Dieta OMAD: ce este și cum te poate ajuta să slăbești
Dieta OMAD, prescurtare pentru "One Meal A Day" (O masă pe zi), este un regim alimentar simplu și provocator, care a câștigat popularitate în rândul celor care doresc să slăbească sau să-și îmbunătățească sănătatea metabolică. Conceptul se bazează pe consumul unei singure mese pe zi, oferind corpului o fereastră lungă de post intermitent pentru a-și optimiza procesele interne.Află ce poți mânca în dieta OMAD, ce beneficii, dar și ce riscuri are acest plan de dietă.
Cuprins
- Ce este dieta OMAD
- Cum te poate ajuta dieta OMAD
- Ce poți mânca în dieta OMAD
- Dieta OMAD: riscuri și complicații
- Dieta OMAD: ce spun nutriționiștii
Ce este dieta OMAD
Dieta OMAD este un tip extrem de post intermitent în care postești timp de 23 de ore și mănânci în fereastra de o oră. În această perioadă scurtă, consumi o singură masă completă, care ar trebui să conțină toți nutrienții esențiali pentru a-ți susține corpul. Această masă trebuie să fie bine echilibrată, incluzând proteine, grăsimi sănătoase, carbohidrați complecși și o varietate de vitamine și minerale.
Dieta OMAD este adesea aleasă de cei care caută simplitatea în alimentație și care doresc să-și optimizeze sănătatea metabolică sau să gestioneze greutatea corporală. Deși eficientă pentru unii, poate fi dificil de urmat pe termen lung și necesită o planificare atentă pentru a preveni deficiențele nutriționale.
La fel ca multe diete, OMAD are o serie de reguli. Pentru a rămâne consecvent, trebuie să îți planifici fereastra de mâncare de o oră în același interval zilnic.
Nu trebuie să calculezi caloriile sau să îți faci griji cu privire la profilul nutrițional al alimentelor. O singură masă poate consta din orice aliment îți place, atâta timp cât economisești toate caloriile pentru acea perioadă. Cu toate acestea, masa pe care o consumi nu trebuie să fie mai mare decât o farfurie standard, regula este ca orice ai mânca să nu se ridice la mai mult de 3 cm în farfurie.
Chiar dacă nu ai voie să mănânci în cele 23 de ore, dieta OMAD îți permite să bei anumite băuturi care nu au calorii. De exemplu, poți bea apă sau cafeau neagră.
Cum te poate ajuta dieta OMAD
Susținătorii postului intermitent spun că a nu mânca pentru perioade prelungite reprezintă o metodă eficientă de slăbire, însă nu există studii științifice care să demonstreze că dieta OMAD este un plan de pierdere în greutate eficient și sigur.
Cu toate acestea, unele cercetări limitate sugerează că postul pentru perioade lungi, la fel ca în cazul dietei OMAD, te poate ajuta să pierzi în greutate. Acest lucru se datorează reducerii drastice a aportului de calorii prin restrângerea timpului de mâncare. De asemenea, unele dovezi arată că „schimbarea metabolismului” este un alt mod în care postul intermitent te ajută să pierzi în greutate deoarece corpul începe să ardă grăsimi dacă rămâne fără zahăr, sursa sa primară de energie.
Dincolo de pierderea în greutate, susținătorii dietei OMAD spun că aceasta poate ajuta la prevenirea și tratarea bolilor cronice precum:
- Tulburări neurodegenerative legate de vârstă (de exemplu, boala Alzheimer)
- Boli de inimă
- Unele tipuri de cancer
- Diabet de tip 2
Ce poți mânca în dieta OMAD
Dieta OMAD nu restricționează alimentele în timpul perioadei de masă de o oră. Totuși, este recomandabil să optezi pentru o masă echilibrată, sănătoasă, cu carbohidrați sănătoși, proteine și grăsimi sănătoase.
Conform cercetărilor, alegerea alimentelor din dieta mediteraneană pot ajuta la pierderea în greutate sănătoasă și la gestionarea diabetului.
Alimentele recomandate includ proteine de calitate, precum carne slabă, pește, ouă, tofu sau leguminoase, care ajută la repararea și menținerea țesuturilor. De asemenea, carbohidrații complecși, cum ar fi orezul brun, quinoa sau cartofii dulci, oferă energie pe termen lung, iar grăsimile sănătoase din avocado, nuci, semințe sau ulei de măsline contribuie la sănătatea creierului și a sistemului cardiovascular. Nu trebuie să lipsească o porție generoasă de legume proaspete sau gătite, pentru a asigura un aport suficient de fibre, vitamine și minerale.
În plus, este recomandat să eviți alimentele procesate, bogate în zahăr sau grăsimi nesănătoase, deoarece acestea nu oferă beneficii nutriționale semnificative și pot anula efectele pozitive ale dietei. În schimb, poți încheia masa cu un desert sănătos, cum ar fi un fruct sau un iaurt grecesc, pentru un plus de satisfacție. Hidraterea este, de asemenea, crucială pe parcursul zilei, prin consumul de apă, ceaiuri neîndulcite sau cafea neagră. Adăugarea de varietate este esențială pentru a obține suficienți nutrienți.
Dieta OMAD: riscuri și complicații
Perioadele de post îndelungate pot provoca foame severă, ceea ce te va face să mănânci în exces și să crești de fapt în greutate. Deoarece nu este interzisă nicio mâncare în masa zilnică permisă, multe persoane ar putea opta pentru alimente bogate în grăsimi pentru a-și satisface pofta de mâncare atunci când este timpul să mănânce. Prin urmare, este posibil să se consume în acea perioadă de o oră mai multe calorii decât este necesar.
O altă problemă a dietei OMAD este faptul că poate fi dificil ca într-o singură masă să se obțină suficienți nutrienți de care are nevoie corpul nevoie. De aceea, persoanelor care țin această dietă li se recomandă să apeleze la suplimente alimentare care conțin o cantitate bine echilibrată de multivitamine și omega-3.
A nu mânca timp de 23 de ore poate provoca simptome precum:
- Ameţeală
- Oboseală
- Durere de cap
- Scăderea zahărului din sânge (hipoglicemie)
- Greaţă
- Probleme cu somnul
Dieta OMAD: ce spun nutriționiștii
În general, nutriționiștii nu recomandă postul intermitent pentru a pierde în greutate sau pentru a trata afecțiuni precum diabetul deoarece nu există dovezi științifice care să confirme că este sigur și eficient. De asemenea, dieta OMAD trebuie complet evitată de persoanele însărcinate, cele care alăptează și cele cu antecedente de tulburări de alimentație.
Nutriționiștii spun că această dietă este prea restrictivă, ceea ce poate duce la alegerea unor opțiuni nesănătoase.
De asemenea, postul intermitent poate fi deosebit de riscant pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate sau care iau anumite medicamente. Cercetările au arătat că persoanele care postesc pentru perioade prelungite au un risc mai mare de a face calculi biliari, adică pietricele dure în vezica biliară, care provoacă durere, greață și vărsături.
În concluzie, dieta OMAD este o metodă extremă de post intermitent care limitează perioadele de mâncare la doar o oră pe zi. Unele dovezi sugerează că perioadele prelungite de nemâncat ar putea duce la pierderea în greutate. Cu toate acestea, experții spun că acest tip de post intermitent poate duce la oboseală și foame severă. În cele din urmă, s-ar putea să câștigi în greutate, în loc să slăbești.
Citește și: Dieta cu dopamină: ce este și ce beneficii are
Surse foto: Pexels.com
Surse articol: Health.com