×
swipe
5. Îndulcitori artificiali 5. Îndulcitori artificiali
↓ citeste mai jos ↓
5 / 5
Vezi si »

5 greșeli pe care le faci când îți prepari cafeaua

Agenți de îngroșare

Surpriză sau nu, majoritatea cafelelor ready-to-go din magazine nu au în compoziție lapte condensat clasic, adică acel creamer care ne place atât de mult. În schimb, sunt adăugați tot felul de agenți de îngroșare și emulsifianți, precum caragenanul, gelul de celuloză sau guma de celuloză. Aceste ingrediente pot duce la tulburări digestive și inflamații. De asemenea, se mai folosește și un emulsifiant derivat din alcool numit polysorbat 60, adăugat de regulă în produsele cosmetice. Află care sunt ingredientele de bază și cum poți obține cel mai bun lapte condensat!

5 greșeli pe care le faci când îți prepari cafeaua

Arome artificiale

Gustul minunat de caramel, alune sau vanilie din cafea te îmbie zi de zi să faci o oprire la coffee-shop-ul preferat? Gândește-te mai bine! E foarte posibil ca aroma și gustul să fie 100% false. De multe ori, în cafea sunt adăugate arome artificiale pentru a intensifica mirosul și gustul. Acestea nu sunt decât combinații de substanțe chimice deloc necesare organismului nostru, ba chiar periculoase. Persoanele cu diabet, afecțiuni cardiovasculare și boli metabolice sunt sfătuite să evite astfel de ingrediente!

5 greșeli pe care le faci când îți prepari cafeaua

Aditivi alimentari periculoși (E-uri)

Laptele condensat pe care îl ții în frigider nu are un termen de valabilitate foarte îndelungat, nu-i așa? Producătorii de cafea știu acest lucru și apelează la un truc ingenios, dar deloc benefic pentru sănătatea noastră: aceștia folosesc tot felul de aditivi pentru a prelungi valabilitatea laptelui (de exemplu, fosfat dipotasic, sterol lactitat de sodiu etc.). Aceste E-uri au rolul de a distruge și de a preveni apariția mucegaiului și a fermenților care se dezvoltă pe produsele alimentare. Chiar dacă astfel de aditivi sunt considerați siguri pentru consum, unele studii arată că pe termen lung pot cauza dureri de cap, slăbiciune și probleme de respirație. Acestea sunt E-urile de care trebuie să te ferești!

5 greșeli pe care le faci când îți prepari cafeaua

Uleiuri parțial hidrogenate (grăsimi trans)

Agenții de îngroșare sunt asociați frecvent cu uleiurile parțial hidrogenate pentru a conferi cafelei o textură cremoasă. Însă aceste grăsimi intens procesate sunt deosebit de periculoase: ele pot ridica nivelul de colesterol „rău” LDL, crescând astfel riscul de boli de inimă și alte afecțiuni cardiovasculare. Un studiu din 2008 arăta că unele creme de cafea conțin între 0,1 și 0,7 grame de grăsimi trans pentru o porție. Alte alimente în care sunt folosite aceste grăsimi periculoase sunt margarina, aluaturile congelate, floricelele pentru microunde, biscuiții și prăjiturile. Află cum poți să prepari acasă cel mai bun popcorn!

5 greșeli pe care le faci când îți prepari cafeaua

Îndulcitori artificiali

Cremele pentru cafea sunt adesea dulci, dar nu zahărul este cel care le conferă „dulceața”, ci înducitorii artificiali. Pentru a „vrăji” clientela că produsul lor nu este o bombă calorică, unii producători se bazează pe sucraloză, un îndulcitor de 600 de ori mai dulce decât zahărul, dar fără calorii. Consumat pe termen lung, acest îndulcitor sintetic poate duce la dezechilibre în procesul de secreție a insulinei, principalul hormon cu rol în reglarea funcției energetice a organismului. Cafeaua „dotată” cu astfel de ingrediente te face victima sigură a diabetului de tip 2, așadar evită-le pe cât posibil!

‹ Vezi și