Dacă nu vezi pete maronii pe roșii, nu ar trebui să le arunci și nici să le ignori când le vezi pe raftul din magazin. Coaja încrețită nu semnalează o problemă, ci este semn că roșia pierde apă. Ești în siguranță dacă o consumi, chiar dacă nu este la fel de frumoasă ca una proaspătă.
Ca să prinzi cele mai bune produse, trebuie să mergi la cumpărături dimineața, fie că alegi piața sau supermarketurile. De obicei, la ora deschiderii se fac și aprovizionările magazinelor. În cazul în care mergi după-amiază sau seara, vei găsi doar resturi și nu vei pleca încântat/ă spre casă.
Există o modalitate simplă de a ști dacă un avocado este bun și nu este nevoie să îl tai. Asta înseamnă că poți ști de la supermarket dacă trebuie să îl cumperi sau nu. Rupe-i codița, iar dacă observi sub ea o piele de culoare deschisă, vei ști că este bun de mâncat. Dacă este neagră sau maro, atunci este prea copt.
De obicei, aceste urme apar pe mere și sunt locuri în care bacteriile încep să se dezvolte. Așa înțelegi că fructele și legumele putrezesc mai repede dacă au ajuns în acel punct, ceea ce înseamnă că devin un pericol pentru sănătate. Evită să cumperi produse care dau semne că se vor strica în curând.
Acest lucru se poate observa cel mai bine la castraveți. Dacă sunt îmbătrâniți, verdele nu va fi la fel de intens peste tot, ci vor avea pete gălbui care le fură din strălucire. Ar trebui să stai departe de ei, fiindcă nu mai au viață lungă și se pot strica la tine în frigider dacă nu îi consumi imediat.
Este adevărat că o ceapă miroase oricând și o poți simți chiar și de la distanță uneori. Dar când este stricată, aroma va fi înțepătoare și îți vei da seama imediat că nu mai este bună. Produsele pot sta destul de mult în magazinul alimentar înainte să ajungă la tine, așa că trebuie să le alegi cu mare grijă.
Descoperă cum trebuie să folosești fiecare tip de ceapă
Când refaci stocul de fructe și legume pentru mai multe zile, trebuie să te gândești la toate posibilitățile și să iei în calcul varianta care te avantajează cel mai mult. Ai nevoie de alimente proaspete și cât mai puțin „ajutate” să crească. Dimensiunea medie arată că nu li s-a grăbit procesul de creștere. Cele mici probabil au fost colorate pentru a părea coapte, iar cele mari au fost injectate prea mult.
Strugurii proaspeți și buni au o culoare foarte închisă. Dacă sunt decolorați sau au căpătat nuanțe de maro, nu mai pot fi mâncați. Mai bine nu îi pui în coșul de cumpărături, fiindcă vei regreta când vei ajunge acasă cu ei.
La pepene, facem o excepție de la regula cu numărul cinci. Aici petele gălbui sunt permise, tocmai pentru că indică, într-o oarecare măsură, gradul de maturitate al fructului. Când este copt, are tulpina/codița maro uscată, iar coaja gălbuie. Asta înseamnă că primit lumina soarelui destul timp și a reușit să devină dulce. Când este complet verde, s-ar putea să fie crud.
Nu lua banane prea coapte dacă nu ai de gând să le mănânci în ziua respectivă. Le poți cumpăra mai crude, fiindcă se vor coace la fel de ușor și la tine acasă. Așa te asiguri că nu se strică și nu se înnegresc mai repede decât ai vrea.
Descoperă: 9 intrebuintari ale cojilor de banane pe care nu le-ai incercat
Mango servește drept exemplu pentru proverbul „Nu judeca niciodată ceva/pe cineva după aparențe”. Coaja lui nu indică și felul în care arată interiorul, așa că nu îți poți da seama dintr-o privire dacă trebuie să îl pui în plasa de cumpărături sau nu. Ca să știi acest lucru, strânge-l ușor între degete. Dacă este bun de mâncat, vei simți că este ușor moale. De asemenea, trebuie să îi miroși capătul unde are codița, pentru că se simte aroma fructată când este copt.
Spre deosebire de alte fructe, căpșunele nu se mai coc dacă au fost rupte din vrej înainte să ajungă la maturitate. În general, cele mici sunt mai gustoase, dar s-ar putea să nu fie la fel de dulci dacă au fost culese prea devreme. Trebuie să le alegi pe cele în nuanțe de roșu aprins (indiferent de dimensiune). Dacă par ofilite și au frunzele maro, înseamnă că au fost recoltate cu prea mult timp în urmă și nu mai sunt bune de mâncat.
O lămâie bună de consum este fermă și fără pete. Dacă este destul de grea, înseamnă că este plină de suc, dar dacă pare ofilită, este bătrână și nu vei stoarce prea multă zeamă din ea. Fii foarte atent/ă când le alegi și evită să iei ambalate deja la plasă, fiindcă printre cele proaspete se pot ascunde și altele mai vechi.
Iată: 3 retete de limonada pe care sa le incerci in aceasta vara
Nu este recomandat să cumperi multe lucruri deodată. Dacă nu apuci să le mănânci, fie le vei consuma când nu mai sunt proaspete, fie le vei arunca pentru că nu vor mai fi comestibile.
Ar trebui să îți faci un program și să mergi des la magazinul alimentar, astfel încât să te întorci acasă cu produse doar pentru două-trei zile.
Mierea face parte din lista alimentelor care nu se strică niciodată. Dacă s-a zaharisit, poți sta liniștit/ă, fiindcă nu este alterată. Acesta este, de fapt, un semn bun și arată că este naturală, nu pasteurizată. Cristalizarea mierii este un produs normal care apare când temperaturile scad.