Acest lucru poate produce o frecare excesivă, provocând deteriorarea țesăturilor. De asemenea, partea din spate a ținutei va fi extrem de șifonată când ne vom da ghiozdanul jos, așa că este de evitat.
Este adevărat că în anumite situații nu putem renunța la acest accesoriu în care punem obiectele de care avem nevoie când plecăm la drum. Totuși, trebuie să îl evităm pe cât posibil, mai ales dacă participăm la evenimente la care este foarte important felul în care arătăm.
Toți ne dorim să mirosim frumos și să îi încântăm pe ceilalți cu notele parfumului nostru. Dar dacă vrem să avem o ținută impecabilă, nu trebuie să-l pulverizăm niciodată pe haine, chiar dacă suntem siguri că nu pătează. Poate conține anumite substanțe care deteriorează țesătura și sigur nu ne dorim acest lucru.
Cel mai bine este să ne parfumăm direct pe piele, în zonele care păstrează mirosul mai multă vreme, cum ar fi încheieturile sau spatele urechilor. Ne putem îmbrăca abia când pielea s-a uscat complet, astfel încât să nu se facă transferul pe bluze/rochii.
În cazul în care ai pătat un articol vestimentar, poți scoate pata dacă îl pui imediat la spălat. Urmele mai vechi ies mai greu, așa că ai nevoie de un detergent natural pentru a scăpa de această problemă.
Nu este în totalitate greșit să călcăm hainele din poliester pe față, mai ales că acest obicei oferă strălucire. Doar că este o capcană în care picăm aproape toți. În timp, țesăturile se vor deteriora și culorile nu vor mai arăta la fel de vii ca la început.
Călcatul pe dos te va ajuta să le păstrezi ca noi mai multă vreme. Trebuie să ai grijă cu acest tip de material, fiindcă anumite ținute nu trebuie călcate deloc. Pe etichetă se găsesc toate detaliile de care ai nevoie.
Am fost învățați de mici să sortăm hainele în funcție de nuanțele apropiate, ca să ne asigurăm că nu se vor împrăștia culorile mai puternice, pătând piesele vestimentare mai deschise. Degeaba grupăm hainele în funcție de culoare, dacă de țesătură nu ținem cont. Materialele mai groase și mai dure le pot deteriora pe celelalte, din cauza forței de frecare.
Nu este o idee prea bună să pui împreună în mașină lenjeria de pat cu lenjeria intimă sau tricourile cu blugii. Gândește-te de două ori înainte să inițiezi un ciclu de spălare.
Află: Cum sa faci curat in dulap si cum sa organizezi hainele
Poate crezi că piesele negre, albastre și gri nu au ce păți în timpul spălării. Adevărul este că și ele sunt în pericol când temperatura nu este corespunzătoare. Suntem oameni și greșim, dar când aflăm cum ar trebui procedat, putem evita catastrofele.
De exemplu, de azi înainte vei ști că apa fierbinte estompează culorile, așa că nu trebuie să mai bagi hainele închise la spălat dacă temperatura apei nu este setată la maxim 30 - 40 de grade Celsius.
Cel mai bine ar fi să folosești un detergent lichid, fiindcă acela solid s-ar putea să nu se dizolve în apă rece. De asemenea, ar trebui spălate și uscate pe dos, pentru a-și păstra culoarea intensă mai multă vreme.
Știm deja că spălarea excesivă poate distruge țesăturile, doar că în cazul blugilor este diferit, fiindcă și materialul din care sunt confecționați este diferit. Fibrele celor din bumbac 100% se relaxează în timpul purtării, făcându-i să se întindă în timp. Spălarea regulată va ajuta la prevenirea acestui lucru, fiindcă apa face țesătura să se strângă la loc.
Pont: Poți micșora blugii dacă îi speli în apă fierbinte. În cazul în care ți-ai cumpărat unii prea largi, poți rezolva rapid problema. În schimb, dacă i-ai supus acestei transformări din greșeală, nu mai poți da înapoi.
Dacă spălăm de mână și unele haine sunt pătate, avem tendința de a le lăsa la înmuiat în apă călduță. Ei bine, acest obicei nu este recomandat, fiindcă distruge forma și culoarea. Pentru această etapă ar trebui alocate doar două-trei minute când spălăm piese din dantelă, de exemplu. Mătasea și lâna au nevoie de mai mult timp, dar nici în acest caz nu trebuie să depășim 30 de minute. Bumbacul și alte țesături mai puțin delicate se pot înmuia într-o oră.
Este complet greșit să lași piesele vestimentare în apă mai multe ore sau chiar peste noapte!
Articolele din garderoba ta se pot umple de scame sau de păr de la animalele de companie. Este normal să nu arate întotdeauna perfect dacă factorii din jur nu permit acest lucru. Știu că folosești o rolă de scape, aproape toți o facem! Dar nu este o idee prea bună, chiar dacă este cea mai rapidă și comodă soluție.
Aceste dispozitive pot lăsa urme de adeziv sintetic pe țesătură, atrăgând apoi și mai multe fire de păr sau praf. În schimbul rolei poți folosi o perie din materiale naturale. Va dura puțin mai mult să aduni fiecare fir de păr, mai ales de pe hainele închise, dar așa te asiguri că vor rămâne intacte.
Ai observat că multe dintre bluzele și tricourile tale au gulerul mai larg sau mai întins în ultima vreme? Asta pentru că de fiecare dată le-ai apucat din acel loc în momentul în care ai vrut să le scoți de pe tine. Corect ar fi să le ridicăm de jos în sus, adică să le apucăm de la bază cu ambele mâni.
Toți care am făcut greșeala aceasta regretăm, fiindcă forma hainelor noastre preferate s-a stricat. Cel mai urât se vede la maletele și la puloverele ce au guler mulat în jurul gâtului. Se va observa foarte ciudat dacă s-a lărgit.
Cămășile și pantalonii de in sunt cel mai greu de călcat și riscăm să stricăm țesătura dacă insistăm cu fierul extrem de încins cu ele. În plus, ele trebuie să fie ușor încrețite pentru a arăta bine. Înainte să le calci, trebuie să le stropești cu puțină apă și să nu insiști cu trecerea fierului peste ele. De asemenea, poți folosi un spray pentru relaxarea țesăturilor.