevoie de ajutor. Dar când tu ai nevoie de același lucru, se face nevăzut.
O relație sănătoasă ar trebui să funcționeze în ambele sensuri. Acest lucru este valabil pentru orice fel de relație. Într-o prietenie adevărată nu ar trebui să fie doar o singură persoană care să depună efort sau să mențină prietenia pe linia de plutire. Mai degrabă, ar trebui să existe un echilibru, astfel încât ambii să aibă parte de o experiență plăcută, nu-i așa?
Limitele sunt un aspect pe care oricine ar trebui să-l respecte, însă persoanele cu adevărat toxice nu cunosc această noțiune și intră „cu bocancii” în viața ta, fără să realizeze că au o problemă. Dacă ai avut o experiență cu o persoană apropiată care nu îți respecta spațiul personal și i-ai menționat că te deranjează, dar el/ea a continuat să forțeze acest comportament de „intrus”, e clar că nu îi pasă cu adevărat de părerea ta.
Există diverse motive pentru care acea persoană ar putea acționa astfel; poate crede că este în competiție cu tine și, ca urmare, simte nevoia să facă ceva care să te pună în dezavantaj, sau pur și simplu își dorește să-ți rănească sentimentele. Dacă îi adresezi critici în legătură cu comportamentul inadecvat, ar putea chiar să te facă să pari o persoană rea.
Spre exemplu, un grup de femei sunt prietenele tale și se manifestă competitiv pe orice plan, dezvoltând un obicei de a vorbi urât cu toată lumea, inclusiv cu tine. Le-ai menționat de nenumărate ori că te deranjează limbajul lor, dar cu toate acestea au continuat să te stânjenească, încălcând limita pe care tu ai impus-o. Acest aspect este clar un semnal de alarmă foarte greu de ignorat. Cine nu îți respectă limitele, nu te respectă nici pe tine.
Te-ai săturat să auzi numai poveștile lui/ei. Totul se învârte în jurul lui/ei, iar tu? Tu ești doar un satelit minuscul care orbitează în jurul stelei mamă. Aceste persoane tind să critice viața ta și felul în care o trăiești, făcând comentarii despre aspectul și stilul tău de viață, fără a lua în considerare sentimentele tale.
Îți spun mereu ce să faci și ce să nu faci, cum să mănânci sau ce să porți, practic îți dictează cum să îți trăiești viața. La început accepți, dar cu timpul devine extrem de obositor. Conversațiile cu un astfel de individ au efectul opus al unei cafele, smulgând orice urmă de vitalitate din interiorul tău. Nu numai că te fac să te simți rău în legătură cu propriile alegeri, dar te și plictisesc la nebunie.
Din pricina acestui om și a narcisismului lui, vei ajunge în curând să îți pui la îndoială propria persoană. Devii nesigur/ă, ceea ce afectează grav viața ta de zi cu zi. Acum că știi cât de grav poate fi un astfel de om în preajma ta, îndepărtează-te cât mai repede pentru a-ți proteja liniștea interioară și pentru a învăța să te iubești.
După cum am menționat anterior, această persoană insensibilă acaparează totul pentru a fi în centrul atenției. În schimb, tu te simți blocat/ă, incapabil/ă să te exprimi. Uneori, oamenii se adaptează pentru a fi acceptați de cei din jur, dar poate fi dificil să-ți păstrezi autenticitatea. Pe măsură ce continui să interacționezi cu această persoană, sănătatea ta mentală și fizică începe să se deterioreze; totul în jurul tău pare să nu fie în regulă când ești în preajma ei. Chiar dacă doare, ar fi bine să te retragi din această buclă nesfârșită. Nu poți tolera să fii subminat/ă de nimeni.
Dacă rămâi, vei ajunge să adopți obiceiuri care nu te reprezintă și vei face lucruri cu care nu te simți confortabil/ă. Din cauza judecăților și comentariilor insensibile, devine dificil să rămâi autentic/ă, mai ales dacă ești înconjurat/ă de oameni cărora nu le pasă de ceea ce simți. De exemplu, să presupunem că ești în preajma unor prietene care comentează în mod repetat despre felul în care te îmbraci, iar într-un final, sătulă de răutățile lor, te vei conforma stilului lor. Acest lucru devine nesănătos în timp.
Prietenii falși se vor folosi de tine în orice circumstanță și sub orice formă. Te vor trata ca pe un jurnal personal, în care își vărsă năduful, plângându-se de tot și toate fără să se gândească la disponibilitatea ta. Și de cele mai multe ori se întâmplă ca tu să fii subiectul lor de discuție.
Se vor rezuma la defectele tale, ignorând complet sentimentele tale. Te tratează ca și cum ai fi propriul lor terapeut privat, iar tu ai doar rolul de a-i asculta. Ajungi să te comporți ca un jurnal, conștient de tot ce trăiesc, dar neavând voie să spui nimic, deoarece te-ar ataca dacă ai îndrăzni să îi contrazici.
Acești oameni refuză să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, cu excepția cazului în care sunt prinși în flagrant, iar în astfel de situații, vor încerca cel mai probabil să te convingă să depășești momentul. Vor face orice pentru a evita să fie responsabili, deoarece le lipsește conștiința de sine și, prin urmare, nu realizează că acțiunile lor îi afectează negativ pe ceilalți.
Ca urmare, prietenia cu ei devine nesănătoasă și va fi din ce în ce mai dificil să îi determini să-și recunoască greșelile. În acest mod, ajungi să încasezi mereu loviturile menite lor, până când nu vei mai suporta, ceea ce poate avea consecințe dezastruoase.